Lassan halad Kijev körbezárása, de délen elérheti a céljait Oroszország - térképen az ukrajnai háború

Elemzések2022. márc. 17.Dajkó Ferenc Dániel

Oroszország három irányból támadja Ukrajnát. Észak felől Csernyihiv városa akadályozza az orosz előretörést. Kijevet továbbra sem sikerült körbezárni. A keleti fronton a legnehezebb az oroszok helyzete. Akadozik az utánpótlás és lassú az előrenyomulás. Több helyen csak a főbb útvonalakat uralják. A tavaszi olvadás miatti óriási sár is komoly gondokat okoz az orosz haderőnek. Az ukrán hadsereg továbbra is kitart, sőt ellentámadásra készül. Eddig egyedül délen értek el jelentősebb sikereket az oroszok. Térképen az orosz-ukrán háború.

Lelassult az orosz offenzíva

Három hete tartanak a harcok Ukrajnában. Oroszország február 24-én csütörtök hajnalban indított támadást Ukrajna ellen.

Az orosz csapatok az első néhány napban viszonylag gyorsan előre törtek, azonban alig egy hét eltelte után jelentősen lelassult az orosz offenzíva. A jelentősebb városok egy kivétellel továbbra is ukrán ellenőrzés alatt állnak. A szárazföldön az orosz túlerő ellenére több helyen is sikerült megállítani az orosz előre nyomulást, ráadásul az ukrán hadsereg a legfrissebb hírek alapján most ellentámadás indítását tervezi. A levegőben sem teljes az orosz kontroll. Habár egyértelmű az orosz légifölény és folyamatosak az orosz légicsapások egész Ukrajnában, eddig nem sikerült teljesen megsemmisíteni az ukrán légierőt és kisebb légicsapásokat, dróncsapásokat az ukránok is végre hajtanak az orosz csapatokkal szemben. Az oroszok eközben a hírek alapján komolyabb logisztikai problémáktól szenvednek. A frontok így a délit kivéve kissé beálltak. Fontos azonban kiemelni, hogy biztosat jelenleg nem lehet kijelenteni a háború kimeneteléről, a helyzet ugyanis akár egyik percről a másikra bármikor megváltozhat.

Északon Csernyihiv kitart

Az orosz offenzíváknak a kezdetek óta alapvetően három fő iránya van.

Északról, Fehéroroszország felől törtek be az orosz katonák Ukrajnába, a Dnyeper folyó mindkét partján. A Csernobili atomerőmű területét gyorsan elfoglalták, majd a folyó nyugati oldalán egészen Kijevig vonultak az oroszok. Habár diverzáns orosz egységekről többször is beszámoltak Kijevből az ukránok, az orosz főerők továbbra sem törtek be az ukrán fővárosba, és továbbra is a városhatártól kilométerekre gyülekeznek. Nyugat felől az oroszok fontos célja volt a Hosztomel Nemzetközi Repülőtér elfoglalása, ez hosszas és véres harcok árán mostanra meg is történt.

A Hosztomel Nemzetközi Repülőtér Kijev közelében

A Dnyeper keleti oldalán az orosz csapatok hiába vonultak Kijevig, a Kijev és a fehérorosz határ közötti területeket továbbra sem sikerült teljesen az ellenőrzésük alá vonniuk. A fő akadályt Csernyihiv városa jelenti az oroszok számára. Csernyihivet a háború eleje óta támadják, azonban eddig az ukrán csapatok kitartottak, így továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll a város. Ez azonban hátráltatja az orosz előre nyomulást, mivel addig, amíg Csernyihiv tartja magát, az ukrán hadsereg folyamatosan ott van a Kijev keleti oldalán összevont orosz csapatok hátában. Csernyihivet egyébként folyamatosan lövi az orosz hadsereg.

Térkép az orosz-ukrán háborúról és a hozzá tartozó jelmagyarázat

Keleten a legnehezebb az oroszok helyzete

Az offenzívák másik fontos iránya kelet. Itt Oroszország területéről indultak meg az orosz egységek Ukrajna belseje felé. Ebből az irányból több kisebb települést, illetve egy nagyobb várost Konotopot is megszálltak az oroszok, azonban Szumi és Harkov továbbra is ellenáll a nyomásnak. Mindkét város ostrom alatt áll jelenleg is. Az orosz csapatok többnyire körbe zárták ezeket a településeket. A bombázások, a rakétatámadások folyamatosak. Ebből az irányból különösen nehézkesen halad az orosz offenzíva. Áttörést az oroszok számára valószínűleg Szumi, vagy Harkov eleste hozna. Az orosz csapatok egyébként ebből az irányból is elindultak Kijev felé, azonban folyamatos logisztikai problémákról lehet hallani ezen a fronton. Itt van, ahol akár a hátországtól több száz kilométerre vannak az orosz katonák, így elég nehéz megoldani az üzemanyag, élelmiszer és lőszer utánpótlásukat. Több helyen ráadásul csak a főbb útvonalakat tartják kontroll alatt. A hatalmas sár miatt ezekről az utakról pedig nem tudnak letérni, így viszonylag könnyű célpontot jelentenek az ukránoknak, akik már többször is rajta ütöttek orosz konvojokon. A legnagyobb kihívásokkal talán ebből az irányból szembesülnek az oroszok.

Keleten, Harkovtól jóval délebbre, a Luhanszki Népköztársaság felől is megindult egy orosz offenzíva. Ennek Kramatorszk megszállása a célja, de Kramatorszk egyenlőre tartja magát.

Délen rövidesen elérheti Oroszország a céljait

A harmadik front délen van. Az oroszok ezen a fronton a legsikeresebbek, így itt reális esély van rá, hogy Oroszország akár rövid időn belül eléri a stratégiai céljait, azaz hogy elzárja Ukrajnát az Azovi- és a Fekete-tengertől. Az orosz csapatok, a már 2014-ben megszállt Krím-félsziget felől törtek előre a déli fronton. Innen két irányba, kelet és nyugat felé egyszerre indultak meg a part mentén. Keleten Melitopol ukrán kikötővárost viszonylag gyorsan elfoglalták. Ezután az orosz erők egy része észak felé indult, majd megszállták a Zaporizzsjai atomerőművet, Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművét. Az erőmű elfoglalása világszerte nagy port kavart. (A magyar hatóságok is folyamatosan monitorozzák az ukrajnai helyzetet.) Sokan tartottak tőle, hogy az erőművi blokkok közvetlen közelében folyó harcok akár nukleáris katasztrófához is vezethetnek. Ez szerencsére nem következett be. Az erőműtől a névadó nagyváros, Zaporizzsja egyébként viszonylag messze van. Jelenleg épp Zaporizzsja felé folytatják az oroszok az előre nyomulást. Eközben Melitopoltól az orosz csapatok másik része a part mentén haladt tovább és elfoglalta Bergyanszk városát. Ezután szabaddá vált az út Mariupol felé. Mariupolt mostanra teljesen körbe zárta az orosz hadsereg, mivel a szakadár Donyecki Népköztársaság felől is sikeresen elérték a kikötővárost. Jelenleg Mariupol külvárosának egy része már orosz kézen van, de a belváros továbbra is ukrán kontroll alatt áll. Mariupolt szakadatlanul lövi az orosz tüzérség és a légitámadások is folyamatosak. A brutális ostrom következtében rengeteg civil vesztette életét Mariupolban és félő, hogy a harcok végére szinte semmi nem marad a városból. Ha Mariupol orosz kézre kerül, akkor Ukrajnát teljesen elvágja Oroszország az Azovi-tengertől, ráadásul létrejön a szárazföldi kapcsolat az orosz anyaország és a Krím-félsziget között.

A Krím-félszigetről nyugati irányba elinduló csapatok először a Dnyeper partján fekvő Nova Kakhovka városát foglalták el. Ezután Herszon alá vonultak és körbe zárták a várost. Herszon több napos ostromot követően végül orosz kézre került. Ez az első igazán nagy város, amit az oroszok sikeresen megszálltak. Jelenleg a Déli-Bug folyó partján fekvő Mikolajivnál folynak a harcok. Mikolajiv elfoglalása nagyon fontos az oroszok számára, mert csak ezután tudnak komolyabb erőket összpontosítani Odesszánál. Odesszát egyébként folyamatosan érik légitámadások és a tenger felől is támadja az orosz flotta. Ezt nagyban elősegíti, hogy Oroszország megszállta a stratégiai fontosságú Kígyó-szigetet és még a háború elején lebombázta az ochakivi hadikikötőt, Ukrajna egyik legfontosabb hadikikötőjét. Odessza elfoglalásával Ukrajna szinte teljesen elszigetelődne a Fekete-tengertől. Mikolajivtól egyébként északi irányba is megindult az orosz offenzíva. A céljuk valószínűleg a Dél-ukrajnai atomerőmű elfoglalása lehet. Az atomerőművek orosz kontroll alá kerülése komoly veszélyt jelent az ukrán energiabiztonságra.

A lengyel határtól 12 kilométerre bombáztak

A szárazföldi offenzívák mellett folyamatosak a légitámadások is Ukrajna szerte. Mostanra az ország nyugati területein is egyre több orosz támadásról számolnak be az ukránok, ez pedig egyre nagyobb aggodalmat vált ki a szomszédos NATO tagországokból. Nemrég az orosz légierő például komoly csapást mért Yavorivra és a vele szomszédos katonai raktárakra/katonai bázisra. Ezt azért fontos kiemelni, mert Yavoriv légvonalban alig több mint 12 kilométerre van a lengyel határtól. Az oroszok valószínűleg azért vették célba a várost, mert sok nyugatról érkező fegyverszállítmányt itt tárolt az ukrán hadsereg.

Yavoriv légvonalban alig több mint 12 kilométerre van a lengyel határtól.

A magyar határtól messze folynak a harcok

A valódi harcok ettől függetlenül továbbra is nagyon messze zajlanak akár a lengyel, akár a szlovák, akár a magyar határtól. A front jó ideje nem került számottevően közelebb a NATO tagországokhoz. Ettől függetlenül hazánkban is érezhetőek a háború hatásai. Ezek egyfelől gazdasági hatások, de talán ennél is nagyobb jelentőséggel bír, hogy menekültek százezrei érkeztek hazánkba. Eddig több mint 400 ezren menekültek a háború elől Ukrajnából Magyarországra. A menekültek megsegítésére szinte egy emberként fogott össze az egész ország.