Háború: Újabb országból támadtak Izraelre

Hírek2023. nov. 7.Sz.A./MTI

Jemeni húti lázadók dróncsapásokat mértek izraeli katonai légibázisokra hétfőn.

Jeruzsálemben éjszakai virrasztáson emlékeztek az október 7-i Hamász támadás áldozataira, mind az 1400 áldozatnak egy-egy gyertyát gyújtottak a résztvevők a Sirató Falnál. Az eseményen az áldozatok hozzátartozói mellett részt vett Benny Gantz a kormány tagja is.

A palesztin egészségügyi hatóságok adatai szerint már több mint 10 ezer palesztin áldozata van a Hamász és Izrael között kitört háborúnak. Eddig 10 022 áldozatról számoltak be, 4 104 gyermek is életét vesztette a konfliktusban - írja a The Guardian napi hadiösszefoglalója.

Több mint félmillió embert súlyos ivóvíz és élelmiszerhiány fenyeget a Gázai övezet északi részében – figyelmeztetnek segélyszervezetek.

A Gáza városában működő al-Kuds kórháznak pedig nem biztosított az energiaellátása, a generátorokhoz szükséges üzemanyag 48 órán belül elfogyhat – írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

Az izraeli haderő légicsapásokat hajt végre Dél-Libanonban, ahol a Hezbollah épített ki állásokat, és támadja az észak-izraeli településeket. Csak hétfőn több mint 30 támadást intézett a Hezbollah Izrael ellen.

A jemeni húti lázadók több dróntámadást is végrehajtottak izraeli légibázisok ellen az „elfoglalt területeken”.

(A szaúdi támogatottságú, hivatalosan elismert jemeni kormány és a húti lázadók közötti konfliktus két évtizedre nyúlik vissza.)

Benjamin Netánjához izraeli kormányfő ismételten visszautasította a tűzszünetet, amíg a túszokat nem engedi szabadon a Hamász. Az ABC News-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy csak taktikai, rövid ideig tartó szünetekről lehet szó.

Légicsapás során egy újabb olyan Hamász vezetőt likvidált az izraeli hadsereg, aki részt vehetett az október 7-i túszejtésben. A jelentések szerint a vezető Wael Asefa, a Hamász egyik fő parancsnoka lehetett.

Hétfőn kettős állampolgársággal rendelkező 80 személyt és 17 orvosi személyzetet is kiengedtek a Gázai övezetből Egyiptomba – írta a Reuters egyiptomi forrásokra hivatkozva. Az evakuálást két napra felfüggesztették, miután izraeli támadás ért egy mentőautót Rafahnál.

Az EU további 25 millió euróval növeli a Gázának nyújtandó humanitárius segítséget, és így összesen 100 millió eurót fordít a gázai civilek megsegítésére - jelentette be hétfőn Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen az európai uniós nagykövetek konferenciáján elmondta: az EU Izraellel, Egyiptommal és az ENSZ-szel együttműködve azon dolgozik, hogy minél több humanitárius segélyt szállító konvoj léphessen be az övezetbe.

Mint mondta, a segélyek jelenleg a rafahi határátkelőn keresztül érkeznek, mennyiségük azonban nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a szükségleteket. "Kiemelt feladatunk, hogy a partnerekkel együttműködve megerősítsük Rafah logisztikai kapacitását. Ezzel egyidejűleg kiegészítő útvonalakon dolgozunk. Egy Ciprusról induló tengeri folyosó, garantálná a segélyek folyamatos, szabályozott áramlását" - jelentette ki.

Véleménye szerint, "semmi sem igazolja azt a borzalmat" amelyet a Hamász október 7-én ártatlan férfiak, nők, gyermekek és csecsemők ellen elkövetett. 
"A zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett legsúlyosabb tömeggyilkosságot követően erkölcsi kötelességünk, hogy teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izrael népével. Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban. Ez az alapvető kiindulópont, és továbbra is ez marad" - hangoztatta.

Az amerikai kormányzat változatlanul sürgeti az izraeli kormányt, hogy egyezzen bele egy "humanitárius szünetbe" a Gázai-övezetben zajló katonai műveleteket illetően - jelentette ki hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby újságírók számára tartott online beszélgetésen úgy fogalmazott, hogy "továbbra is hiszünk egy átmeneti humanitárius szünet értékében bizonyos célok elérése érdekében - így dolgok bejuttatását és emberek kijuttatását illetően".

Hozzátette, hogy Izrael mellett más regionális partnerekkel is zajlanak egyeztetések, de ennek a folyamatnak az elején tartanak, így egy "humanitárius szünet" időtartamáról sem lehet egyelőre pontosat tudni.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy Izrael vállaljon szerepet a Gázai övezet feletti ellenőrzésben, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora azt mondta, hogy a regionális partnerekkel erről is zajlanak egyeztetések, de megállapította, hogy a történtek után a radikális iszlamista Hamász többé nem gyakorolhat ellenőrzést a palesztin terület felett.

John Kirby ugyanakkor határozottan cáfolta az iráni külügyminiszter szavait, aki hétfőn azt állította, hogy az Egyesült Államok az elmúlt három napban arról értesítette, hogy tűzszünet elérésére törekszik a Gázai övezetben.

A nemzetbiztonsági szóvivő azt mondta, hogy a humanitárius tűzszünet érdekében lépnek fel, ami lehetővé teszi, hogy a Hamász elengedje a Gázában tartott túszokat is. Hozzátette, hogy Teherán számára a washingtoni adminisztráció világossá tette, hogy következményekkel járna, ha a konfliktus kiszélesítését akarná elérni.

A szombatra tervezett palesztinpárti tüntetések elhalasztását kéri a Scotland Yard a szervezőktől, aznap ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően a háborúk áldozatairól emlékeznek meg Nagy-Britanniában.

A szervezők egyelőre nem mutatnak hajlandóságot a november 11-ére - vagyis az első világháborút lezáró tűzszünet emléknapjára - meghirdetett demonstrációk elnapolására.