A covid ellenére is óriási nyereség a biztosítóknál

Biztosítás2020. dec. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A magyar biztosítói szektor nagyon versenyző iparág, olykor talán túlságosan is. Legalább két tucat komoly szereplő küzd az ügyfelek kegyeiért, ami limitálja a jövedelmezőségét. Az idei év eddig erős, a harmadik negyedév megint kifejezetten erős lett, még akkor is, ha a koronavírus éppen az egyik legjövedelmezőbb ágba (utasbiztosítások) harapott bele a legjobban, Viszont jó hír, hogy kárra kevesebbet kellett költeni, illetve a magyar ügyfelek eddig nem szálltak ki a hosszabb távú módozatokból (nyugdíj- és más életbiztosításokból).

Sok ágazat lefagyott 2020-ban, de a biztosítóknál mintha csak nőne a pezsgés.

A díjbevételek negyedévről, negyedévre meghaladják eddig a bázist (ezt se sok szektor mondhatja most el magáról),

a négy kiemelt versenyző közül az egyik (az Aegon) gazdát cserélhet, amellyel a piac dobogós helyeire jöhet fel az osztrák VIG,

de persze vannak nehézségek is, gondoljunk csak az utasbiztosítási szektor összeomlására, vagy a CIG olasz veszteségeire és nemzetközi pereire, de még a Waberer’s csoport gondjai is beszűrődnek.

A legfrissebb adatok

A 2020-as év első három negyedévében még mindig növekedést mutat a hazai biztosítói szektor, ami az ágazat szempontjából duplán örvendetes.

Egyrészt azért, mert a bázis nagyon erős volt (tavaly kétszámjegyű volt a bővülés).

Másrészt azért, mert a biztosítók úgy tudták növelni a díjbevételeiket, hogy már itt van a koronavírus, ami miatt például az utasbiztosítások ága az idén meg fog feleződni (három negyedév után 56 százalékos a visszaesés).

Ha a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból indulunk ki, sok trend körvonalazódik.

A legmeglepőbb, hogy 2020-ban 9 hónap után már 897,6 milliárd forintnál tart a szektor összesített díjbevétele, ami 4,11 százalékos bővülés a tavalyi évhez képest.

Még a nagy lefagyás, vagyis a második negyedév is növekedést hozott.

A harmadik negyedéves feltámadás során pedig a bázist 2,6 százalékkal megfejelő 284,1 milliárd forintos forgalom keletkezett.

Fontos tudni, hogy a biztosítók életében az első negyedév a legfontosabb, és mivel akkor „még minden rendben volt”, 2020 összességében biztosan nem lesz rossz év.

Erős multiplikátor

A biztosítói szektorra azt szokták mondani, hogy multiplikálja a gazdaság irányváltoztatásait. Ha szépen nő a GDP, akkor a szektor még jobban nő, mint a gazdaság, ám, ha visszaesés következik be, akkor sokan éppen a biztosításon spórolnak először.

Egyelőre a szektor szerencséjére ebből nem sok látszik, vagyis egy visszaesést hozó üzleti évben is nőni tudott a szegmens, aminek elsősorban a lassabb reakcióidő az oka, vagyis 2020-ra már meg voltak kötve a szerződések, 2021-ben azért még jócskán jöhet visszaesés.

Ha egy pillanatra visszamegyünk az időben, és a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) tavalyi évkönyvének adataiból indulunk ki, akkor láthatjuk, hogy 2019-ben még tombolt a piacbővülés.

Vagyis egy intenzív, akár 8-10 százalékos éves növekedési ütem jellemezte a szektort. Az utolsó egész éveket tekintve, a 2018-es év 1040 milliárd forintot, míg a 2019-es már 1168 milliárd forintnyi díjbevételt jelentett. Mint láttuk, ebben még mindig fejlődés várható.

Viszont a szektor jövedelmezősége hagyott némi kívánnivalót maga után.

Nyereség

A magyar piac szereplőinek a számát sem könnyű meghatározni, ennek az az oka, hogy számolhatjuk az azonos cégcsoportba, de külön  szervezetbe tartozó élet és nem-élet biztosítókat egybe is, vagy külön is, és néhány határon átnyúló szolgáltatással jelen levő cég, vagy fióktelep is belefolyik a versenybe.

Az azonban biztos, hogy az idei év egy stabil piacon hoz változást.

Ha a profittermelésből indulunk ki, akkor jól látszanak a magyar biztosítói piac súlypontjai, a tavalyi, együttesen 77 milliárd forintos adózás előtti profit kétharmadán ugyanis csak a négy nagy, vagyis a külön-külön is két számjegyű részesedéssel rendelkező szereplő osztozott, ők az Allianz (19,5 milliárd forint nyereség), az Aegon (14,6), a Generali (10,2) és a Groupama (8,2).

Idén az első három negyedévben negyedével nőtt a bázishoz képest a szektor adózott eredménye és ért el 66 milliárd forintot, egyelőre ez is biztató, elsősorban a kevesebb kárfizetés miatt javultak tovább a számok.

A nagy deal

A négy nagy mindenesetre itt van régóta, úgy tűnt, hogy nagyon elkötelezettek, de az idén némi meglepetésre, a holland Aegon sündisznó-stratégiába fogott, vagyis összébb húzta nemzetközi csoportját, és több kelet-európai érdekeltség mellett a magyart is eladta.

A vevő a térség iránt nagyon elkötelezett, itthon az Erste, a Vienna Life és az Union összevonásával, illetve a francia AXA megvásárlásával már eleve méretes osztrák Vienna Insurance Group lett.

A 830 millió eurós árat azért nehéz csak a magyar cégre értékelni, mert csomagdeal volt, de az biztos, hogy a komoly nyereséget termelő hazai cég volt a legértékesebb gyémánt.

Ezzel végre történt egy konszolidációs lépés a piacon, hiszen a szakemberek régóta tudják, hogy a piacon nincs hely ennyi szereplőnek. A biztosítás ugyanis méretgazdaságossági üzlet, ha nincs két tucat, csak mondjuk hat központ, akkor a nagyobb ügyfélszám és a kisebb fajlagos központi költség sokat segítene az ágazat profittermelő képességének.

Vannak mozgások

Természetesen olykor történtek is lépések, a fent említettek mellett kivonult például az MKB, illetve az AEG is, de a tranzakciók egy részében egy szereplő ment, egy másik jött, vagyis nem csökkent a játékosok száma.

Amikor azért a CIG megvette az MKB-t, vagy a Vienna Insurance Group az Aegont, azzal csökkent a szereplők száma.

A piac jövője kérdéses. Arra mindig lehet okot találni, hogy valaki miért ne lépjen, miért ne vegyen céget.

Itt van a koronavírus, kockázatos a piac, ilyenkor nem szabad vásárolni – mondja az egyik óvatos.

Hasít a piac, ilyenkor nagyon elszállnak az értékelések, minden túl drága – mondja a másik óvatos.

Nem reménytelen a piac

Kifogás, borúlátás mindig jöhet, de azért 2020 megmutatta, hogy a piac nem reménytelen.

A koronavírus nagyon belemart az utasbiztosítási piacba, a legjövedelmezőbb szegmens nagyon visszaesett, felépülésére még sokat kell várni.

A kgfb- és a casco-piac nyeresége ugyanakkor nőtt, mert a lezárások idején kevesebb volt a baleset. Az idei évben a biztosítók összességében is kevesebbet költöttek kárráfordításra, ami elsősorban a kisebb közlekedésnek és a kevesebb balesetnek köszönhető, az időjárás nagyjából ugyanolyan volt, mint a bázisévben.

Az életbiztosítások piaca is stabil maradt, mert hiába lett nehezebb a gazdaságban sokaknak a helyzete, de az óvatosság elve miatt sokan takarékoskodtak.

Az életbiztosítások nagy év végi kérdése az lesz, hogy a hagyományosan „karácsonyi”, vagyis év végén értékesített nyugdíjbiztosítások miként teljesítenek, mert a többi életbiztosítás azért nem annyira pörög, a szerződésszám már csökken.

Ami pedig a várható változásokat illeti, a legnagyobb négy, vagyis immár a Generali, Allianz, VIG, Groupama nagyon elkötelezett, a középmezőnyben is vannak nagyon erős szereplők, az Uniqa, a KH és a Signal, de még a nehéz sorsú Waberer’s-csoportban is értékes a biztosítói cég, a CIG pedig biztosan túl lesz a nehézségein, és erősíthet a hazai kormányzati szektorban is.

2020 tehát még jó év lesz, de ne felejtsük, az idei év válsághatásai ebben a szektorban legalábbis részlegesen jövőre jelentkeznek. Ha tippelni kéne, 2021 az ideinél valamivel rosszabb évet és további konszolidációt hoz a szektorban.