CIB Alapkezelő: továbbra is van fantázia a részvényekben

Pénzügy2020. feb. 6.HP

2020-ban is folytatódhat a monetáris lazítás politikája, amely továbbra is gazdasági növekedést, a részvénypiacokon pedig pozitív reálhozamot eredményezhet – vélik a CIB Alapkezelő szakértői. A társaság, amely tavaly megtartotta piaci pozícióját, egyre hangsúlyosabban veszi figyelembe befektetési alapjai összeállításakor a fenntarthatóságot.

Annak ellenére is megtartotta negyedik helyét a piacon 2019-ben a CIB Alapkezelő, hogy az alapjai által kezelt vagyon összességében 7,2 százalékkal csökkent. A vagyonkivonás hátterében nagy valószínűséggel a Magyar Állampapír Plusz megjelenése állt, amely a befektetések jókora részét terelte át az új állampapírba. A CIB Alapkezelő tőke- és árfolyamvédett alapjai vegyesen teljesítettek, a részvénypiaci fellendülés a vegyes és total return (abszolút hozamú) alapok hozamait feltornázta.

A CIB Alapkezelő várakozásai szerint 2020-ban is folytatódik a laza monetáris politika. Ez, valamint a hard Brexit elkerülése és az amerikai-kínai kereskedelmi háború csillapodása a gazdasági növekedés folytatását eredményezheti idén is. Pozitív reálhozamot továbbra is részvénypiaci befektetésektől vár a társaság.

Fordulatokban gazdag év volt 2019

A rövid kötvények tavaly eleinte nagyon jól teljesítettek, ami beigazolta a társaságnak azt a várakozását, hogy a befektetőket elsősorban az elérhető hozam érdekli, ezért hajlandók magasabb kockázatot is vállalni. Nyáron azonban a Magyar Állampapír Plusz megjelenése átrajzolta a piaci környezetet: a befektetők összesen 180 milliárd forintot vontak ki a hazai alapokból június-augusztusban, hogy lakossági állampapírba csoportosítsák át megtakarításaikat.

A legnagyobb vesztesek a rövid kötvények és az ingatlanalapok voltak, de nem kímélte a változás az abszolút hozamú alapokat sem. A CIB Alapkezelő tőke- és árfolyamvédett alapjai vegyes teljesítményt nyújtottak, több olyan alap is volt, amelyik nem fizetett hozamot, és volt két kiemelkedő hozamfizetés: az (Euró) Gyógyszergyártók Alapja 9,98 (éves hozam forintban 2,48 százalék, éves hozam euróban 2,16 százalék, EHM forint alap 2,48 százalék, EHM euró alap 2,16 százalék), az (Euró) Világmárkák Alapjai pedig 31,13 (éves hozam és EHM mindkét devizanemben 7,92 százalék) százalékos hozamot fizettek 2019-ben.

A részvénypiacok tavalyi tündöklése a magasabb részvényaránnyal futó vegyes- és total return alapok hozamalakulására is jótékonyan hatott. A CIB Fejlett Részvénypiaci Alapok Alapjának befektetői például egy év alatt 27,47 százalékos hozamot érhettek el.

A fejlett térség tőkepiacai 26 százalékot, míg a fejlődő piacok 16 százalékot emelkedtek. A két legjobban teljesítő tőzsde 50 százalék feletti teljesítménnyel az athéni (euróban) és a moszkvai (amerikai dollárban) voltak. A legjelentősebb fejlett piaci tőzsdeindexek is történelmi magasságokban zártak, az amerikai S&P 500 például 28,88 százalékot erősödött, ami 2013 óta a legjobb teljesítménye volt, míg az európai STOXX 600 23,16 százalékos emelkedésnél csak 2009-ben tudott jobbat felmutatni.

Nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság

A CIB Alapkezelő 2019-ben összesen tíz derivatív alapot indított el euróban és forintban. Az idei évet a Gyógyszergyártók 2 Alapokkal kezdték, jelenleg pedig az új, ESG szemléletű cégeket tömörítő index teljesítményén alapuló CIB Fenntartható Fejlődés Származtatott Alap jegyezhető, egészen március közepéig. A 2018 novemberében elindult és azóta is futó, 95 százalék árfolyamvédelmet kínáló Alternatív Energia Alap mellé érkezve az új alap a felelős befektetések kínálatát erősíti.

„Láthatóan egyre jobban felértékelődnek a felelős befektetések, a jövőben pedig még intenzívebb keresletnövekedésre számítunk” – mondta Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Emiatt várhatóan több alapnál bekerül a döntési szempontok közé a fenntarthatóság, ami találkozik a társadalom érdekével és elvárásával is” – tette hozzá.

2020-ban is folytatódhat a részvénypiacok emelkedése

A tavalyi impozáns tőkepiaci teljesítményekhez leginkább a gyengülő makrogazdasági folyamatokra reagáló főbb jegybankok laza monetáris politikája járult hozzá. Ezt segítette év végén a hard Brexit elkerülése, valamint a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború enyhülése az első fázisnak nevezett megállapodás megkötésével.

A CIB Alapkezelő prognózisa szerint a múlt év végét jellemző pozitív fejlemények 2020-ban is tovább éreztethetik hatásukat. A világgazdaság 2018 óta tartó lassuló növekedése megállhat. A globális növekedés motorja az USA és a fejlődő térség lehet, annak ellenére, hogy Kína várhatóan némileg lassulni fog, és 6 százalék körüli, de fenntartható növekedési pályára áll.

Az Egyesült Államok pozitív kilátásait továbbra is az erős fogyasztás és a laza pénzügyi kondíciók határozhatják majd meg leginkább. Az alapkezelő a főbb jegybankok esetében továbbra is laza monetáris politikát vár, várakozásai szerint marad a támogató környezet.

2020-as növekedési várakozásunk mellett fontos hangsúlyosan megjegyezni az alapvető kockázatokat is, mint a kereskedelmi háború, a Brexit kedvezőtlen alakulása, a Közel-Kelet geopolitikai konfliktusai és az amerikai elnökválasztás, illetve a koronavírus gazdasági hatásai.

A CIB Alapkezelő szakértői szerint az erősen lefelé mutató kockázatok mellett még 2020-ban is főleg részvénypiaci befektetésekkel lehet majd pozitív reálhozamokat elérni. A részvénypiaci teljesítményeket jelenleg meghatározó összetevők, vagyis a monetáris politika, a likviditásbőség és a részvénypiaci eredménynövekedés közül a legutóbbi komponensben látják a szakértők a legnagyobb kockázatot.