Csökkent az infláció Európa legnagyobb gazdaságában

Pénzügy3 órájaMTI

Szeptemberben a várakozásoknak megfelelően csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.

Szeptemberben a várakozásoknak megfelelően 1,6 százalékra csökkent az éves fogyasztói árindex az augusztusi 1,9 százalékról. Júliusban még a kétszázalékos cél felett, 2,3 százalékon állt az inflációs ráta. A szeptemberinél alacsonyabb inflációra legutóbb 2021 februárjában volt példa, 1,5 százalékos. „Különösen az energiaárak további csökkenése fékezte az inflációs rátát szeptemberben jobban, mint a korábbi hónapokban.

Ezzel szemben a szolgáltatások továbbra is átlagon felüli áremelkedése inflációnövelő hatással volt” - mondta Ruth Brand, a Destatis elnöke.

Az energiatermékek ára szeptemberben 7,6 százalékkal csökkent éves alapon. Az árcsökkenés mértéke gyorsult, augusztusban 5,1 százalék, júliusban 1,7 százalék volt. Az üzemanyagok ára 12,6 százalékkal, a háztartási energia ára 4,0 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A villamos energia 6,4 százalékkal, a földgáz 1,9 százalékkal lett olcsóbb az egy évvel korábbinál. A távfűtés ára viszont 31,8 százalékkal ment feljebb.

Az élelmiszerárak szeptemberben 1,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában, az augusztusi 1,5 százalékos emelkedés után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított inflációs ráta, a maginfláció szeptemberben 2,7 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent az augusztusi 2,8 százalékról.

Az előző hónaphoz, 2024 augusztusához képest a fogyasztói árak 2024 szeptemberében nem változtak. Augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak havi bázison. A havi maginfláció 0,2 százalék volt szeptemberben. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált inflációs ráta, a HICP szeptemberben éves bázison 1,8 százalék volt az augusztusi 2,0 százalék után.