Vége a Tesco növekedésének - Egyre több egységét adja el

Hírek2020. feb. 26.Növekedés.hu

Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedője, a Tesco véglegesen kivonul Kínából. A napokban lezárt tranzakció keretében 275 millió font (több, mint 111 milliárd forint) ellenében eladta üzletrészét állami tulajdonban álló partnerének, a China Resources Holdingnak (CRH).

A kínai piac meghódítását célzó törekvései jegyében a Tesco 2014-ben alapította meg a Gain Land nevű közös vállalkozást a CRH-val. A közös vállalatba került be a brit nagyvállalat 131 és kínai partnerének közel 3 000 áruháza.

A 20 százalékos üzletrész értékesítése lehetővé teszi, hogy a Tesco tovább egyszerűsítse üzletvitelét, és csak alaptevékenységére összpontosítson

- közölte a vállalat vezetése. A bevételt általános vállalatgazdálkodási célokra fordítják - számol be a Reuters.

A hír bejelentésekor a Tesco részvényeinek árfolyama 0,7 százalékkal növekedett. A tavalyi évhez képest a javulás 12,4 százalékos.

Miután jelentős ráfordítások árán kivonult Japánból és az Egyesült Államokból, és eladta dél-koreai áruházait, a Tesco decemberben jelezte: korábbi lépéseit követve feladja egykori nagyléptékű, világszintű tevékenység folytatására irányuló törekvéseit, és felülvizsgálja utolsó, Thaiföldön és Malajziában működő, saját tulajdonában lévő ázsiai vállalkozásait is.

A thai és a maláj áruházak eladását követően - Írországot figyelmen kívül hagyva – a Tesco már csak Közép-Európában folytatna aktív „tengeren túli” gazdálkodási tevékenységet. E divízió irányítása alatt cseh, magyar, lengyel és szlovák áruházak működnek.

Az ázsiai kivonulás lenne Dave Lewis vezérigazgató egyik utolsó nagy intézkedése, akit ez év októberében Ken Murhpy vált majd.

Bruno Monteyne arra számít, hogy a Tesco a 2020-21-es pénzügyi évben elindít egy 1 milliárd fontos részvényvisszavásárlási programot.