Évi 90 milliárdos fizetés: ismét csillagászati összegeket keresnek egyes vezérigazgatók

Siker2020. júl. 27.Növekedés.hu

A vezérigazgatói fizetések megint elszakadtak a tőzsdei teljesítménytől, és olyan csillagászati összegeket érnek el, mint a 2008-as válság előtt. Tavaly a legtöbb pénzt az Alphabet (Google) vezérigazgatója, Sundar Pichai kereste: 280 millió dollárt, azaz közel 90 milliárd forintnyi összeget vihetett haza.

Elszakadtak a vezérigazgatói fizetések az amerikai nagy tőzsdei vállalatok valós teljesítmény-emelkedésétől, és ismét a 2008-as válság előtti szintre kerültek - állapítja meg a The Economist cikke, amely az Economic Policy Institute és a Bloomberg adataira alapozva hasonlította össze a legjobban kereső vezérigazgatók fizetését és juttatásait. Kiemelik, hogy

a legnagyobb fizetés- és juttatás-emelkedésre az amerikai cégeknél került sor, a különbség még a jól fizetett európai nagyvállalatokhoz képest is szembetűnő.

Például Sundar Pichai, az Alphabet vezetője 280 millió dollárt, azaz közel 90 milliárd forintot keresett. Ennek az összegnek a 0,7 százaléka a tényleges fizetése, a többi mind különféle juttatás.


Sundar Pichai

A legjobban fizetett vezérigazgatók között megtalálható még a ViacomCBS amerikai multinacionális médiakonglomerátum vezetője, Bob Bakish (130,7 millió dollár), az eBay vezére, Jamie Iannone (73,3 millió dollár), az Inteltől Robert Swan (65,7 millió dollár) és a Bill McDermott is (61,1 millió dollár), aki a ServiceNow-t irányítja.

A Harvard Business Review azt vizsgálta, kik voltak tavaly a legjobban teljesítő vezérigazgatók. Tavaly ezt a címet Jensen Huang tajvani-amerikai vezérigazgató, az Nvidia számítástechnikai vállalat társalapítója nyerte el.

Huang először került az első helyre, de a rangsorban már szerepelt a neve: két éve a második, három éve pedig a harmadik helyezést érte el.

Jensen Huang

2015 óta a rangsorolás nemcsak a pénzügyi teljesítményen, hanem a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati (ESG = environmental, social, governance) minősítéseken is alapul. Az összeállítás készítői az ESG-pontszámokat úgy súlyozták, hogy azok az egyes vezérigazgatók végső helyezésének 30 százalékát tegyék ki. Az összeállítás készítői arra is kitértek, hogy Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója szigorúan a pénzügyi teljesítmény alapján 2014 óta minden évben a legjobban teljesítő vezérigazgató lenne, de az Amazon viszonylag alacsony ESG-pontszáma miatt nem került fel az idei listára.

Érdekesség, hogy bár a top tízes listán hat vezérigazgató amerikai vállalatoknál dolgozik, közülük csak kettő amerikai származású. Az első helyezett Jensen Huang mellett Indiában született még három amerikai vállalat vezérigazgatója is: Ajay Banga (Mastercard), Shantanu Narayen (Adobe) és Satya Nadella (Microsoft).

A 100 legjobb vezérigazgató rangsorának készítői megjegyzik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a nők idén is alulreprezentáltak.

Az idei listán összesen négy női vezető szerepel. Ennek oka azonban nem az, hogy rosszul teljesítenek a női vezérigazgatók, hanem hogy eleve nagyon kevés nő tölti be ezt a tisztséget.

Az első hölgy a ranglistán az amerikai Nancy McKinstry, aki a holland információs szolgáltató cégnél, a Wolters Kluwernél dolgozik, ő a 16. helyet szerezte meg.

 

Vezérigazgató

Cég

1

Jensen Huang

Nvidia

2

Marc Benioff

Salesforce

3

François-Henri Pinault

Kering

4

Richard Templeton

Texas Instruments

5

Ignacio Galán

Iberdrola

6

Shantanu Narayen

Adobe

7

Ajay Banga

Mastercard

8

Johan Thijs

KBC

9

Satya Nadella

Microsoft

10

Bernard Arnault

LVMH