Megjelent a penész a lakásában? Van egy rossz hírünk

Elemzések2023. jan. 30.Kovács Dániel

Bosszantó téli probléma a falon megjelenő penész. Vegyszeres kezeléssel eltüntethető, de újra meg újra visszatér. Túl sok párát termelünk, vagy hőhíd van a házunkban? A szakértő szerint a legfontosabb, hogy a probléma gyökerét kell feltárni. Egy biztos, nem fogunk örülni a végeredménynek.

A sajton szeretjük, de ha a falon, vagy a bútorok hátlapján jelenik meg, kész rémálom a penész. Ráadásul rendkívül egészségtelen is, fáradékonyságot, különböző légúti gondokat például orrdugulást, száraz köhögést, torokirritációt okozhat, rosszabb esetben arcüreggyulladást, nehéz légzést is kiválthat a penészgomba.

Általában télen üti fel a fejét, mivel a hidegben hajlamosak vagyunk kevesebbet szellőztetni. A levegő páratartalma kicsapódik az otthonunk hűvösebb pontjain, és máris kész a baj, pár nap alatt megjelennek a rút penészfoltok.

Idén ráadásul sokan azzal igyekeznek csökkenteni a rezsiszámlát, hogy egyes helyiségeket nem, vagy csak minimálisan fűtenek, ami kiváló táptalajt biztosít a penésznek. 

Mit tehet az ember, elmegy a boltba penészirtóért, lefújja vele a falat, bútort, vagy különböző házi praktikákhoz nyúl. A penésztelepek eltüntetésére megfelelő lehet a hypo, sőt a teafaolaj, az ecet és a só is, ráadásul lényegesen olcsóbb.

Csakhogy ezzel a probléma nincs megoldva, a gombatelepek néhány hét múlva újra terjeszkedni kezdenek.

Ezért nem segít a vegyszer

Noha száraz helyeken nem okoz feltünően gondot, a penészesedést alapvetően nem a nedvesség okozza, hanem a penészgomba. Ennek spórája szabad szemmel láthatatlanul száll a levegőben, ezért nem segít hosszú távon a penészfoltok vegyszeres eltüntetése, sőt

gyakran ezek takarításával csak még jobban szétszórjuk a lakásban a penészgomba spóráját.

Tény ugyanakkor, hogy ez leginkább ott tud megtelepedni, ahol megfelelő  a hőmérséklet és a nedvesség megfelelő számára, azaz a hűvös, nyirkos helyeken. Így a problémát okozhatja egy hideg falfelület, vagy a túlzottan magas páratartalom. 

- Ezeknek számos különböző oka lehet, ezért a legfontosabb azt felmérni, mi a penészesedés kiváltó oka,

ellenkező esetben rengeteg pénzt lehet feleslegesen elkölteni olyan módszerekre, amelyek végül nem fogják megoldani a problémát

- mutat rá Török András. Az épületfelújításokkal foglalkozó Alpinnováció Kft. vezetője ugyanakkor azt mondja, ha nem akarjuk, hogy a penész visszatérjen, akkor a gyökerénél kell kezelni a problémát, ami az esetek többségében költséges megoldásokat igényel, ezért kifizetődőbb lehet szakembert hívni, és hőkamerás felmérést végeztetni az ingatlanban, mint ötletszerűen megvenni a legjobbnak tűnő berendezést.

Szerencsés esetben némi életmódváltással is elkerülhető a penész, például a szellőztetés fokozásával, vagy ha a bútorokat a faltól távolabb helyezzük el, hogy járjon mögöttük a levegő. Rengeteg párát termel a főzés, ennek elvezetését okvetlenül meg kell oldani, kezdve az olyan egyszerű megoldásoktól, hogy az edényekre mindig kerüljön fedő, és a konyhaablak legalább bukóra legyen nyitva, bármennyire kellemetlen is legyen ez a téli hidegben.

Ablaktalan konyhákban segítség lehet a tűzhely fölé szerelt szag és páraelszívó. Párát termel ugyanakkor a fürdés, ha a lakásban teregetjük ki a száradó ruhákat, sőt az izzadással, légzéssel mi magunk is hozzájárulunk a nedvességtartalom növeléséhez. Ám ha csak ez a probléma, ezen egy megfelelően izmos páraelszívó berendezés is segíthet, természetesen komoly készülék, nem a tablettás gyűjtögetők. Ezt 50-100 ezer forint körüli ráfordítás alatt nem lehet megúszni.

Penészgomba

Drága mulatság, ha vizesedik a fal

Az már jóval nagyobb probléma, ha a ház szerkezetében van olyan hiba, ami penészesedést okoz.

- Ha a lábazat vizesedik, akkor hűvösebb a fal, amelyen kicsapódik a pára, és jön a penész. Ezt vízszigeteléssel lehet megoldani, kívül belül le kell verni a vakolatot, és lélegző vakolattal helyettesíteni, kívülről vízzáró réteget rakni fel, utána lehet csak hálózni, és dörzsvakolatot feltenni - mondja Török András.

Ráadásul ha rossz az alapozás, akkor továbbra is maradhat a beázás, ilyenkor szóba jöhet az egykomponensű kültéri vízszigetelés is, de ez sem mindig bizonyul tartósnak. Ahogy azt korábban megírtuk, biztos megoldást a kétkomponensű cementes műgyanta kötésű vízszigetelés, vagy akár a kenhető bitumen vízszigetelés jelenthet, ott nincs rés a pajzson.

A szakértőnek ugyanakkor van egy rossz híre is, ez nem olcsó megoldás, több millió forintba is belekerülhet a szigetelendő felületek nagyságától függően, mivel

egyetlen zsák cementes műgyanta mai árakon számítva nagyjából 35000 forint, és ehhez még más építőanyagokra is szükség van.

Török András azt is elárulja, hogy a belső terekben sem lehet sima diszperziós festékkel dolgozni, ide is lélegző festék kell.

Meg lehet úszni a szellőztetést, de ára van

A szerkezeti problémák kiküszöbölése természetesen elengedhetetlen, ám a penész legjobb ellenszere mégis a rendszeres szellőztetés. De mi van akkor, ha a lakó nem tudja megoldani, hogy naponta 3-4-szer kereszthuzatot csináljon a lakásban? Török András szerint erre is van számos megoldás.

A penészesedésre hajlamos, nyirkosabb helyiségeket érdemes például klímával fűteni, mivel az szárítja a levegőt, a kondenzvizet pedig a házon kívül engedi ki.

Felújított házak esetében gyakori probléma, hogy a frissen beszerelt háromrétegű műanyag nyílászárók annyira jól szuperálnak, hogy hermetikusan lezárják a házat, nincs semmilyen szellőzés, teret  adva a penész szaporodásának. Ilyen esetekben érdemes felújításkor egyből lélegző ablakokat beszerezni, ezek ugyanis  rendelkeznek szellőzőcsatornákkal, amelyek a friss levegőt felmelegítve juttatják be a lakásba.

Ha nem akarjuk kicserélni az ablakokat, beépíthető még passzív szellőztető rendszer is, ez sem túl drága megoldás, 50-100 ezer forint között már vannak jól használható termékek, és viszonylag kis beavatkozással beépíthetők. Hátrányuk, hogy csak az adott helyiségben, vagy legfeljebb a mellette lévő szobában fejtik ki hatásukat.

- A legjobb megoldás egy hőszivattyús rendszer beépítése, amely az egész épületet folyamatosan szellőzteti - vélekedik Török András, ám azt sem rejti véka alá, hogy

egy ilyen beruházáshoz mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, beszereléssel együtt 5-6 millió forintba kerül, és még ha használt hőszivattyú mellett döntünk is, akkor sem ússzuk meg 3-4 millió forint alatt.

És ha mindenen túl vagyunk, megszüntettük a penészesedés okát, még akkor sem lehet hátradőlni, hiszen ahogy korábban írtuk, a gomba spórája még ott van a levegőben, ezért érdemes megrendelni egy ózonos tisztítást is, ez a többihez képest viszonylag szerény összegért, 50-70 ezer forintért már elérhető, cserébe az ózonmolekulák mindent kiirtanak a penészgombától az atkákig, és még a kellemetlen szagokat is megszüntetik otthonunkban.