Háromszorosára ugorhat az AutoWallis árbevétele jövőre

Tőzsde2020. dec. 17.Növekedés.hu
A rovat szponzora:

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 2021-ben megháromszorozhatja árbevételét, mely így várhatóan meghaladja majd a 230 milliárd, míg EBITDA-ja akár a 6 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 2021-ben megháromszorozhatja árbevételét, mely így várhatóan meghaladja majd a 230 milliárd, míg EBITDA-ja akár a 6 milliárd forintot. A társaság a kiugró növekedést az organikus fejlődés mellett az idén bejelentett hat akvizícióval és üzletfejlesztéssel éri el.

A vállalat növekedési terveinek finanszírozása céljából 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével, emellett jövőre nyilvános, lakosságot is célzó forrásbevonást tervez.

Az AutoWallis a 2019-ben meghirdetett stratégiájában közzétett, 2024-re vonatkozó egyes előrejelzéseit már jóval korábban, jövőre felülmúlhatja: az árbevétel jövőre 230 milliárd forint fölé ugorhat, ami több mint triplázódást jelent a 2018-as 65,5 milliárdhoz képest, míg a menedzsment megítélése szerint az AutoWallis eredményességét legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye, az EBITDA a 2018-as több mint a duplájára, 6 milliárd forint fölé emelkedhet.

Az ugrásszerű növekedés az idén bejelentett és már végrehajtott hat akvizíciónak és üzletfejlesztésnek köszönhető (a folyamatban lévő és a további tervezett tranzakciók ezt tovább növelhetik), melyek 2021-ben a tervek teljesülése esetén akár 165 milliárd forinttal növelhetik az AutoWallis árbevételét (stratégiájában az AutoWallis átlagosan évente egy felvásárlással, 2024-re akvizíciókkal triplázódó árbevétellel számolt). Az AutoWallis részben a már bejelentett tranzakciók finanszírozására 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével.

A 2021-es megemelt tervszámokhoz hozzájáruló tranzakciók közül a legnagyobb az Opel márka importőri jogainak megszerzése előbb három régiós országban (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia), majd Magyarországon is, melyek jövőre 100 milliárd forintot meghaladó mértékben növelhetik az AutoWallis árbevételét.

A második legnagyobb tranzakció a Nyugat-Magyarországon meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó Iniciál Autóház többségi tulajdonrészének megszerzése, mely jövőre több mint 18 milliárd forinttal járulhat hozzá a növekedéséhez. A tervek szerint kb. 24 milliárd forintos árbevételt hozhat a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedésnek (Wallis Motor Ljubljana), valamint a Jaguar és Land Rover járművek és alkatrészek exkluzív importőri jogának megszerzése, és a kereskedés megkezdése Magyarországon. 8 milliárd forintnál nagyobb mértékben járulhat hozzá az AutoWallis jövő évi árbevételéhez a legnagyobb magyar Opel és a harmadik legnagyobb KIA kereskedést üzemeltető Wallis Kerepesi akvizíciója.

A már bejelentett tranzakciók részbeni, és további növekedési terveinek finanszírozása céljából az AutoWallis Igazgatósága zártkörű tőkeemelésről határozott, így a vállalat első alkalommal von be forrást közvetlenül a tőkepiacról. Három neves intézményi befektető (Széchenyi Alapok, Generali Alapkezelő Zrt., Dialóg Befektetési Alapkezelő Zrt.) árfolyamértéken mintegy 1,4 milliárd forint összegű tőkeemelést hajtott végre, így összesen 206 millió forinttal emelik meg névértéken az AutoWallis alaptőkéjét, mely így 3,85-ről 4,05 milliárd forintra bővül.

A korábban jóváhagyott kibocsátási tájékoztatóval még maximálisan kibocsátható részvényszámot elérő tőkeemelés 83 forintos árfolyamértéken történik, mely lényegében megegyezik az aktuális tőzsdei árfolyammal, valamint az előző 30 nap átlagárával. Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: az a tény, hogy az intézményi befektetők a tőkeemelés során nem vártak el diszkontot, azt mutatja, hogy az érintett szereplők az aktuális tőzsdei árfolyam felértékelődésére számítanak, bíznak az AutoWallis stratégiájában, terveinek megvalósulásában.