Sikersztori: Játszótér, mint modern fórum

Siker2018. nov 21.Növekedés.hu

A közeljövőben ünnepli alapításának huszonötödik évfordulóját a máig családi tulajdonban lévő, elsősorban közparkok, közterek és játszóterek tervezésével foglalkozó S-TÉR Kft. A Debrecenben alapított társaság ma már országszerte számos jelentős nagyberuházás tervezésében és kivitelezésében vállal szerepet, melyhez szolgáltatója, a T-Systems is komoly támogatást nyújt. A rendszerváltást követő évek frissen kialakuló piacgazdasága nem csak a szabad vállalkozás lehetőségét hozta el, de a magánberuházások fellendülésével a rendezett környezet iránt is egyre nagyobb igényt teremtett. Bár a szocializmus idején jellemző, nagy állami építkezések megtorpantak, az önkormányzatok jelentős erőfeszítéseket tettek elhanyagolt köztereik rendezésére, felújítására. Az S-TÉR ebben az időben alapított elődje az első magyar tájépítészeti cégek egyikeként indult, és rögtön sikerült kihasználnia a gazdasági átalakulás hatására kialakuló piaci rést. „Elindultak a nagy városi főtér-felújítási beruházások, melyek közül az egyik első épp Debrecen volt, majd jött Pécs, Győr, Szeged, Miskolc – és ekkoriban kezdődött a budapesti Belváros sétálóutca-programja is.

Országszerte egyre több közpark és köztér született, s mi ezt a szelet jó szerencsével fogtuk be a vitorlánkba” 
– emlékszik vissza a családi cég vezetését édesapjától 1999-ben átvállaló Sándor Tamás. Az ezredfordulót követően az S-TÉR szakági tervezőként vett részt a budapesti Gödör, majd a mellette található Erzsébet tér fejlesztésében, mely komoly lökést adott a társaságnak. A modernizációra vonatkozó igény nem csak a terek, parkok egyszerű felújítását vonta maga után, de sok esetben az épített környezet funkciója is átalakult, illetve kibővült. „Ez a tendencia napjainkig egyre erősödik.
Egy korszerű köztér – a Gödörhöz hasonlóan – ma már egyszerre használható belvárosi parkként, pihenő-sétáló övezetként, rendezvényhelyszínként és szórakozóhelyként. 
A multifunkciós kialakítás feltételeit a tervezőasztalon kell megteremteni, hiszen a köztér infrastruktúrájának és fizikai megvalósításának is meg kell felelnie ezeknek az elvárásoknak” – magyarázza a cégvezető. Hasonló igényeket támasztanak a tervezőkkel szemben a modern tömegközlekedési központok, melyek kialakítása a közeljövőre vonatkozó fejlesztési tervek szerint több nagyvárosban fontos célkitűzés lesz. A Modern Városok Program keretében, részben az S-TÉR környezetrendezési tervei alapján jön létre például Debrecenben a villamos, vasút és távolsági buszpályaudvarokat egybeolvasztó intermodális központ –de több más hasonló beruházás is előkészítés alatt áll.
A táj- és kertépítészet mellett az S-TÉR játszóterek és sportparkok tervezésével és kivitelezésével érte el eddigi legnagyobb sikereit; tavaly adták át például a felújított Gellért-hegyi csúszdaparkot, melynek teljes generál kivitelezését a társaság végezte. 
Az emblematikus játszótér a korszerűsítés után is megtartotta eredeti, 1967-ben kialakított karakterét, de minden játszóeszköz és a burkolatok is teljesen megújultak. Komoly szakmai elismerést aratott az S-TÉR a Parlament mellett található Olimpia Park és a fenntartható energiát hasznosító margitszigeti öko-játszótér megvalósításával, melyek egyik legfőbb erénye, hogy nemcsak a gyerekek, de szüleik számára is kellemes élményt nyújtanak. „Ilyen tereket építeni az egyik leghálásabb feladat, hiszen a modern életmód átalakulása miatt ma már szinte csak ezek a helyek látják el a klasszikus fórum szerepét” – mondja Sándor Tamás. A cégvezető szerint a digitális technológia használata napjainkban megváltoztatta a társas érintkezés kereteit, és ez nemcsak a magánéletben vagy a munkában, de a közösségi terek használatában is tetten érhető. Mivel a játszótereken legalább annyi a szülő, mint a gyerek, itt jellemzően ismerkednek, beszélgetnek is egymással az emberek – s a tér kialakításának ezt a közösségi élményt kell erősítenie. Sándor Tamás ugyanakkor kiemeli: bár a városi parkokat a személyes találkozások helyszínének tartja, az okos eszközök és szolgáltatások az élet számos területén, így például az S-TÉR munkája kapcsán is megkerülhetetlenek. A tervezőcég mindennapi tevékenységében rendszeresen használja a mobileszközökről távolról is elérhető belső hálózatát – melynek köszönhetően a munkatársak az ország különböző pontjain is szinte valós időben tudnak együttműködni egymással. Az S-TÉR számára a T-Systems nyújt átfogó informatikai szolgáltatást.  

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.