Jön a hibrid repülő

Tech2017. okt 6.Növekedés.hu

Az amerikai Zunum Aero, amelyben többek között a Boeing is tulajdonos 2020-ra kereskedelmi forgalomban is használható hibrid repülőgép kifejlesztését tervezi. A légiiparban régóta kísérleteznek a hibrid technológiával, főleg az idő és a költségcsökkentés várható kedvező hatásai miatt. Zunum első, kétmotoros modellje 12 utas szállítására lesz alkalmas és 1100 kilométeres távot tud egy feltöltéssel megtenni. A gépben olyan akkumulátorok lesznek, amelyeket a Tesla is használ elektromos meghajtású autóiban. A villanymotorok mellé gázüzemű meghajtást is telepítenek. A gyártó tervezi egy nagyobb, 50 fő szállítására képes modell kifejlesztését is, ennek hatótávolsága 1600 kilométer lesz. A repülőt egy pilóta vezeti majd, s a tervek szerint kizárólag elektromos meghajtással megy, a gázüzem csak vészhelyzet esetére van beépítve. Kísérleteznek pilóta nélküli robotrepülőgépekkel is. A most a fejlesztés célegyenesébe érő 12 személyes gép mérföldenként 8 cent üzemi költséggel repül, ami nagyjából az egyötöde a hasonló kategóriájú, de nem villanymotoros gépeknek. A repülési idő csökkentésére az ad lehetőséget, hogy a kisgépek elkerülik a nagy, zsúfolt reptereket, a több ezer amerikai regionális repülőteret veszik igénybe.  

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.