Alpha-Vet: a rozoga kórházból a világsikerig

Siker2018. jún 16.Növekedés.hu

Magyarországon az állati gyógyszerek gyártásában és forgalmazásában is piacvezető székesfehérvári cég a sikerét részben a több lábon állásnak köszönheti. A kínálatukban mintegy 40 ezer termék szerepel. A cég 2011 óta tagja a Magyarok a Piacon klubnak. Az Alpha-Vet sikertörténete még 1992-ben kezdődött el, amikor Móré Attila megpályázta az Állatorvostudományi Egyetem Gyakorló Klinikája Kft. vezetését. A céghez Magyarország legnagyobb alapterületű állatkórháza tartozott, viszont az intézményben uralkodó állapotok ebben az időben még borzasztóak voltak. Az épületszerkezet korszerűtlen volt, nem volt rendes fűtés, a hidegben az olajos injekciókat nem is lehetett volna használni, ha nem rakják őket felmelegített vízbe.
Móré Attila

A Kft. nagy szerencséje volt, hogy a ’90-es évek elején megnyílt előttük egy új üzleti lehetőség: a megváltozott szabályozás szerint ugyanis az állatorvosok már állatgyógyszer kereskedelemmel is foglalkozhattak. A bővülés innentől fogva gyakorlatilag folyamatos volt. Viszonteladóként először a Fehér megyei mezőgazdasági termelőket és orvosokat látták el a termékeikkel, majd szépen lassan egy országos hálózatot is kiépítettek. Az ezredforduló idején már nagy multinacionális cégek kizárólagos disztribúciós partnereivé léptek elő. Végül a profitot 2010 táján elkezdték kutatás-fejlesztésbe forgatni és kialakítottak egy K+F igazgatóságot. A szakembereik azóta több originális és generikus gyógyszert is kifejlesztettek, amelyek a forgalmazási engedélyt már 17 EU-s országban is megkapták. Ma már Bábolnán saját gyógyszergyártó üzemük is van. A telepre jellemző, hogy a gépek az első nagy fejlesztés után képesek voltak egyetlen hónap alatt legyártani akkora gyógypremix mennyiséget, amely elég a teljes magyar állatgyógyszer igény kielégítésére. A kapacitásuk azért ilyen nagy, mert a korszerű technológiát Amerikából rendelték. Ott pedig magyar szemmel a legkisebb gépek is túlméretezettek. Viszont az óriási kapacitás lehetőséget ad a külföldi terjeszkedésre, ami már csak azért is fontos, mert itthon már nem igen tudnak hova növekedni.
Jelenleg a kivitelből évi 600 millió forintos forgalmuk van, ami ugyan eltörpül a 16 milliárd forintos teljes bevétel mellett, viszont ez a mutató roppant dinamikusan növekszik. 
Az Európai Unió mellett Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is szeretnének terjeszkedni. Bár vannak nehézségek –hisz az öreg kontinensen kívül ahány ország annyiféle engedélyeztetési eljárás létezik – épp a kivitelnek hála a következő években akár meg is többszörözhetik az export forgalmukat.
Amikor a tulajdonost a sikereik titkáról faggattuk azt mondta: komoly fegyvertény a cég kezében, hogy országosan 33 üzletük van így roppant gyorsan ki tudják szolgálni az igényeket. 
Ráadásul több lábon állnak: olyannyira, hogy a vásárlóik száma eléri a 70 ezret, ráadásul mintegy 40 ezer különféle termékük van. Ha például egy kisállattartó vagy egy állattenyésztő betér hozzájuk,  akkor gyakorlatilag bármit meg tud venni, ami az állattartáshoz kapcsolódik: gumicsizmától a gyógyszerig, a nyalósón át a bolhairtóig.

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 2011 óta tagja a Magyarok a Piacon Klubnak. Móré Attila, aki jelenleg a szervezet elnök-helyettese azt mondja: a kiemelkedően teljesítő magyar vállalkozók összefogásával létrejött közösség  már csak azért is fontos, mert amellett hogy erősíti az összefogást a hazai termékek gyártói között, az érdekérvényesítés területén sokat tud segíteni a kkv-knak. Mindebben ráadásul a kormány is partner.

A szervezet megteremtette a közvetlen dialógus lehetőségét a vállalkozásfejlesztésben érintett szervezetek, intézmények és a „vállalkozói középréteg” között. Emellett képzésre, fejlesztésekre ösztönzik a kkv-kat, ami azért is fontos, mert ezek nélkül ma már nem is lehet fennmaradni.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.