Mit gondolnak valójában a cégek és a dolgozók a távmunkáról?

HR2020. jún. 18.Növekedés.hu

A munkáltatók évente átlagosan mintegy 11 ezer dollárt (3,3 millió forintot) takaríthatnak meg minden olyan személy esetében, aki az idő felében otthonról dolgozik, sok vállalat mégis ragaszkodik a hagyományos munkavégzéshez - derül ki egy friss amerikai felmérésből.

Az Egyesült Államokban a munkavállalók csaknem egyharmada otthonról tud dolgozni a Népszámlálási Hivatal (United States Census Bureau) adatai szerint. Noha a részben vagy a teljes munkaidőben otthonról dolgozó munkavállalók száma évek óta emelkedik, a COVID-19 járvány valószínűleg felgyorsította a növekedést.

A Buffer és az AngelList felmérésben milliók osztották meg véleményüket azzal kapcsolatban, mit gondolnak a távmunkáról.

Az előnyöknél a következőket jelölték meg a legtöbben: rugalmas időbeosztás (32 százalék), bárhonnan lehet dolgozni (26 százalék), nem kell többé ingázni (21 százalék), több idő jut a családra (11 százalék).

A legnagyobb nehézség a válaszadók szerint a munka és a magánélet különválasztása. Az iroda, vagy egyéb munkahelyszín és a fix munkaidő hiánya sok esetben elmossa a határokat.

A válaszadók 19 százaléka a magányt jelölte meg legnagyobb nehézségként, de sokaknak jelent kihívást a személyes kommunikáció hiánya: az emberek egyharmada attól tart, hogy munkájukat nem fogják olyan mértékben elismerni, mintha az irodában lennének. 10 százalék az otthoni zavaró tényezőket, 8 százalékuk pedig a motiváció fenntartását emelte ki.

Hiába egyre népszerűbb a távoli és rugalmas munkavégzés, számtalan vállalat van, amely nem kér belőle.

Noha ennek technikai és biztonsági okai is vannak, a fő akadály a felmérés eredményei szerint az, hogy a cégek egyszerűen nem akarnak változtatni.

Azok a vállalatok, ahol nincs lehetőség a távmunkára, több mint fele megjelölte indoklásul, a „régóta fennálló vállalati politikát.”

A vezetők egyrészt attól is tartanak, hogy a hatékonyság és a figyelem csökkenhet, ha a beosztottak otthonról vagy egy kávézóból dolgoznak. Továbbá szerintük az is gond lehet, ha az emberek nem ugyanazon a fizikai helyen dolgoznak, a vezetők úgy érzik, ebben az esetben sérülhet a csapat úgynevezett kohézióképessége és a vállalati kultúra.

A távmunkával ugyanakkor sok pénzt tudnának spórolni a vállalatok. A kutatások szerint a munkáltatók évente mintegy 11 000 dollárt (3,3 millió forintot) takaríthatnak meg minden olyan személy esetében, aki az idő felében otthonról dolgozik.