A munkajövedelem adóterhelése a visegrádi térségben

Pénzügyek2018. dec 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A számokból jól látható, hogy a visegrádi térségben a munka adóterhelése összességében alacsonyabb, mint az EU régebbi országaiban. 2015-ig Magyarországon volt a legmagasabb a munkára rakódó adó, azóta pedig Csehországban - derül ki a Pénzügyi Szemle tanulmányából. A munkát terhelő elvonások kimutatására makro- és mikroszintű mutatókat egyaránt használnak. Az adóék mutatójának a használata az utóbbi egy-másfél évtizedben terjedt el. Mivel nem csak a szakirodalomban, hanem a médiában is gyakorta emlegetett mutatóról van szó, illetve sokszor találkozunk nemzetközi összehasonlításokkal, így érdemes energiát fordítani ennek a mutatónak a tartalmi vizsgálatára. A makroszintű elemzésekhez pedig jó alapot ad az EU statisztikájában a munka adóterhelésének a mutatója, a munkajövedelem implicit adóhányada (Implicit tax rate of labour taxation). Fontos kérdés azonban, hogy milyen adatok figyelembevételével számolják ki az egyes mutatókat. Ebben a tekintetben is elmondható, hogy a "lényeg a részletekben rejlik". Ezeket a részleteket kutatja a cikkünk kicsit alaposabban egy országcsoport példáján keresztül. A tanulmányunk elején feltett kérdésekre a következő válaszokat lehet adni. 1, Igényes elemzés esetén szerintünk csak a kötelező elvonásokat mutató arányszám (mikroszinten) és a munka teljes adóterhelése (makroszinten) használható az egyes országok munkajövedelmeinek az összehasonlítására. 2, A fenti két mutatóban fellelhető eltérések zömét a visegrádi térségben megmagyarázza az, hogy - eltérőek az egyes országok nyugdíjszintjei, - a jobban eladósodott országok elvileg magasabb állami bevételek beszedésére kényszerülnek (például Szlovénia). Csak akkor nem alkalmaznak magas adóéket, ha a fogyasztás erős adóterheléséből tudnak fedezetet teremteni a magas kamatterheikre (Magyarország, Horvátország), - mekkora a kisgazdaságok, illetve a turizmus súlya. 3, Magyarország esetében a mai (2018) adóék ugyan a térségben (még) átlag feletti, de a kontinentális régebbi EU-tagállamok átlagával azonos értéket mutat. A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.