Ezek az idei év legjobban teljesítő amerikai részvényei - még érdemes beszállni?

Pénzügyek2017. nov 16.Növekedés.hu

Szépen hasít az idén a Dow Jones, a vezető amerikai részvénytársaságok indexe. Ám az átlag egészen eltérő teljesítményeket takar. Ráadásul a legjobb és a legrosszabb cég is a gépiparból került ki. Mit vegyünk?  Az év elejétől, november közepéig 18 százalékot emelkedett a Dow Jones, a New York-i Értéktőzsde legfontosabb tőzsdeindexe. Az indexben csipa gigantikus méretű cég jelenik meg, a papírok azonban nagyon különböző évet tudnak maguk mögött. Ezúttal a legjobban teljesítő hármast, vagyis a repülőgépeket gyártó Boeinget (idén 70 százalékos drágulás), a technológiai Apple-t (46 százalékos áremelkedés) és a nehézgépgyártó Caterpillart (45 százalékos drágulását vizsgáljuk meg.

A jók és a rosszak

Most a jókra koncentrálunk, de érdekességként megemlíthető, hogy amennyiben a legrosszabbul teljesítő részvényeket megnéznénk, szinte teljesen azonos iparágakat látnánk, vagyis gépipart, informatikát, távközlést, Ezek után legyen okos az ember, hiszen, ha a legjobbak és a legrosszabbak között szinte teljesen egyező a szektorlefedettség, akkor alighanem csak az egyedi történetekben kereshetjük a siker magyarázatát. Látni fogjuk, Kína mindegyik cég sikerében hangúlyos elem, viszont az eltérő, hogy az elemzők a háromból már csak kettőt javasolnak vételre és a harmadiknál sokkal inkább a trendforduló esélyeire figyelmeztetnek.

Boeing: Szó szerint szárnyalás

A világ legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing nagyon hasít. Nem csak a megrendelésállománya veri folyamatosan a nagy európai vetélytárs, Airbust, de innovációban is előtte halad. Nemrég megvette az Aurora nevű innovatív céget, amely egy NASA-megrendelés alapján már-már az elektromos repülőgépen dolgozik. Ez így persze túlzás, de állítólag a projekt végén 50 százalékkal csökkenthető a repülés fő költségének, az üzemanyagnak a felhasználása. A 150 ezer főt foglalkoztató cég forgalma majdnem akkora mint a magyar GDP, közelít a 100 milliárd dollárhoz. Több nehéz év után immár a nyereségesség is megjavult, immár 5 százalékos forgalomarányos tiszta profitot termel a cég. Legutóbbi nagy sikere Kínához kapcsolódik, amikor november elején Donald Trump elnök Pekingben tárgyalt, a látogatás alkalmából jelentették be, hogy Kína 300 Boeing-gépet vesz. Ekkora repülőgép-üzletet nagyon ritkán hoznak tető alá, a magyarázat a speciális kínai cégszerkezetben rejlik, hiszen a különböző légitársaságokat egy nagy beszállítói holding látja el gépekkel, és ez a cég tudott egyszerre ennyi gépet megvenni. Vélhetően Kínának is kedvező megoldás született, hiszen alighanem jó mennyiségi kedvezményt kapott a vevő. Mivel a nagy bejelentés a jövőt is pozitívan befolyásolja, a Boeing még mindig vételre javasolt.

Apple: Döbbenetes termelékenység

A vezető technológiai szállító, az Apple kétségkívül a legek társasága. Termékeit már-már hisztérikusan várják a világ valamennyi földrészén, számítógépekben, okostelefonokban, okosórában is gigantikus értékesítési adatokat jelentenek be, és még azokon a piacokon is erősek, mint például kína, ahol sokkal alacsonyabb áron vannak lokális versenytársai. Az Apple-ről szintén egész évben jelennek meg a jobbnál jobb hírek. Nemrég Warren Buffett az „omahai bölcs”, a világ talán legjobban követett befektetője is jelezte, hogy az idei áremelkedés ellenére tovább növeli az Apple-kitettségét. Ha már a Boeingnél leírtuk, hogy micsoda hatalmas gazdasági teljesítményt ér el a cég, az Apple kevesebb emberrel termel kétszer akkora forgalmat. Az Apple munkavállalói termelik a legnagyobb egy főre jutó értéket, a pontos számok szerint a 123 ezer munkavállaló 223 milliárd dollár forgalmat állít elő, vagyis fejenként mintegy félmillió dollár a termelés. Hiába a hatalmas drágulás, az Apple-be talán még most sem késő beszállni.

Caterpillar: Jön a trendforduló?

Az előző két cég a világ legnagyobb forgalmú vállalatai közé tartozik, az Apple még a vezető tízesben is benne van. A nehézgépipari Caterpillar egy kicsit kisebb, 95 ezer emberével, illetve 38 milliárd dolláros forgalmával még éppen benne van a világ legnagyobb 200 cégében. Sok mindenről ismert, hiszen bár alapvetően nehézgépipari cég, bivalyerős munkagépeket és azok alkatrészeit gyártja, de vannak pénzügyi szolgáltatásai, biztosításai, illetve itthon is „menő” ruházati termékei. A Caterpillarral azért már óvatosabbak a befektetők, a pozitív gépipari ciklusban nagyon sokat segített a cégnek, hogy Kínában bizonyos nyersanyagágazatokban – a legújabb kori áremelkedések mentén - szinte korlátlan kereslet volt a gépekre, de az alapvetően észak-amerikai fókuszú cég megtorpanhat. Összességében, ha az idei év legjobb teljesítményeit nyújtó cégek jövőjét nézzük, akkor a következő ajánlások tekinthetők konszenzusosnak:
  • Boeing - óvatos vétel,
  • Apple - vétel,
  • Caterpillar - tartás, illetve óvatos eladás.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.