Sikersztori: Játszótér, mint modern fórum

Siker2018. nov 21.Növekedés.hu

A közeljövőben ünnepli alapításának huszonötödik évfordulóját a máig családi tulajdonban lévő, elsősorban közparkok, közterek és játszóterek tervezésével foglalkozó S-TÉR Kft. A Debrecenben alapított társaság ma már országszerte számos jelentős nagyberuházás tervezésében és kivitelezésében vállal szerepet, melyhez szolgáltatója, a T-Systems is komoly támogatást nyújt. A rendszerváltást követő évek frissen kialakuló piacgazdasága nem csak a szabad vállalkozás lehetőségét hozta el, de a magánberuházások fellendülésével a rendezett környezet iránt is egyre nagyobb igényt teremtett. Bár a szocializmus idején jellemző, nagy állami építkezések megtorpantak, az önkormányzatok jelentős erőfeszítéseket tettek elhanyagolt köztereik rendezésére, felújítására. Az S-TÉR ebben az időben alapított elődje az első magyar tájépítészeti cégek egyikeként indult, és rögtön sikerült kihasználnia a gazdasági átalakulás hatására kialakuló piaci rést. „Elindultak a nagy városi főtér-felújítási beruházások, melyek közül az egyik első épp Debrecen volt, majd jött Pécs, Győr, Szeged, Miskolc – és ekkoriban kezdődött a budapesti Belváros sétálóutca-programja is.

Országszerte egyre több közpark és köztér született, s mi ezt a szelet jó szerencsével fogtuk be a vitorlánkba” 
– emlékszik vissza a családi cég vezetését édesapjától 1999-ben átvállaló Sándor Tamás. Az ezredfordulót követően az S-TÉR szakági tervezőként vett részt a budapesti Gödör, majd a mellette található Erzsébet tér fejlesztésében, mely komoly lökést adott a társaságnak. A modernizációra vonatkozó igény nem csak a terek, parkok egyszerű felújítását vonta maga után, de sok esetben az épített környezet funkciója is átalakult, illetve kibővült. „Ez a tendencia napjainkig egyre erősödik.
Egy korszerű köztér – a Gödörhöz hasonlóan – ma már egyszerre használható belvárosi parkként, pihenő-sétáló övezetként, rendezvényhelyszínként és szórakozóhelyként. 
A multifunkciós kialakítás feltételeit a tervezőasztalon kell megteremteni, hiszen a köztér infrastruktúrájának és fizikai megvalósításának is meg kell felelnie ezeknek az elvárásoknak” – magyarázza a cégvezető. Hasonló igényeket támasztanak a tervezőkkel szemben a modern tömegközlekedési központok, melyek kialakítása a közeljövőre vonatkozó fejlesztési tervek szerint több nagyvárosban fontos célkitűzés lesz. A Modern Városok Program keretében, részben az S-TÉR környezetrendezési tervei alapján jön létre például Debrecenben a villamos, vasút és távolsági buszpályaudvarokat egybeolvasztó intermodális központ –de több más hasonló beruházás is előkészítés alatt áll.
A táj- és kertépítészet mellett az S-TÉR játszóterek és sportparkok tervezésével és kivitelezésével érte el eddigi legnagyobb sikereit; tavaly adták át például a felújított Gellért-hegyi csúszdaparkot, melynek teljes generál kivitelezését a társaság végezte. 
Az emblematikus játszótér a korszerűsítés után is megtartotta eredeti, 1967-ben kialakított karakterét, de minden játszóeszköz és a burkolatok is teljesen megújultak. Komoly szakmai elismerést aratott az S-TÉR a Parlament mellett található Olimpia Park és a fenntartható energiát hasznosító margitszigeti öko-játszótér megvalósításával, melyek egyik legfőbb erénye, hogy nemcsak a gyerekek, de szüleik számára is kellemes élményt nyújtanak. „Ilyen tereket építeni az egyik leghálásabb feladat, hiszen a modern életmód átalakulása miatt ma már szinte csak ezek a helyek látják el a klasszikus fórum szerepét” – mondja Sándor Tamás. A cégvezető szerint a digitális technológia használata napjainkban megváltoztatta a társas érintkezés kereteit, és ez nemcsak a magánéletben vagy a munkában, de a közösségi terek használatában is tetten érhető. Mivel a játszótereken legalább annyi a szülő, mint a gyerek, itt jellemzően ismerkednek, beszélgetnek is egymással az emberek – s a tér kialakításának ezt a közösségi élményt kell erősítenie. Sándor Tamás ugyanakkor kiemeli: bár a városi parkokat a személyes találkozások helyszínének tartja, az okos eszközök és szolgáltatások az élet számos területén, így például az S-TÉR munkája kapcsán is megkerülhetetlenek. A tervezőcég mindennapi tevékenységében rendszeresen használja a mobileszközökről távolról is elérhető belső hálózatát – melynek köszönhetően a munkatársak az ország különböző pontjain is szinte valós időben tudnak együttműködni egymással. Az S-TÉR számára a T-Systems nyújt átfogó informatikai szolgáltatást.  

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.