Mely iparágak adják a legtöbb milliárdost?

Siker2020. aug. 16.Növekedés.hu

Míg szép számmal vannak, akik az élelmiszer- és italágazatból, vagy az ingatlaniparból váltak milliárdosokká, a leggazdagabbak közül a legtöbben a bank és pénzügyi világból kerülnek ki, ötből egy milliárdos dolgozik ezen a területen. A Wealth-X kutató cég megnézte, hogy akik minimum egymilliárd dollárral rendelkeznek, milyen területen szerezték vagyonukat.

Textil, ruházat és luxuscikkek 

A divatiparból kerül ki a legkevesebb milliárdos, egész pontosan 4,3 százalékra tehető a számuk. Akiknek viszont sikerült ezen a területen befutni, rendkívül gazdagok lettek. A világ egyik leggazdagabb embere a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatója tulajdonosa, Bernard Arnault, de ide tartozik például még a a Zara társalapítója, Amancio Ortega is – olvasható a Business Insider oldalán.

Vendéglátás és szórakoztatóipar

A milliárdosok mindössze 4,5 százaléka gazdagodott meg úgy, hogy a vendéglátóipar és a szórakoztatóipar területén dolgozott. Híres példa Guy Laliberté korábbi utcai előadóművész, aki 1,2 milliárd dolláros vagyont szerzett, miután montréali székhelyű a cirkusza, a világhírű Cirque du Soleil a világ legnagyobb kortárs cirkuszává nőtte ki magát.

Nonprofit és társadalmi szervezetek 

A gazdagok több mint 4,9 százaléka dolgozik teljes munkaidőben nonprofit szervezeteknél. Hozzá kell tenni, hogy sokan azonban kezdetben máshol tettek szert a vagyonukra, ilyen például Bill és Melinda Gates.

Technológia

A tech-milliárdosok, mint például Bill Gates, Mark Zuckerberg és Larry Page bár a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak, ám viszonylag kevesen gazdagodtak meg konkrétan a technológiai iparágból: mindössze 5,6 százalék. 

Feldolgozóipar, gyártás

A gazdagok 5,6 százaléka tett szert hatalmas vagyonra a feldolgozóiparban, vagy valamilyen gyártási területen. Ebbe a csoportba tartozik például Diane Hendricks üzletasszony, aki 7,8 milliárd dollárt halmozott fel többek között tetők és ablakok gyártásával. 

Egészségügy

Az 5 millió dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezők csak 5,7 százaléka keresett óriási pénzeket az egészségügyi ágazatban. Svájc leggazdagabb embere, Ernesto Bertarelli 18,1 milliárd dolláros nettó vagyona például a Serono gyógyszeripari társaságban fennálló részesedéséből származik.

Ételek és italok

A leggazdagabbak 5,7 százaléka tett szert hatalmas pénzösszegekre az élelmiszeripar területén. Daniel Lubetzky például a gyümölcsös és magvas szeleteket gyártó KIND vállalat alapítója, 1,2 milliárd dolláros vagyona van a szeletek és egyéb nassolnivalók eladásából.

Ingatlan

A világ leggazdagabb embereinek 7,6 százaléka szerezte vagyonát az ingatlanszektorból. Az amerikai Stephen Ross az egyik leggazdagabb ingatlanfejlesztő, vagyonát 7,6 milliárd dollárra becsülik.

Ipari konglomerátumok

A tehetősek 12,8 százaléka valamilyen ipari konglomerátumnak köszönheti a vagyonát. Warren Buffett például sokféle vállalkozásba fektette be, köztük a Geico biztosítóba és az amerikai Dairy Queen nevű gyorsétteremláncba.

Banki és pénzügyi szektor

A Wealth-X jelentése szerint a legtöbb ultragazdag ember a banki és a pénzügyi szektorban dolgozik, arányuk 19,8 százalékra tehető. Ide tartozik például a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon is.