Sokat tud spórolni – Figyeljen rá, hol vált pénzt

Pénzügy2023. júl. 4.D.J.
A rovat támogatója:

A fővárosban néha az egymás szomszédságában található pénzváltók árfolyamai között is komoly különbségek vannak.

Most hogy itt a nyári szezon a nyaralók megrohamozták a pénzváltókat. Bár az idei év egyik különlegessége, hogy a külföldi valuták népszerűsége már az év elején is az egekben volt. A valutaváltóknál az emberek januárban és februárban 48 milliárd forint értékben vettek eurót és 11 milliárd forint értékben dollárt.

A jegybanki adatok szerint ilyen kiugró számokat 2015 óta nem lehetett látni. Mindez persze jórészt az erős forintnak köszönhető.

Azt, hogy a pénzváltó piac jelentősen feléledt azt jól mutatja az is, hogy a hazai piacvezető az Exclusive Change tavaly mintegy 4 milliárd forintos nettó árbevételre tett szert, ami a 2021-es forgalmuknak úgy a duplája.

Mivel a biznisz jól pörög, a piac vonzza a feketézőket. Nemrég a a JOLLY JOKER Kft. kapott 12,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot, mivel engedély nélkül végeztek pénzváltást. De ugyan csak idén az Ádám Travel Kft. is megütötte a bokáját mivel pult alatt váltották a pénzt.

Legyünk résen

Ha épp utazás előtt vagyunk és szeretnénk készpénzt váltani, tartsuk szem előtt, hogy a különböző valutaárfolyamok meghatározására nincs jogszabályi előírás. A váltók viszonylag szabad kezet kapnak. Emiatt nem túl jó ötlet az első utunkba akadó helyen rögtön beváltani a bankóinkat. Nagyrészt a piaci verseny alakítja az árakat. Sokat számít az is, hogy pontosan hol van a váltó. Például repülőtéren és turisztikai látványosságok szomszédságában a magas árfolyamok miatt nem érdemes próbálkozni.

Ahogy a pályaudvarok és a forgalmas csomópontok környékén felbukkanó gyanús "kereskedőket" is érdemes kerülni, akiknek látszólag fantasztikus ajánlatuk van,

csak közben esetleg hamis eurót adnak, vagy papírpénzt is dugnak a bankjegyek közé.

Ami a legális szereplőket illeti: a fővárosban néha pár perc sétával is meglepően eltérő ajánlatokba lehet belefutni. A konkrét példák kedvéért nyakunkba vettük a várost és több váltót is felkerestünk. Az egyik kiugró példának a Mammut környéke bizonyult.

A „tesztünk” napján a dollár középárfolyama 337,2 forint volt, az euróé pedig 368,9. A budai bevásárlóközpont egyik népszerű váltójánál egy euró 386 forintba került, aki viszont az uniós fizetőeszközt eladni akarta, annak eurónként 356 forintot adtak. A dollárnál a vételi ár 325, az eladási 349 forint volt.

Ehhez képest innen nem messze a Margit körúti váltónál már jóval kedvezőbb árfolyamokba lehetett belefutni, főleg az EU-s fizetőeszköznél.

Egy euró itt már több mint tíz forinttal olcsóbb volt és a vételi ár is egyértelműen kedvezőbb, 367,4 forint volt. A Mammutnál egyébként nem csak mi lepődtünk meg az árakon. A Google értékelések között is van jó pár negatív komment. Csak hogy párat idézzünk: „Budapesten gyakorlatilag lehetetlen ennél rosszabb árfolyamot találni”; „A keletinél seftelő arabok is jobb árfolyamon váltanak eurót mint ők”.

Kíváncsiságból bejártuk a Parlament környékét és a Nagykörutat is. Ezúttal ekkora kilengések nem voltak. Aznap a Körúton nagyrészt a dollárt 343, az eurót pedig 375 forintért, vagyis a középárfolyamnál mindkettőt úgy hat forinttal drágábban lehetett venni. De a tapasztalat az hogy sokszor a viszonylag közeli váltók között is lehetnek több forintos különbségek.

Persze a készpénzváltásnál nem az árfolyam az egyetlen tényező, amelyet figyelembe kell venni. A különböző szolgáltatók eltérő kezelési költségeket alkalmaznak, amelyekkel a legtöbb vevő már csak a blokk átvételénél szembesül.

Ráadásul jobb tudni hogy, aki nagy összegben vált az különféle kedvezményeket kaphat.

A nagy vevőknek tartogatott kedvezményes árfolyam akár egységenként 10 forinttal is kedvezőbb lehet a „normál árhoz” képest.

Az MNB azonban a honlapján felhívja rá a figyelmet, hogy külföldi utazásnál nem feltétlenül van szükség valutaváltásra. A legtöbb helyen lehet dombornyomott bankkártyával fizetni. A bankkártyás fizetéssel még kedvezőbb árfolyamon is tudjuk kiegyenlíteni számláinkat az utazás során - írja a jegybank.

Viszont ha ezt az opciót választjuk akkor előre szóljunk a bankunknak, hogy külföldön leszünk.

Különben, ha nem tudnak róla akkor lehet, hogy a kockázatelemző rendszerük letiltja a kártyánkat, pusztán azért, mert a tranzakciókra szokatlan helyen kerül sor.