Ez lenne a legmutatósabb magyar város? – Útiajánló

Utazás2022. aug. 6.D.J.
A rovat támogatója:

A nyár folyamán még érdemes felkeresni az ország turisztikai gyöngyszemét, Szeged városát.

Magyarország elhelyezkedése elég szerencsésnek mondató, abban az értelemben, hogy minket ritkán ráznak meg természeti katasztrófák. Rendszeres földrengésekkel, árvizekkel, tornádókkal vagy vulkánkitörésekkel nem kell számolnunk.

Ám még így is megesett egyszer, hogy egy komplett városunkat tette múlt időbe a természet: az 1879-es árvíz szinte teljesen elpusztította Szegedet. A beszámolók az egész világot sokkolták.

Nem csak Európából és Észak-Amerikából, de még Indiából és Kínából is jöttek felajánlások az újjáépítéshez.

A romok helyén felhúzott város egészen egyedi a megyeszékhelyek sorában. Hisz a körutak, a sugárutak és a XIX. századi paloták nagy száma miatt itthon a vidéki települések között talán Szeged tűnik a leginkább nagyvárosiasnak.

Életképek a szegedi belvárosból

Csongrád-Csanád megye központját már csak azért is érdemes felkeresni, mert az utóbbi években több komoly turisztikai fejlesztés is történt a városban.

A szegedi "sóhajok hídja"

Ezek keretében még a Fogadalmi templom is megújult. Bejárhatjuk a teljes altemplomot, ahol helyi hírességek sírjait is megtekinthetjük, de akár fel is mehetünk a nyugati torony tetejére, ahonnan pazar kilátás nyílik Szegedre.

A Fogadalmi Templom kívülről

A felfelé út azonban nem egyszerű: 302 lépcsőn kell felmenni, a végén pedig már csak szűk csigalépcsők vezetnek a csúcsra.

Az utat azért megkönnyíti, hogy több emeleten „pihenők” vannak kialakítva, ahol videókat nézhetünk a templom történetéről és a felújításról.

A Fogadalmi Templom belseje

Különösen a családoknak ajánlott az állatkert felkeresése, ahol az egzotikus példányok mellett láthatóan a magyar haszonállatokat bemutató részleg is roppant népszerű.

Magyar tanya az állatkertben

A város egyik igazi nagy meglepetése a füvészkert, amely viszonylag kis területen rogyásig van látnivalóval.

Akad itt rózsakert, üvegház, tanya, egy kisebb vízesés, meg egy pompázatos tó is, amelyen hemzsegnek a lótuszvirágok. Ha Szegeden járunk, ki ne hagyjuk!

A Füvészkert lótuszvirágai

A belvárosban a Móra Ferenc múzeumot már csak a pompázatos épület miatt is érdemes felkeresni. Akár a tetőre is felmehetünk!

A Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnoka

A központban a Reök palotát pedig ne csak kívülről csodáljuk meg. Szerencsére a szecessziós épületnek a belseje is látogatható. A lépcsőházukban a virágmintás korlátok a magyar iparművészet igazi remekei.

Bár Szeged nem a több évszázados romjairól és építészeti emlékeiről híres, azért a középkorból így is maradt hátra néhány mutatós emlék. A Dömötör-torony mellett a belvárosból könnyen megközelíthető szegedi ferences kolostort is érdemes útba ejteni.

A magyarországi középkori emlékek között kétség kívül ez az egyik legmonumentálisabb.

Épp így a szegedi vár romjai is megérnek egy kitérőt. Kis területen egy egészen ötletes kiállítást rendeztek be a romokban. Videókon és az interaktív kijelzőkön keresztül játékosan ismerkedhetünk össze Szeged történelmével.

A betyárokat bemutató részlegen például átmehetünk egy cella ajtón is, amelynél a hangszórók egércincogással és nyikorgó ajtók hangjával idézik meg a régi börtönök baljós hangulatát.

Kiállítás a szegedi várban

Szegedben az is jó, hogy nem csak a központ van felújítva: a külsőbb részeken is könnyű díszburkolatos közterekbe futni. Például a díszes Új Zsinagógához is takaros utcákon lehet eljutni.

Az Új Zsinagóga kívülről...
... és belülről

És persze ha erre járunk ne felejtsük el megkoronázni az utunkat egy kiadós halászlével.