Közel az osztrák szinthez a magyar orvosbér - már ma a parlament előtt

Elemzések2020. okt. 5.Haiman Éva

„Áttörő erejű javulást” helyezett kilátásba az orvosi bérekben Orbán Viktor miniszterelnök, aki nem titkolta, hogy ezt a koronavírus-járvány miatti fokozott igénybevétel miatt látja szükségesnek meglépni a kormány. Az előterjesztést, amelynek alapjául a Magyar Orvosi Kamara idén januárban ajánlott bértáblája szolgál, már ma a parlament elé terjesztik.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetőivel folytatott hétvégi egyeztetését követően Orbán Viktor kormányfő változtatás nélkül támogatásáról biztosította a kamara ez év januárjában nyilvánosságra hozott bértábla-javaslatát.

Az elmúlt években az érdekképviseletek nyomására a szakorvosok 107, majd 100 ezer forint, a szakorvosjelöltek pedig 50 ezer forint egyszeri béremelésben részesültek még az előző kormányzati ciklusban, és az egészségügyben ágazati összehasonlításban a legnagyobb mértékben nőttek a bérek. Azok azonban még így is messze elmaradnak a kevesebb képzéssel elérhető és kisebb munkaterheléssel járó területektől.
Az orvosi érdekképviselet célja egy olyan érdemi keresetnövekedés elérése volt, amellyel az orvosok a pályán és az országban tarthatók, illetve az utánpótlás biztosítható. Jelenleg ugyanis nincs megfelelő mennyiségű és minőségű humánerőforrás-tartalék. A 2010-es évekre a magasan képzett orvosi munkaerő elvándorlása kritikus méreteket öltött és jelenleg is a biztonságos mértéken felüli. A képzésben pedig nem vesznek részt annyian, amennyien pótolhatnák a nyugdíjazás, a halálozás és a pályaelhagyás/ kivándorlás okozta veszteségeket. 

Jelenlegi és tervezett orvosi fizetések 

A magyarországi orvosi keresetekre vonatkozóan a jelenleg elérhető legfrissebb adat 2018-as, az egészségügyi ágazat humánerőforrás monitoring-rendszerének publikus felületét az utóbbi másfél évben nem frissítették. Itt sem alapbéreket közölnek azonban, hanem kereseteket, amelyek a következő elemeket foglalják magukba: alapilletmény, illetménypótlékok (vezetői, cím-, nyelv-, munkahelyi, műszak-), illetménykiegészítések, jutalom), valamint a mozgó bérnek tekinthető ügyeleti, készenléti és túlmunka díjak. Látható tehát, hogy egy-egy orvos keresete sok elemből épül fel, és még így is messze elmarad a környező országokétól (is).

A 2018-as adatok szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok egy főre jutó havi bruttó keresete a következő volt (forint)

Pályakezdő szakorvos  656 302

Szakorvos, 10 éves jogviszonyban töltött idő  805 557
Szakorvos, 20 éves jogviszonyban töltött idő  853 500

Szakorvos, 40 éves jogviszonyban töltött idő  1 027 739

A Magyar Orvosi Kamara javaslata abból indul ki, hogy az orvos részesüljön egy tisztességes alapfizetésben, és ne kényszerüljön túlórázni, plusz műszakokat vállalni a megélhetéséért.

Ebből kiindulva az – immár a miniszterelnök által is támogatott – javaslat a következő a havi bruttó alapbérre (forint):

Rezidens  (szakorvos-jelölt) 1 (belépő szint) 687 837

Rezidens 2 éve  768 775

Rezidens 3 éve  802 944

Rezidens 4 éve  838 632

Rezidens 5 éve  875 906

Szakorvos 1 éve 1 154 920

Szakorvos 4 éve  1 287 832

Szakorvos 7 éve  1 341 957

Szakorvos 10 éve  1 398 358

Szakorvos 13 éve  1 457 129

Szakorvos 16 éve  1 518 370

Szakorvos 19 éve  1 582 184

Szakorvos 22 éve  1 648 681

Szakorvos 25 éve  1 717 973

Szakorvos 28 éve  1 790 177

Szakorvos 31 éve  1 865 415

Szakorvos 34 éve  1 943 816

Szakorvos 37 éve  2 025 512

Hogy ezek az összegek mennyire nem valóságtól elrugaszkodottak, azt az is jelzi, hogy Kásler Miklós humánminiszter még szintén az év elején az Inforádióban arra a kérdésre, hogy mekkora orvosi fizetést tartana reálisnak, úgy nyilatkozott,

ha a realitásokhoz próbálunk közelebb kerülni, másfél-kétmillió forintos havi fizetés mindenféleképpen azt a biztonságot jelenti, amiből egy orvos méltó módon fent tudja tartani magát és a családját.

A kamara javaslata szerint a béremelés valamennyi orvosra vonatkozna, akinek a jövedelme közfinanszírozásból származik, függetlenül attól, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják, tehát a háziorvosokra is.

Lemaradtak a magyarországi orvosi bérek

A MOK indoklásában az is szerepelt, hogy a környező uniós tagállamokban, beleértve a posztszocialista államokat, az orvosi bérek lehagyták a magyarországit. Szlovákia már 2012-ben jelentős béremelési programról döntött, de Románia is elindította a bérreformot két évvel ezelőtt. A kamara ugyanakkor – a nyugat-európai mércével mérve nem is magas – osztrák orvosi bért vette kiindulási pontnak, emlékeztetve, hogy a Magyar Nemzeti Bank felzárkóztatási programja is Ausztriát jelöli meg referenciának 
Az osztrák szakorvosi alapbér jelenleg a magyar minimum 300 százaléka, az életkor előrehaladásával pedig ez az aránytalanság csak fokozódik. Az osztrák bérszinthez viszonyított bérjavaslat megfogalmazásakor a kamara figyelembe vette azt a tapasztalatot, miszerint a munkavállalók akkor hagyják el nagy számban hazájukat, ha a külföldi bér legalább 50 százalékkal több. 

Az Európai Bizottság 2019-es egészségügyi országprofilja szerint 2010 és 2016 között csaknem 5 500 orvos hagyta el Magyarországot, hogy egy másik uniós országban vagy harmadik országban dolgozzon.

Az, hogy a nettó bérek több mint 60 százalékkal emelkedtek 2010 óta, pozitívan hatott az elvándorlása:

2017 és 2018 között a külföldi munkavállalási engedélyt kérelmező szakemberek száma 13 százalékkal csökkent az orvosok esetében.

Orbán: átütő változás a bérekben

Az orvosi bérek rendezéséről először a múlt héten jelentek meg sajtóhírek, amelyeket Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is megerősített, mondván: a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a kormány fontosnak tartja az orvosi bérek emelését.

Az is kiderült, hogy a kormány a Magyar Orvosi Kamara januári javaslatát tekinti tárgyalási alapnak, és hogy Kincses Gyula, a MOK elnöke már csütörtökön egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel és Kásler Miklóssal, az emberi erőforrásokért felelős tárca vezetőjével. Ezt követően – az előbbi miniszterek, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter részvételével – zajlott egy újabb egyeztetés immár Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében szombaton, ahol rövid idő alatt a megegyezés is megszületett. Erről maga a kormányfő számolt be elsőként facebook-oldalán.

A kormányfő a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában úgy fogalmazott: a járvány nem ellene, hanem inkább mellette szól az orvosbérek nagyarányú rendezésének.

Most összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk

mondta Orbán Viktor. Hozzátette: létrehoznak egy új, egészségügyi munkajogviszonyt, egy speciális, egységes szabályrendszert. Azt is mondta: a betegek ellátáshoz megfelelő számú orvosra, ápolóra van szükség, akiknek külön köszönettel tartozunk, hiszen külön vezényelni kell őket az országban, viszont a vírus felszálló ága miatt az átszervezés elkerülhetetlen.

Nem mondom, hogy zugolódnak, de senki sem boldog

ismerte be.

Az emelés mértékével kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte:

nem minden orvost érint majd azonos módon a változtatás, van, aki jobban, van, aki kevésbé jobban jár majd.

Ezzel a kormányfő ha bujtatott módon is, de a hálapénzre utalt, amely – főként bizonyos kor után és státuszban – jelentős keresetkiegészítés jelen pillanatban az orvosok egy része számára.

A MOK javaslata azonban azt is tartalmazza, hogy ha megvalósul a teljes béremelés, a paraszolvencia ne csak akkor legyen büntethető, ha kikényszerítik, hanem minden esetben.