Festői tájak, világhírű borok és mennyei ételek várnak Piemontban
UtazásA festői Piemont lankáinak egyik meghatározó ékességei a pompás, karcsú vöröstéglás óratornyok (Campanile). Csodaszép kastélyok és várak állnak a dombtetőkön, néhány házas, apró falvak pihennek a völgyekben. A szemünk be sem tudja fogadni a szőlő és mogyoró ültetvények tengerét, a hullámzó dombok között felbukkanó pincészetek és udvarházak látványát.
Piemont, az egyik legnagyobb és legfontosabb olasz régió, amely egyszerre büszkélkedhet gazdag történelmi örökségével és lenyűgöző természeti szépségével. A régió neve szó szerint annyit jelent: a hegyek lábánál. Fővárosa Torino. Barolo, Barbaresco, Alba, Neive, La Morra, Verduno, Serralunga d’Alba csak néhány név a bakancslistára kívánkozó települések közül.
Az Alpok lábánál található gasztronómiai paradicsomban, a francia (innen származik a Savoyai dinasztia) és a lombard paraszti konyha hagyományai keverednek tökéletessé. Az olasz tészták és a fehér szarvasgomba kedvelőinek figyelmébe ajánljuk a helyi „Tajarin al tartufo bianco d'Alba” tésztát, az édesszájúaknak, a feketecsokis-mogyorós „Baci di Cherasco”-t. A régió Bra településén található a „Slow Food Movement” megalapítójának exkluzív étterme is. A fehér szarvasgombán, a mogyorón túl Piemont jellegzetessége még a mindenki által ismert grissini és a tramezzini is.
Az itt termő borok közül - a kizárólag nebbiolo szőlőből készült Barolot - a legkiválóbbak és legdrágábbak között tartja számon a borvilág. A bortörvénynek megfelelően, a bor minimum két évig érik nagy tölgyfa hordókban (néhol barrique-ban) és még legalább egy évig üvegben. Nagy a gyümölcs- és ízkoncentrátuma, magas a tannin, sav és alkohol tartalma egyaránt. Hosszan érlelhető, kifejezetten étkezések mellé ajánlják.
A nagyon gyümölcsös, nagyon mediterrán vörösborok kedvelői a szintén nebbiolóból készülő Barbaresco-t és Barbera-t vagy a Dolcetto és a Freisa szőlőfajtákból készült kevésbé testes borokat kóstolhatják. A fehérek közül a leghíresebb a Moscato. Ebből készül a Moscato d’Asti és az Asti. A fentieken kívül a Favorita-t, Arneis-t, Cortese-t és a világfajta Chardonnay-t találjuk meg a helyi „Cantina”-ban, éttermekben.
Milánóban, Torinóban vagy Genovában érdemes autót bérelni vagy befizetni egy helyi iroda programjára, bár sokkal nagyobb élmény a helyszínen lakni egy csinos kis Agriturismo-ban. Budapesttől sincs nagyon messze, (1100 kilométer) ha saját autóval mennénk, de ez estben egy napot rá kell szánni az utazásra.
Ha őszi utazást terveznénk, a fent említett települések meghatogatásán felül mindenképpen nézzük meg a Szamárderbit. Október első vasárnapján Alba történelmi központjában, a San Lorenzo székesegyház körül rendezik meg a Palio degli Asini elnevezésű őrült versenyt, amelyen a város kilenc települése versenyez a zászlóért és ahol a „zsokék” nem feltétlenül a szamarakon ülnek, hanem húzzák, noszogatják, tolják a semmilyen vezényszóra nem hallgató állatokat.