Tovább bővült a hitelezés az Erste Banknál

Hírek2019. nov. 12.HP

Az Erste Banknál az idei első kilenc hónapban a lakossági területen az új hitelek értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a vállalati hitelállomány 27 százalékkal bővült egy év alatt. Mindeközben a nem teljesítő hitelállomány 2,5 százalékra mérséklődött. A hatékonyságát tovább javító pénzintézet működési bevételei 9,7 százalékkal, adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbi számokat. A saját tőke arányos megtérülés 15,1 százalékon alakult.

Jelentős profitbővülés

Kiváló első kilenc hónapot zárt az Erste Bank Hungary. A hitelállomány 2019 január-szeptember között gyors tempóban bővült, miközben a pénzintézet tovább javította eredményességét. Az említett időszakban az Erste működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 9,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet, míg a bank működési eredménye 15,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az Erste adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal közel 47 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban. A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 52,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 55,1 százalékról.

A hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) meghaladja a 15 százalékot – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

Lakossági üzletág

Az Erste Bank a hitelezésben is aktív szereplő, melyet jól mutat, hogy a teljesítő ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 21 százalékkal bővült, miközben az NPL-ráta 3,9 százalékról 2,5 százalékra csökkent. A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljesítő hitelállomány pedig 16 százalékkal bővült éves összevetésben.

A nem jelzálogfedezetű kölcsönöknél az állomány 62 százalékkal haladta meg a 2018 szeptember végi adatot, jelentős részben a Babaváró hitelnek köszönhetően.

Utóbbi iránt a várakozások feletti volt az érdeklődés. A Bankszövetség adatai alapján a kereskedelmi bankok eddig 330 milliárd forint értékben folyósítottak Babaváró Hitelt mintegy 35 ezer családnak.

Két számjegyű növekedést ért el az Erste mikrovállalati hitelezése is, az állomány 42 százalékkal nőtt egy év alatt – tette hozzá Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 13 százalékkal 2914 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónap végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Vállalati üzletág

Intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest az új kihelyezések értéke 12 százalékkal, míg a teljesítő hitelállomány 27 százalékkal bővült és elérte a 726 milliárd forintot.

A nagyvállalatok esetében az új kihelyezések értéke 28 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét, míg a hitelállomány 38 százalékkal nőtt egy év alatt.

A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 5 százalékkal bővültek, a hitelállomány pedig 23 százalékkal gyarapodott.

A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene 9 százalékkal haladta meg a tavalyit, a teljesítő hitelállomány 23 százalékkal növekedett – ismertette Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Növekedési Kötvényprogram

Újságírói kérdésre Szabados Richárd kifejtette: a Növekedési Kötvényprogramban (NKP) szervezői és vásárlói oldalon is aktívak. Az NKP esetében 7 évnél is hosszabb átlagos futamidejű bullett típusú fedezetlen finanszírozásról van szó. A Növekedési Kötvényprogramban részt vevő vállalatok azonban magas hitelminősítéssel (B+) rendelkeznek, ezért esetükben nem beszélhetünk érdemi nem fizetési kockázatról.

A bank számára a Növekedési Kötvényprogram egyúttal lehetőséget nyújt új ügyfelek megszerzésére, és a bankkapcsolatok szélesítésére, illetve van egy mérsékelt eredményjavító hatása is.