Mi most a 15 legjobban fizető állás Magyarországon?

Interjú2021. júl. 16.Harsányi Péter

A munkaerőpiac a nyár elejére visszarendeződött a járvány előtti évhez hasonló állapotra: ismét munkaerőhiány mutatkozik, csakúgy, mint 2019-ben – mondta a növekedés.hu-nak Tüzes Imre. A Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója rámutatott, rengeteg új álláshirdetés került ki a piacra. Májusban a valaha volt legtöbb, megközelítőleg 18 ezer üres állás várt betöltésre Magyarország vezető állásportálján. Hozzátette, a Balaton környékén húszszoros emelkedés volt megfigyelhető májusban az első negyedévben meghirdetett vendéglátós állások átlagához képest.

Milyen szakmákra van most a legnagyobb igény? Hogyan alakulnak a legkeresettebb szakmák? 

A nyári szezon indulása és az újranyitás idején nagy kihívást jelent pincéreket, szakácsokat találni – kiemelten a Balaton környékén –a munkaerőhiány azonban ennél jóval szerteágazóbban jelenik meg: több területen és változatosabb formákban vált ismét a vállalkozások egyik legégetőbb problémájává.

A jelentkezés szempontjából az alábbi szakmákban a legnagyobb kihívás új munkatársat találni: az orvos, szakorvos alkategória az elmúlt három évben kevés jelöltet vonzott, akárcsak a karosszérialakatos pozíció.

A jelöltek által legkevésbé keresett szakmák között meghatározóak a szakmunkák: kőműves, karosszérialakatos, esztergályos, hegesztő, lakatos, de munkaerőhiány jelentkezik az orvosokon kívül a mérnökök, adótanácsadók, IT szakemberek esetében is.

Milyen területekre, pozíciókra nincs most igény?

Álláskeresői oldalról nézve az egy hirdetésre jutó átlagos jelentkezőszámban a három legnagyobb visszaesést mutató munkák a vezetőképző programok, a pénzügyi szolgáltatások értékesítése és a teherszállító, sofőr és futár voltak.

Legjobban fizető állások Magyarországon - a szakértő válaszol

Milyen pozícióknál tapasztalják a legnagyobb béremelkedést? Mekkora ennek a mértéke?

Éves összehasonlításban nem tudunk jelentősen nagy emelkedésről beszámolni. A 2021 májusi és a 2020 novemberi, jelöltek által megadott bérigények összehasonlítása alapján a következő alkategóriáknál mutatkozik a legnagyobb, 3-5 százalékos növekedés: egészségügy, szépség vezető, vállalatirányítási rendszer, SAP, host, hostess, rendszerintegrátor, mezőgazdasági munka, jogi gyakornok, egyéb tudomány, laboráns, egészségügyi szakember, könyvtáros, telefonos értékesítő, házvezető, gondnok, bejárónő, egészségügyi asszisztens, piacelemző, piackutató, HACCP szakértő, bankjog, pénzügyi szektor, kintlévőség kezelő, üzleti elemző, bébiszitter, pénzügyi támogatás, közlekedési mérnök, épületkarbantartó és animátor.

Milyen területek, állástípusok fizetnek a legjobban? Hogyan néz ki a TOP 15-ös lista?

A tényleges fizetések az állásportáloktól függetlenül realizálódnak. Az álláskeresés fázisában a fizetési igények kerülnek szóba, melyek azonban a tapasztalatok alapján összhangban vannak a munkáltatók által kínált fizetésekkel.

Top alkategóriák a legmagasabb nettó fizetési igényekkel

informatikai igazgató

652 500 Ft

termelési igazgató

645 000 Ft

pénzügyi, gazdasági igazgató

637 000 Ft

interim menedzser

631 000 Ft

IT tanácsadó, elemző, auditor

597 500 Ft

stratégiai tanácsadó

611 000 Ft

IT, telecom vezető

569 000 Ft

kereskedelmi, marketing igazgató

571 000 Ft

mérnök vezető

550 000 Ft

ügyvezető

539 000 Ft

IT support, helpdesk

521 500 Ft

HR igazgató

511 000 Ft

rendszertervező

480 000 Ft

üzletfejlesztő

481 500 Ft

pénzügyi, számviteli vezető

480 000 Ft

Forrás: Profession.hu

Több iparági szereplő szerint a vendéglátó szektorban markáns béremelkedés zajlik. Alátámasztják ezt az Önök által mért adatok is? Mennyit lehet ma keresni a különféle vendéglátós állásokkal?

Látszódik egy kis emelkedés összességében, de nehéz biztos következtetést levonni az adatokból, mert az év elején kevés pozíció került meghirdetésre a szektorban.

Jelenleg a felszolgáló, pincér és pultos pozíciók nettó átlagbére 269 ezer forint, szakács pozícióban pedig nettó 320 ezer forint az átlagkereset.

Az éttermi vendéglátásban 265 ezer forint, szállodai recepciós állásoknál 198 ezer forint, a turizmus és utazásszervezés területén 223 ezer forint, a vendéglátás és idegenforgalom vezetők esetében pedig 255 ezer forint a nettó átlagbér.

Az egész vendéglátó szektorra vetítve az átlagbér 289 ezer forint.

A szektor bérigényei pedig a következőképpen alakultak májusban: A szállodaiparban dolgozók átlagosan 268 ezer, a szakácsok 261 ezer, a turizmus és utazásszervezők 258 ezer, a rendezvényekhez jelentkezők 257 ezer, idegenvezetők 240 ezer forintot jelölnek meg előzetesen. Az éttermi vendéglátásban dolgozók átlagos bérigénye 231 ezer, animátoroké 219 ezer, a szállodai recepciósoké 213 ezer, míg a felszolgálóké, pincéreké és pultosoké 210 ezer, a hostess, animátoroknál pedig 192 ezer ez az érték.

Milyen mértékben szaladtak el Balaton környékén a vendéglátós fizetések? Mennyi pénzt keres egy étterem vagy egy kávézó alkalmazottja?

Megnőtt a kereslet a vendéglátós szakemberek iránt. A Balaton körüli megyékben különösen látványos az emelkedés a meghirdetett állások tekintetében: a vendéglátói és turisztikai szektor szereplői az enyhítések bejelentésével érzékelhetően elkezdtek intenzíven készülni a nyári szezonra.

A szektorban feladott álláshirdetések terén az öt legnagyobb arányú növekedést produkáló megyénk között szerepelt Veszprém, ahol kilencszeres, Zala, ahol tizenkétszeres, valamint Somogy, ahol húszszoros emelkedés volt megfigyelhető májusban az első negyedévben meghirdetett állások átlagához képest.

Budapesten hirdették meg magasan a legtöbb pozíciót az ágazatban, ezeknek a száma májusra csaknem nyolcszorosára nőtt az első negyedévben közzétett hirdetések átlagához képest.

Bérekre vonatkozóan egyelőre nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű adat ahhoz, hogy biztos állítást fogalmazzunk meg.

Nőtt-e az álláshirdetések száma az elmúlt hónapokban? Túl van-e már a munkaerőpiac a járványon?

Az idei évben a korlátozások feloldásával párhuzamosan jól látható konszolidáció kezdődött.  A korlátozások feloldásával és a leállított szektorok újraindulásával a munkaerőpiac is stabilizálódni látszik.

Ennek következtében rengeteg új álláshirdetés került ki a piacra: májusban a valaha volt legtöbb, megközelítőleg 18 ezer üres állás várt betöltésre Magyarország vezető állásportálján.

Az elmúlt másfél évet az álláskeresők kiugróan nagy száma jellemezte, egy-egy meghirdetett pozícióra a megszokottnál jelentősen többen jelentkeztek, azonban ez a hullám lecsengeni látszik.

A munkaerőpiac a nyár elejére visszarendeződött a pandémia előtti évhez hasonló állapotra: ismét munkaerőhiány mutatkozik, csakúgy, mint 2019-ben.

Mindeközben a teljes képhez hozzátartozik a szezonalitásból következő torzítás is: a nyári idény kezdetével jellemzően háttérbe szorul az aktív álláskeresés, ez pedig most markánsabban érzékelhető, hiszen vakációra, utazásra régen volt lehetőség.

Milyen területeken azonosítható munkaerőhiány?

A nyári szezon indulása és az újranyitás idején persze nagy kihívást jelent pincéreket, szakácsokat találni, kiemelten a Balaton környékén. A munkaerőhiány azonban ennél jóval szerteágazóbban jelenik meg: több területen és változatosabb formákban vált ismét a vállalkozások egyik legégetőbb problémájává.

Munkaadói szempontból sorrendben a villamosmérnök, villanyszerelő, programozó és fejlesztő, a karbantartó és szervizes, az egyéb szakmunkás, majd a gépészmérnök, gépkezelő és a könyvelő szakmák a legkeresettebbek. Ezeknél a szakmáknál a jelentős mennyiségű meghirdetett állás mellett a kategóriaátlagnál alacsonyabb az egy hirdetésre jutó átlagos jelentkezőszám.

Visszautalva a legelső kérdéshez, a jelentkezés szempontjából az alábbi szakmákban a legnagyobb kihívás új munkatársat találni: az orvos, szakorvos alkategória az elmúlt három évben kevés jelöltet vonzott, akárcsak a karosszérialakatos pozíció. A jelöltek által legkevésbé keresett szakmák között meghatározóak a szakmunkák: kőműves, karosszérialakatos, esztergályos, hegesztő, lakatos, de munkaerőhiány jelentkezik az orvosokon kívül a mérnökök, adótanácsadók, IT szakemberek esetében is.