Ime az orosz milliárdos, aki nem olaj- vagy acélbizniszből gazdagodott meg

Siker2020. szept. 3.Növekedés.hu

Amikor az orosz dollármilliárdosokra gondolunk, akkor elsősorban nagy olaj-, vagy acélbirodalmakat szerencsésen megszerző oligarchákat látunk magunk előtt. Van azonban egy olyan teljesen selfmade man zseni is közöttük, aki tényleg mindent magának köszönhet, és eddig bármivel is foglalkozott, háztartási eszközökkel, fagyasztott batyuval, sörrel, vagy legújabban pénzügyi szolgáltatásokkal, mindig elnyerte az orosz tömegek bizalmát.

Oleg Tinkoff 53 éves orosz üzletember bankjának egyetlen fiókja sincsen, de mégis ez a mobilalapú orosz bank, a Tinkoff Bank bocsát ki minden hét orosz bankkártyából egyet. Mégis alighanem élete legnehezebb időszakát éli az üzletember, vagyis Oleg Tinkov (aki nemzetközi cégei miatt inkább az Oleg Tinkoff angolos verziót használja). A koronavírus ugyan az ő üzleteinek nagy részét még inkább segítette is, hiszen érintésmentes, digitális üzletekről van szó, ám éppen ez év februárjában és márciusában egy hét különbséggel két személyes tragédiát kellett bejelentenie.

Először azt, hogy az Egyesült Államokban adóhatósági vizsgálat indult ellene (korábban amerikai állampolgár is volt), amely akár három éves börtönbüntetést is vonhat maga utánMajd hamarosan azt is, hogy leukémiás, kemoterápiát kapott, ezért látták a befektetők ritkábban az utóbbi időben.

Csodálatos pályaív

Ezek a bejelentések érthető módon jól fejbe csapták vállalatbirodalma, a TCS Group részvényárfolyamát, de hívei szerint a guru mindent meg fog oldani, mindent le fog győzni, hiszen eddig az évig egészen bámulatos, szinte töretlen pályát futott be.

Oleg Tinkoff egy kicsi dél-oroszországi településen született, édesanyja varrónő volt, édesapja bányász, de ma alighanem túlzás nélkül állítható, hogy ő a legmenőbb orosz üzletember.

Igazi világpolgár lett. Felesége észt, három gyermeke a legjobb brit egyetemeken (Oxford, King’s College) tanul.

Ő maga is bejáratos a legjobb klubokba, saját magángépével jár francia síparadicsomokban, olasz tengerparton, vagy éppen elhagyatott szibériai térségben található luxusingatlaniaiba.

Hatalmas üzleti birodalmat is épített, korábban háztartási eszköz bolthálózattal, fagyasztott ételekkel, sörgyártással, étteremlánccal foglalkozott, legutóbb pedig megalkotta az említett trendi orosz bankot, a Tinkoff Bankot, de mindenféle más, mobilalapú üzlete is van. Ráadásul az üzletember sokáig ott volt az európai élsportban is, nevét egy ideig a legjobb profi kerékpárosklub is viselte.

Polsajevóból a világhírnév felé

A dollármilliárdos (a Forbes 2,6 milliárd dollárra becsüli jelenleg vagyonát) 1967. december 25-én született a kicsike és poros Polsajevo városkában. Gyerekkorában elsősorban a kerékpározás érdekelte, na, nem csak úgy, mint minden bicikliző gyereket, ő versenyszerűen volt országúti kerékpáros.

Úgy tűnt, hogy remek válogatott versenyző lesz, de a katonaság végül megakasztotta az ígéretes sportkarriert. A kerékpáros sport azonban lehetőséget teremtett számára arra, hogy a szegény vidéki fiú megcsillantsa üzleti érzékét.

A kommunista Szovjetunióból nem volt könnyű kijutni Nyugatra, de Tinkoff a versenyeket és az edzőtáborokat arra is kihasználta, hogy árukat csempésszen be hazájába.

A szegény és elmaradott közép-ázsiai területeken mesés haszonnal értékesítette a farmereket, illatszereket, illetve a japán háztartási eszközöket. A katonaság után a szentpétervári (akkor még leningrádi) bányászati egyetemre ment, ahol még nagyobb mértékben folytatta a kereskedést, ebben elsősorban a külföldi diákok, mint kereskedési partnerek voltak a segítségére.

Továbbra is a korábban már megismert termékekre specializálta magát, hozta be a videókat, farmereket, a kozmetikumokat és az illatszereket, vitte ki a Nyugaton jól eladható kaviárt és vodkát (rossz nyelvek szerint talán a katonaságtól is szerzett ezt-azt).

Érdekesség, hogy a „kereskedőhálózatban benne volt jelenlegi felesége is (akit csak kerek 20 év együttélés és három gyerek után vett el), de több későbbi meghatározó üzleti partnere is.

Technoshock

A gyorsan meggazdagodó diák az orosz rendszerváltás idején gondolt egy nagyot, otthagyta a bányászati iskolát és a kaliforniai Berkeley Egyetemen folytatta tanulmányait.

Hazatérve Oroszországba Tinkoff már nagyban és profin csinálta azt, amihez értett, vagyis háztartási eszközökkel kezdett el kereskedni. Ekkor elsősorban Szingapúrból hozott be távol-keleti eszközöket Szentpétervárra, de úgy, hogy maga járt ki vásárolni a Távol-Keletre.

Az igazi üzlet abban volt, hogy Oroszország elmaradottabb régióiban épített üzleti kapcsolatokat, nagy felárral adta el az ott még alig ismert, ezért varázslatosnak tűnő ébresztőórás rádiókat, videómagnókat, walkmaneket, tévéket.

Aztán megismerte az indiai Ashok Vasmanit, összeállt vele, és a személyes beszerzés helyett már hatalmas konténerekkel folytatták a közös üzletelést. A vállalkozó már ekkor (még kicsiben) is nyitott az Egyesült Államokban is boltokat (Tinkoff később megszerezte az amerikai állampolgárságot is), majd 1995-ben szintet ugrott, és egységesítette arculatát és elindította a Technoshock nevű bolthálózatot, ami ugyan viszonylag drágának, de nagyon minőséginek számított az orosz piacon.

Amihez nyúlt, abból arany lett

Tinkoff innentől két és fél évtizedes pályáján nagyon sok termékkel foglalkozott, mindig nagyon erős, országos marketinggel támogatta meg őket, és gyakorlatilag, amihez nyúlt, az arannyá vált. Amikor pedig már a csúcson volt és csillogott az üzlete, azt mindig jó áron el is adta. Közben mert kockáztatni, bátran vett fel külföldi cégvezetőt, reklámszakembert, reklámfilmjeit a legjobb nyugat-európai studiókkal forgatta.

A háztartási boltokat például hamarosan eladta egy konkurensnek, ebből ugyan még milliárdos nem lett, de egy szabad szemmel is jól látható vagyont kapott, amiből zenekiadóba és pelmenyi-üzletbe fogott.

Szinte minden nemzeti konyhának megvan a maga kicsi, finom töltött tésztája, ami Olaszországban tortellini, vagy ravioli, ami itthon batyu, vagy derelye, Japánban gyoza, az Oroszországban pelmenyi és tejföllel tényleg mesés eledel.

Pelmenyi, sör, étterem

Tinkoff botrányos videofilmeket forgatott, női feneket szórt be liszttel (a kedvenc pemenyim felirattal), összeveszett és pereskedett az olasz ravioli-gyártókkal, de a hangos ügyek miatt mindenki megismerte a Daria-pemenyit (a Daria-termékeket lányáról nevezte el). Majd, ahogy azt már csak Tinkoff szokta, a felfuttatás után ezt a cégét is eladta (ezúttal a Chelsea-tulajdonos orosz milliárdos Roman Abramovicsnak) és 2001-ben megint új ágazat után nézett.

Tinkoff ezután a vendéglátás felé fordult, az volt az ötlete, hogy saját sörmárkát indít, amit egy saját étteremláncon belül promotál. 25 millió dollár hitelből felhúzott két sörüzemet, elindította a szerényen önmagáról elnevezett, Tinkoff Beert és a Tinkoff Reastaurants láncot.

Talán már mondani sem kell, amint felfutatta a sörüzletet, kiszállt, ekkor már 200 millió dollárért, a Sun Interbrew felé, hamarosan eladta az éttermeit is, de az kisebb bevételt jelentett.

A mobilbank

2006-ban kezdett bele Tinkoff az eddigi legnagyobb üzletébe, és megint élesen szektort váltott. Megvásárolt egy pici moszkvai bankot, amit teljesen átalakított. Amikor mindenki azt hitte, hogy végre egyszer mellényúlt, hiszen 2008-ban jött a nagy pénzügyi válság, ő egyenesen szárnyalt, a globálisan legrosszabb 2008-as évben, ötvenszeresére növelte a bank nyereségét.

Teljesen új koncepciót vezetett be, ami meglepő módon, a digitális szolgáltatásokban nem annyira jeleskedő orosz piacon fényes sikert hozott. Olcsón, teljesen elektronikusan lehetett nála számlát nyitni, így nyújtott hiteleket, nem tartott fenn fiókokat, stábot is alig, mindent internetre, majd okostelefonra optimalizált. Immár 10 millió ügyfele van.

Bicikli

Közben a milliárdos üzletei már annyira jól mentek, hogy előbb sokmillió dolláros éves költségvetéssel, profi orosz kerékpárosklubot hozott létre, amely a legnagyobb körversenyeken is sikerrel indult, majd itt is szintet ugrott, és egy, immár nemcsak orosz, hanem nemzetközi, viszont ezzel number one klubot támogatott. A klubok Tinkoff cégeit reklámozták a mezükön.

Az orosz csapatnál még a Gazprom is szponzor volt egy időben. A top-csapatnál is ő volt a főszponzor, ez a csapat pedig a Tunkoff-Saxo nevet viselte (a másik szponzor ugyanis az itthon is ismert dán, de kínai tulajdonban álló online brokering cég lett.

Tinkoff ebben is a csúcsra ért, hiszen nála versenyzett a spanyol Alberto Contador is, a kor legnevesebb kerékpárosa, aki azon hat versenyző egyike a biciklis történelemben, aki mind a három nagy európai körversenyt, a franciát, a spanyolt és az olaszt is megnyerte (ő ráadásul mindegyiket többször is).

Marad Oroszországban

Tinkoff azóta a kerékpárossportból is kiszállt, hiszen mindig új kihívások kellenek neki, egyedül a bankja az, ahol másfél évtizede talál adrenalint. A vállalkozó valóságos orosz, de egyben globális üzleti szupersztár, mindenkit ismer, provokatív cikkeket ír, két könyve is megjelent az üzleti sikereiről.

Mesés vagyonába nagyon sok csodaingatlan, francia, olasz, illetve egzotikus orosz (például szibériai) dácsa is beletartozik.

Amikor nagyon megromlott az orosz–amerikai viszony, lemondott amerikai állampolgárságáról, ő Oroszországot választotta, hiszen üzletei azért elsősorban idekötik.

Lehet, hogy Oleg Tinkoff megint jól időzített, bár ő váltig állítja, hogy nem követett el adócsalást, ám, ha mégis ez derülne ki, az, hogy már nem állampolgár segíthet neki a bíróságon.