Átrendendeződtek a megtakarítások: lesznek idén is sztárbefektetések

Elemzések2023. feb. 9.Sz.A.

Elkerülhető a recesszió idén, de a trend alatti növekedés várható a fejlett térségekben, erőteljesebb lehet a kínai növekedés, a jegybankok továbbra is szigorúak maradnak, és a részvénypiac ellenszélben lesz idén - hangzott el az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. évindító sajtótájékoztatóján. A magyar háztartások megtakarításában változás zajlik, a rövid lejáratú kötvények arattak.

Nehéz év áll mögöttünk a tőkepiaci folyamatok miatt, a múlt év meghatározó tényezője az orosz agresszió és a vártnál magasabb magas infláció volt,  alapvetően a kamatemelési várakozások befolyásolták a leginkább a piacokat – fogalmazott a sajtótájékoztatón Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A pénzpiaci folyamatokat nálunk a kamatemelés mértéke is befolyásolta, miközben az infláció folyamatosan az alapkamat szintje felett maradt.

Az alapkezelő által kezelt vagyon 8 százalékkal emelkedett, ezzel a hatodik helyen áll az alapok között.

Átrendeződtek a háztartások megtakarításai

A háztartások pénzügyi vagyonát tekintve a lakossági állampapírok irányából az alapok irányába mentek a pénzek.- A lakosság vagyona dinamikusan nőtt, a belföldi befektetésijegy-állomány emelkedésnek indult, az állampapír aránya csökkent.

- A tavalyi év nyertesei a rövidkötvényalapok voltak, ide történt a legnagyobb pénzáramlás. Egyre nagyobb szeletet hasít ki a az alapokban kezelt vagyon megoszlásában.

- A rövidkötvény alapok éve volt 2022.

- A nyersanyagok és a kötvények vitték a prímet tavaly, a hazai részvénypiac alapvetően sereghajtónak számított.

- A hosszú kötvényalapok hozták a legrosszabb teljesítményt globálisan és itthon is.

Véget ért a negatív reálhozam több mint tíz éve tartó korszaka: korábban a tőkepiacon emelkedtek az árak, nem a reálgazdaságban, és szinte nem volt infláció, így a negatív reálkamat miatt a részvény jó befektetésnek bizonyult

– mondta Hajdu Egon befektetési igazgató.

Kipukkadtak a buborékok

- Tavaly a tőkepiac a legcsúnyább arcát, történelmi mélységeket mutatott: az S&P index a Lehmann csődje óta nem esett ilyen látványosan - fogalmazott Hajdu Egon befektetéso igazgató.

Az addig nyerő pozícióban lévő Nasdaq volt az egyik legnagyobb vesztes, miközben a nyersanyagokba ára emelkedett. A piaci hangulatot az emelkedő alapkamat és a bizonytalanság rombolta leginkább, mert nem tudjuk, meddig tart a kamatemelés, és milyen szinten, ez okozta a legnagyobb volatilitást a piacokon.

Októberben állt be a piaci konszenzus, hogy 5 százalék környékén tetőzhet a Fed alapkamata: év végén már jobb inflációs adatok érkeztek, ami javította a pénzpiacok hangulatát.

A piaci mozgatóerő az infláció és a kamatemelés volt.

A buborékokat kilyukasztotta a magas alapkamat, ezért újra a reálgazdasági mutatók számítanak idén a pénzpiacokon.

A nagy fejlett gazdaságok túl vannak az inflációs csúcson, és gyors csökkenés következik be az inflációban idén. Ennek fő okai:

  • a konténerköltségek csökkentek
  • az energiaárak mérséklődtek,
  • csökkent az ellátási láncok feszültsége,
  • a használt autó árindex is az árak csökkenését jelzi, emellett
  • Kínából is deflációt importálunk.

Ugyanakkor a munkaerőpiac továbbra is feszes maradt Amerikában is, ami az órabéreken is látszik, ezért idén nem várható nagy lazítás a Fed és az Európai Központi Bank részéről, sőt még lesz egy kamatemelés.

Összességében a csökkenő infláció és a még szigorító jegybankok pozitív reálhozamot kínálhatnak.Az alapkezelő szerint a kötvénypiaci jó hangulattal szemben a részvénypiac idén jobb kilátásokkal rendelkezik. A növekedési kilátások és a Fed és az EKB kamatpolitikája lesz idén a piacmozgató, kérdés, mennyire lesz szigorú a Fed.

Recessziós kockázatok

Elkerülhető idén a recesszió, de a potenciális alatti növekedés várható idén. A nagyon alacsony, az 1960-as évek végén látott munkanélküliség miatt a Fed nem fog kamatot csökkenteni idén - az alapkezelő várakozása szerint.

Szinte biztos, hogy a Nagy-Britanniában gazdasági visszaesés lesz: az USÁ-ban nagyjából 50 százalék a recesszió esélye a december 31-i bizalmi indexek szerint, de ennek a visszaesésnek semmi jelét nem mutatja a munkaerőpiac, és még mindig magas a megtakarítások szintje, ami a fogyasztást támogatja.

Európában azonban javultak a kilátások:

- Jelentősen változott az energiahelyzet, ami javítja a növekedési várakozásokat.

- Csökkentek az európai kockázatok, magas a megtakarítási ráta az euróövezetben.

- Látványosan javulnak az európai hangulati indexek.

- Magasabb fokozatra kapcsolt a kínai növekedés az újranyitás nyomán, ennek a motorját már a fogyasztás adja. A kínai vezetés politikai célja a sikerek felmutatása, és egy jelentős gazdasági növekedés felmutatása. Ebből Európa is pozitív irányban profitálhat.

- A feltörekvő piacokon a fogyasztás hosszú távon is a növekedés motorja lehet – például Indiában emelkedik a vásárlóerő.

Szelektív részvénypiaci megközelítés

Érdemes lehet már részvénybefektetésben gondolkodni, de nem mindenhol: az amerikai részvénypiac és az IT szektor például még mindig drága, azonban

2023-ban nem várható értékeltségi oldalról további negatív sokk, az értékeltség inkább semleges lesz a részvények árazásában.

A profitráták ugyan elkezdtek csökkenni, de még magas szinten vannak: a nyereségesség a GDP-vel korrelál, nem az inflációval - mondta Hajdu Egon befektetési igazgató.

A részvénypiac jelentős ellenszélben fog dolgozni 2023-ban: a kötvénykamatok szép lassan csökkennek. Gyenge gazdasági növekedés várható, azok a cégek fognak jól teljesíteni, ahol erős a mérlegszerkezet és magas és stabil az árrés.

A kockázatok között a legfontosabbak:

  • a recessziós veszély,
  • a magasabb infláció,
  • a szigorúbb monetáris politikák,
  • a magas nyersanyagárak,
  • a magas kamatszint.