Egy hét alatt két trükkel jutott a csúcsra Elon Musk

Befektetés2024. ápr. 30.F. P.

Egy hete a piac temette a Teslát, és már csak egy reménye maradt a részvényeseknek: hogy Elon Musk régi szokása szerint váratlan húzásssal hiteti el a piaccal, hogy jön a csoda. Nem kellett csalódniuk: kétszer is megtette, több mint harmadával felkergetve a részvényárfolyamot.

Elon Musk a múlt évtizedben párját ritkító vállalkozóként és innovátor zseniként vonult be a köztudatba, miután a Teslával forradalmasította az elektromos autózást, az űriparban pedig talán még nagyobbat gurított: megalkotta a sokszor indítható és a földre visszatérő rakétát, és újra lehetővé tette, hogy az USA képes legyen ember küldni az űrbe, ne kelljen ehhez szégyenszemre az oroszok segítségét kérni. Ha valami gond volt a Teslánál, ott termett, és együtt oldotta meg kollégáival: az autók sorozatgyártásának megindítása folyamán többször is volt ilyen helyzet.

Lejtmenet

Egy idő után azonban kissé elszaladt vele a ló: önteltnek mutatkozott, mindenáron meg akarta vásárolni addigi szócsövét, a Twittert, és meg is tette ezt. Ott már kifejezetten rossz híre lett, miközben a Tesla első hatalmas lendülete is kifulladt: nem nőtt tovább a kereslet a meglévő típusok iránt, új típusokat pedig nem fejlesztettek.

Tavaly már sokasodtak a gondok, majd idén márciusban kiderült, hogy a Tesla nem kis részben raktárra termel: nincs elég vevő a gyártott autókra, így egyre nagyobb árengedményeket kell adni.

A Tesla sztori kifulladni látszott, a részvényárfolyam esett.

A nagy manipulátor

Egy gyanús jel azért volt: a rossz hírekre mintha még rá is játszott volna Musk, és láthatóan egyáltalán nem tűnt csalódottnak. A későbbi fejlemények ismeretében nem tarthatjuk kizártnak, hogy nem is bánta, ha leesik a részvényár, hisz ha valaki, ő tudhatta, mikor érdemes bevásároltatni baráti kezekkel.

Különösen látványos volt az első negyedéves eredmény publikálása előtti hétvége: Elon Musk lemondta indiai útját, ahol várta az indiai miniszterelnök, azon a címen, hogy tüzet kell oltani a Teslánál. Múlt hétfőn el is érte mélypontját a rászvény, majd a kedd este a vártnál is rosszabb első negyéves eremény megjelenése után hirtelen arról beszélt lelkesen, hogy fogja a gyártósorokat, és egyszerűen átállítja őket olcsó autók gyártására, így szinte beruházás nélkül megoldódik minden probléma. Több sem kellett a piacnak, szerdán széttépték a részvényeket.

Rátett egy lapáttal

Itt azonban nem ért vége a történet: a CNBC szerint a hétvége leple alatt, amikor nincs tőzsde, Musk a múlt héten kihagyott India helyett most váratlanul Kínába utazott, a legfelsőbb állami szinten tárgyalt, majd bejelentette, hogy

Kína hirtelen minden korlátozást feloldott a Teslára vonatkozóan,

miután az autók átmentek a biztonsági ellenőrzésen: nem gyűjtenek kényes adatokat.

Ennek folyományaként lehetővé vált, hogy a Tesla önvezető rendszerét, vagy ahogy nevezik, a vezetőt segítő automata rendszerét korlátozás nélkül árulhatja Kínában. Egyúttal megállapodást írt alá a Baiduval, hogy ők biztosítják a térképes és navigációs technológiát a szoftverhez, így minden adott a kínai múködéshez és értékesítéshez, hisz külföldi cég csak kínai társasággal partnerségben kap erre engedélyt.

A második árfolyamrobbanás

Míg az elektronikus autók piacán a Tesla nem bírta a versenyt Kínában, az önvezető rendszer egyedi, amit mások még nem tudnak biztosítani, így, ha népszerű lesz, sokat eladhat belőle Elon Musk cége. Hogy így lesz, vagy nem, azt még nem tudta átgondolni a piac, mindenesetre a részvényt újra széttépték, hétfőn 15 százalékkal drágult.

Elon Musk újra közel került ahhoz, hogy a világ leggazdagabb embere legyen a Forbes valósidejű listája szerint: már csak 4,5 ,milliárd dollárral marad el vagyona a Louis Vuitton többségi tulajdonos Bernard Arnault 210 milliárd dolláros vagyonától.

Tesla, 3 hónapTesla, 3 hónap

A Tesla grafikonján két nagy rés jelzi a két bejelentést, ami elég ritka alakzat ilyen rövid idő alatt, miközben nem tudjuk, hogy a bejelentett hírek mikor és milyen bevételnövekedést hozhatnak. Egy biztos:

Elon Musknak újra hisz a piac.