Meddig szárnyalhat a régiónk, ha Nyugat-Európa fékez?

Elemzések2019. aug. 16.Növekedés.hu

A gyorsan növekvő Kelet-Európa megmutatja a Nyugatnak, hogy a gazdasági élénkítő intézkedések jól működnek - írja elemzésében a Bloomberg, amely a V4-ek és Románia valamint a német növekedési mutatókat hasonlította össze.

Az Európai Unió keleti gazdaságai fellendülést értek el a bérnövekedésnek és a gazdasági élénkítő programoknak köszönhetően, míg Németország kénytelen volt behúzni a vészféket - írja a Bloomberg elemzése , amely összesen hat ország gazdasági változásait vizsgálta: Németország, Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország és Magyarország növekedési mutatóit vetette egybe.

Óriási a növekedési különbség

Habár 2016 óta nem volt rá példa, hogy mind a hat ország növekedése lassuljon,

a vizsgált kelet-európai tagállamok több, mint 4 százalékkal jobb eredményt értek el a friss GDP-adatok szerint.

Magyarország, Románia és Csehország is meghaladta az előzetes várakozásokat. Németország igazán rosszul teljesít a többi országhoz képest, míg Magyarország, Románia és Lengyelország GDP-je mutatja a leggyorsabb növekedést.

“Ezek után némi lassulás várható, mert nagyon valószínűtlen, hogy ez a növekedési ütem fenntartható, de a nyugati országokhoz mért eltérés meglehetősen pozitív képet mutat.” – mondta Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Csoport elemzője Bécsben

A globális kereskedelmi háború a világ minden részére hatást gyakorol, és a Brexit is újabb gazdasági csapásokat mér az EU-ra. Részben ennek is köszönhető, hogy az Unió keleti része lehagyja a gazdagabb nyugati országokat. Németországban a gazdasági visszaesés nyomást gyakorol Angela Merkel kormányára, és arra készteti, hogy tegyen valamilyen intézkedést az ügyben.

Ezzel ellentétben a kelet-európai kormányok pénzügyi élénkítéssel is támogatják meg a gazdaságot.

A lap megemlíti, hogy Magyarországon két ösztönző intézkedésre tett ígéretet a kormányzat a következő évre, hogy Magyarország kormánya az EU átlagánál 2 százalékponttal gyorsabb növekedést érjen el.

A Magyar Nemzeti Bank is enyhített, és bejelentette azokat a programokat, amikkel a háztartások és a vállalatok hitelképességét növeli.

Lengyelországban is hasonló a helyzet, ahol a kormány megnövelte a kiadásait az októberi választások előtt.

Jól húz az építőipar, sok az új kölcsön

Az exportvezérelt növekedés éveihez képest sokkal nagyobb szerep jutott a fogyasztás által vezérelt gazdasági változásoknak. A régióban tapasztalható munkaerőhiány a bérek növekedéséhez vezetett, aminek hatására a háztartások új jelzálogkölcsönöket vesznek fel, és több autót vásárolnak, mint korábban.

A cseh építőipari vállalkozások körülbelül 6000 új lakást éptettek az év első felében. Ez a legnagyobb mennyiségű lakásberuházás 2008 óta. Románia legnagyobb hitelezője a Banca Transilvania több, mint 100 000 új kölcsönt nyújtott az év első felében.

„Ez egy dinamikus időszak volt, növekvő tendenciákkal, ami lehetővé tette, hogy nagyobb bevételt érjünk el a csökkentett díjak mellett.” – nyilatkozta Omer Tetik, a Banca Transilvania vezérigazgatója, miután szerdán közzétették a bank bevételeit

A fő kérdés az, hogy ebben a régióban, ami nagyon függ a nemzetközi ellátási lánctól, elegendő-e a hazai támogatási rendszer fejlesztése, hogy ellensúlyozni tudják a globális gazdasági lassulást.

Azok az országok már megérezték a hatásokat, ahol kevesebb a gazdasági élénkítő program - jegyzi meg a lap.