Szabadulnának az amerikai elnöktől, de nem egyszerű

Elemzések2022. dec. 14.D.J.

Demokrata források szerint sokan a párton belül nem merik felvállalni a véleményüket az elnök kapcsán.

A demokraták a novemberi amerikai félidős választások után fellélegeztek. Az alsóházi többségüket ugyan elvesztették, de ahhoz képest, hogy a gazdaság milyen állapotban van a kormánypárt meglepően jól szerepelt. Rég volt olyan félidős választás, ahol ilyen kevés helyet vesztett a hatalmon lévő párt a Képviselőházban, ráadásul a Szenátusban még az eddigieknél is jobban meg tudtak erősödni.

Látható, hogy Joe Biden úgy érzi: a választók szerint jól végzi a munkáját.

Az elnök növekvő önbizalmának viszont a demokraták már kevésbé örülnek. Attól tartanak, hogy a republikánusok élére egy fiatalabb jelölt áll, aki ellen nehezen veszi majd fel a kesztyűt a regnáló elnök.

Trump ugyan már bejelentette, hogy ő is indulni akar 2024-ben az elnökválasztáson, de a reakciók alapján úgy tűnik, hogy ennek a saját pártjában kevesen örülnek. Jelenleg nem túl valószínű, hogy tényleg ő lesz Biden kihívója, mert ehhez két év múlva a republikánus előválasztást is meg kéne nyernie.

A CNN-nek nyilatkozó demokraták közül többen is hangot adtak az aggodalmuknak, miszerint ha Biden nem Trump ellen száll a ringbe akkor félő, hogy veszíteni fog. 

Eleve nem jó jel, hogy a félidős választásokon, ugyan jó pár győzelmet sikerült a demokratáknak behúzniuk, sok ezek közül pár százaléknyi szavazaton múlott.

A Kongresszus négy demokrata tagja azt mondta: szerintük legalább a párttársaik fele, ha dönthetne róla, akkor Biden helyett mást indítana a következő elnökválasztáson.

„A pártnak le kell tennie az utat a vezetők új generációja előtt” - mondta Dean Phillips kongresszusi képviselő, aki az első demokrata volt az utóbbi hetekben, aki nyíltan kérte Bident, hogy vonuljon vissza. Sokan viszont nem vállalják névvel a véleményüket. A párt egyik tanácsadója úgy nyilatkozott:

Kicsit hasonló a helyzet most, mint Trump idején, amikor sok republikánus nem merte kimondani őszintén, amit gondolt.

Biden főleg az alábbiak miatt kap belső kritikákat:

  • Nem tud lelkesedést kiváltani a szavazókból. Még a kedvelői sem rajonganak érte komoly hévvel. Egy friss CNBC kutatás szerint az amerikaiak 70 százaléka annak örülne, ha Biden nem indulna két év múlva.
  • Biden az amerikai történelem legidősebb elnöke. Pár hete töltötte be a 80-dik életévét. Mindez a választóknak nem igazán tetszik: az utóbbi hónapokban az is felmerült ötletként, hogy az amerikai elnököknél felső korhatárt kéne megállapítani.
  • Az elnök sokszor zavarosan fogalmaz. A közszereplései alatt gyakran kínos szituációkba kerül. Nemrég például egy olyan képviselőnőt akart megszólítani egy fehér házi eseményen, aki még augusztusban meghalt egy autóbalesetben. Egy helyettes kormányzó felesége kapcsán pedig azt mondta: a hölgy remek lesz a Szenátusban. Pedig a kérdéses nő nem is indult a szenátusi választásokon.
  • Az utóbbi időben több korrupciós vád is felmerült Biden kapcsán. A republikánusok vizsgálnák, hogy milyen szerepe van az elnöknek a fia tengerentúli üzleteiben. Bár ez a téma a közvéleményt még nem annyira izgatja. Ám attól függően, hogy mi kerül elő az ügyben, ez a felállás még változhat.
  • Csak az amerikaiak negyede gondolja azt, hogy a gazdaság jó irányba tart. A többség szerint baj van és az elnök nem tesz eleget ahhoz, hogy az ország növekvő pályára álljon.

Persze adja magát a kérdés: ha nem Biden akkor kicsoda?  Amennyiben nem a jelenlegi elnök lenne a párt jelöltje, a demokratáknak is előválasztást kéne tartaniuk, vagyis hónapokkal a voksolások előtt attól lenne hangos a sajtó, hogy a demokrata jelöltek miként szapulják egymást.

"Az emberek könnyedén alábecsülik Joe Bident – pedig több választási ciklusban is kiderült, hogy nincs igazuk" – mondta az elnök egyik tanácsadója.