Véreskezű gyilkosok, akik beírták magukat a filmtörténelembe

Elemzések2022. jan. 8.D.J.

Ők azok a figurák, akiket szeretünk utálni. Kitalált mészárosokat gyűjtöttünk össze, akik a frászt hozták a mozi közönségre.

Hannibal Lecter

Nyugodt, megfontolt, kimért. Mintha benne a régi legendák ördögei elevenednének meg. Azoknak a lelkét, akik hozzájárulnak gonosz szavakkal facsarja ki, ha pedig szabadjára engedik akkor még az emberhúst se veti meg. Az áldozatait ugyanis elfogyasztja.

Eredetileg egy amerikai író Thomas Harris fejéből pattant ki.

Bár nem ez volt az első filmes felbukkanása - hisz a figurát Brian Cox már korábban eljátszotta- , Lecter igazán A bárányok hallgatnak filmes adaptációjával vonult be a köztudatba. Hannibálként Anthony Hopkins hiába lett mellékszerepre kárhoztatva, mégis ahogy felbukkant úgy uralta a vásznat, mintha az egész film róla szólt volna. Pedig nagyrészt csak annyit tesz, hogy bebörtönözve áll egy üvegfal mögött és tippekkel lát el egy FBI-ügynököt. Hopkins az alakításáért Oscar-díjat kapott.

Az Amerikai Film Intézet később pedig egyenesen az amerikai filmtörténet legjobb gonoszának nevezte.

Hannibal Lecter

Jack Torrance

Torrance mondhatni egyszerű édesapa, egész addig amíg el nem vállal egy gondnoki állást. A családjával a téli hónapokban a teljesen kiürített Szépkilátás Hotelt felügyelik. A nagy hó miatt teljesen elvannak vágva a világtól. Az elzártság pedig szép lassan az őrületbe kergeti a családapát.

Annyira, hogy végül úgy dönt, hogy a feleségét és a gyerekét inkább feldarabolja egy baltával.

Jack Nicholson a pályája során volt alkoholista ügyvéd, detektív és ezredes is. De talán egyik szerep sem passzolt annyira rá, mint az őrült Torrancé.

A játéka annyira jó volt, hogy amikor TV-sorozatként újra le akarták forgatni a történetet, pokoli nehéz volt Torrance szerepére bárkit is találni, mivel a színészek nem akarták, hogy az alakításukat Jack Nicholsonéhoz mérjék. Tudták, hogy abból csak rosszul jöhetnek ki.

Patrick Bateman

Igazán átlagos, normális ember volt, senki nem gondolta volna, hogy mások életére tör – a valóságban gyakran hallani a gyilkosokról hasonló leírásokat. Bár Patrick Bateman csak a fikció világában létezik, őt is hasonló receptből gyúrták. Látszólag magabiztos üzletember, akinek sínen van az élete. Csakhogy amikor a kíváncsi tekintetek nem szegeződnek rá, akkor épp hajléktalanokat gyilkol.

Az Amerikai Pszichó a bemutatása idején nem volt kirobbanó siker. Az évek múlásával vált kultfilmmé.

Amikor Christian Bale-t először megkeresték, hogy játssza el az őrült Batemant, sok kollégája le akarta beszélni a szerepről. Attól féltek, hogy egy ilyen mozival teljesen zátonyra fog futni a karrierje. Végül épp az ellenkezője történt. Bale előtt az Amerikai Pszichó rengeteg ajtót nyitott ki Hollywoodban. Azóta a nagyszabású látványfilmekbe és a komoly filmdrámákba is csőstül kapja a megkereséseket.

Bale híres róla, hogy szeret elmerülni a szerepeiben és ez az Amerikai Pszichónál se volt másképp.

Persze embereket nem bántott, de a forgatás alatt hasonló napi rutint tartott, mint az elmebajos főszereplő. Jellemző, hogy a szerepének megfelelően állandóan amerikai akcentussal beszélt, még akkoris amikor nem forogtak a kamerák. A stábbal annyira jól elhitette, hogy amerikai, hogy amikor egy rendezvényen megszólalt az eredeti wales-i akcentusával azt hitték, hogy a tájszólását csak egy film kedvéért vette fel.

Jason Voorhees

A 80-as években óriási divatja volt a kitalált sorozatgyilkosoknak: Michael Myers és Freddy Krueger mellett a hokimaszkot hordó Jason volt a kor egyik ikonikus horror-alakja. A Péntek 13. filmek réme főleg fiatal táborozókat gyilkolt, méghozzá bosszúból. Gyerekként ugyanis majdnem belefulladt egy tóba, úgy hogy a közelben egy rakás tinédzser volt, de egyikük se foglalkozott vele.

Jason az első Péntek 13. filmben még csak pár pillanat erejéig szerepelt, a későbbi filmekben viszont ő lett az első számú gonosza a sorozatnak.

Ráadásul, ahogy újabb és újabb részek jöttek a hatalmas erejű, szellemi fogyatékos gyilkos lassan egyre több természetfölötti erővel lett felruházva. Több mint tíz filmben szerepelt eddig. Egy rész erejéig az űrt is megjárta.

Filmes pályafutása alatt több mint 200 embert tett el láb alól. A popkultúra része lett, így az évek során videojátékokban és paródia gyanánt különféle sorozatokban is felbukkant.

Norman Bates

Hitchcock szinte fillérekből kellett leforgassa a Psycho című thrillerét, mivel a stúdió azt gondolta, hogy egy ilyen megbotránkoztató történet aligha fog túl sok embert érdekelni. Ennél nagyobbat aligha tévedhettek volna.

A Psycho-hoz köthető a mozi történetének egyik legikonikusabb gyilkossági jelenete. Az ahogy fürdés közben leölik a főhősnőt annyira felkavart egy családot, hogy az apa felháborodva írt Hitchcocknak, hogy a mozi óta a lánya nem hajlandó lezuhanyozni.

A film gyilkosa Norman Bates komoly pszichés betegségben szenved. Igaz, a szakemberek rendre kritizálták a filmet, amiért a személyiségzavart nem ábrázolja megfelelően.

Bates így is ikonikus gonosszá vált. Annyira, hogy akár csak Hannibal Lecterről napjainkra róla is külön TV-sorozat készült.