A vakcinahírek mozgatják a részvényárakat

Pénzügy2020. nov. 22.Fellegi Tamás

A piacokat befolyásoló jelenlegi eseményekről Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Elnökválasztás

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente arról kérdezte az elemzőt, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye hogyan befolyásolja a tőzsdéket, mely eszközök profitálhatnak vagy veszíthetnek Joe Biden elnökségéből. Cinkotai szerint minden attól függ, hogy a szenátusi választás hogy zajlik, hisz ha ott megmarad a republikánus többség, akkor egyes programokat Biden nem tud megvalósítani. A geopolitikai helyzet Biden alatt nyugodtabb lehet, ugyanakkor Trump számára hangsúlyos volt a tőzsdei árak feljebb hajtása, presszionálta is az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et hogy vigye le a kamatot, végül a kérdést a járvány oldotta meg, a kamat 0 közelébe került.

Vakcina

Cinkotai szerint önmagában nagy hatása nincs az elnök személyének, sokkal fontosabb az, hogy a járvány és az általa okozott válság hogy ér véget. A vakcinahírek nagyobb súllyal mozgatták a piacokat, mint az elnökválasztás, a ciklikusabb iparágak jobban reagáltak, portfólióátrendezés kezdődött, venni kezdték az olaj-, és bankszektort.

Rövidtávon olyan kérdések vannak, hogy mennyire hatékonyak a vakcinák, vannak-e mellékhatások, hogyan lesz a gyártás, a kiszállítás. Sok a bizonytalanság, ezért nehéz jósolni, Cinkotai azért bízik a pozitív forgatókönyvben.

Monetáris politika

Cinkotai Norbert szerint a monetáris politika sem változik érdemben a következő amerikai elnöki ciklusban, hisz 40 éves hozamcsökkenési trend zajlott az 1980-as második olajválság óta, és ez szerinte csak akkor fordul meg, ha komolyabb infláció alakul ki, ami nagyjából független az elnöktől. Ha nincs inflációs nyomás, vélhetően nem lesznek jelentős változások a közeljövőben. Kérdés, hogy a pénzpumpa, a jegybanki eszközvásárlások is maradnak-e, és meddig? A szakember szerint egyelőre a válságkezeléshez szükség van rájuk, normalizáláskor valószínűleg először inkább a fiskális lazítás marad abba, hogy fékezzék a túlzott eladósodást.

A műsor második részében a hazai blue chipekről volt szó.

OTP

Jók az OTP kilátásai, ehhez képes talán indokolatlanul volt nyomás alatt a papír, ezt most már azért korrigálta a piac. A bank a szektorral együtt gyengélkedett, nem nézték az egyedi céghelyzetet a befektetők, ugyanakkor most már a szektor is javul, és az OTP-re pedig felfigyeltek a jó harmadik negyedéves eredmény kapcsán, már nem is kimondottan olcsó a papír a KBC szerint.

Telekom

Az örökös kérdés a Magyar Telekom esetében az osztalék, de ha esetleg alaposan megnövelnék a sajátrészvény-vásárlást, ez már pozitívan háthat még azonos árfolyam mellett is, hisz akkor is nagyobb érték jut egy befektetőre, illetve, ha fogy a közkézhányad, az eladási nyomás is csökkenhet. Hosszabb távon alapvetően többet érhet a papír, mint most. Komoly lehetőségek vannak az 5G-ben is, még ha nem is azonnal.

Mol

Nagyot emelkedett a Mol részvénye, jóllehet igencsak mélyen volt 1500 forintos szinten, temették a szektort. Ez most megváltozott: egyrészt a Mol jó eredménye hatott, másrészt az olajár javulása és a vakcina remények, és végül az INA-val kapcsolatos várakozások is jót tesznek: a befektetők arra számítanak, hogy esetleg eladják a horvát olajcéget és megoldódik a politikai vita.

Richter

A Richterben 7000 forintos árnál mindig megjelennek az eladók, ami tulajdonképpen nagyjából az elemzői konszenzus szintje is, ugyanakkor technikailag egy igen erős ellenállás húzódik ott. A cég harmadik negyedéve erős lett, ha az egész évet látjuk, akár megjelenhet a további felértékelődési potenciál. Mindemellett látni kell, hogy a gyógyszeripari szegmensben most a vakcinával vannak elfoglalva a befektetők.

A teljes műsor itt hallgatható meg.