Hova szavaztak azok a települések, ahol akkumulátorgyárak épülnek? Meglepő az eredmény 

Elemzések2024. jún. 11.Kovács Dániel

A sajtóban rendre jelentős visszhangot kap, ha egy-egy településen tiltakozás formálódik a betelepülő akkumulátorgyárak ellen, azt a látszatot keltve, hogy tömegek mozdulnak meg. A helyhatósági választásokon rendre nagyobb volt a voksolási hajlandóság ezekben a városokban, megnéztük, csakugyan akkora volt-e az elégedetlenség, hogy szakmányban szavazták le vezetőiket a környezetükért aggódó lakók. Meglepő eredményre jutottunk.

Még javában zajlottak az önkormányzati választások, amikor a részvételi adatok alapján elkezdett terjedni az ellenzéki médiában, hogy azokon a településeken ahova akkumulátor gyár települ, ott magasabb a részvétel.

Noha országosan is igaz volt az, hogy többen járultak az urnákhoz, mint 2019-ben, a számok alapján igaznak tűnt az az állítás, hogy még az országos többletnél is nagyobb arányban voksolnak az emberek ezeken a településeken.

De vajon mennyi köze van ehhez az akkumulátorgyáraknak, és az ehhez kötődő egyéb gyártókapacitásoknak, illetve az ellenük keltett közhangulatnak? A növekedés.hu összegyűjtötte a települések választási eredményeit, és megnéztük, csakugyan a protesthangulat uralkodott el a helyi lakosokon, ahogy azt a cikkek sugallták.

Debrecen továbbra is fideszes fellegvár

Talán sehol máshol nem övezték akkora balhék az akkumulátorgyár-telepítést, mint Debrecenben, ahol az elmúlt években a közbeszédet is uralta a téma. Nem csoda, hiszen ahogy azt mi is megírtuk, Messze a legnagyobb beruházás a hazai akkumulátorgyártás történetében a debreceni CATL üzeme.

A kínai nagyvállalat 7,34 milliárd euró értékben épít akkumulátorgyárat a hajdúsági megyeszékhelyen, ezáltal közvetlenül 9 ezer új munkahelyet hozva létre.

A híreket olvasva úgy tűnhetett, hogy hatalmas lakossági ellenállás formálódik, és bár 1998 óta Debrecenben minden választás megnyert a Fidesz, minden jel arra utalt, hogy Papp László polgármesternek ezúttal fel kell kötnie a gatyát az újraválasztáshoz.

Ám a városvezető nem csak hogy megőrizte tisztségét, ötezer szavazattal többet kapott, mint a legutóbbi választáson, sőt a Fidesz-KDNP mind a 23 debreceni körzetben megőrizte és újból megszerezte a debreceniek bizalmát.

Az eredményvárón el is hangzott, hogy az akkumulátorgyár miatt erős ellenzéki össztűz alatt állt Debrecen, de a helyiek egyértelműen állást foglaltak, ráadásul a második egy helyi civil szervezet jelöltje lett, és a közös ellenzéki jelölt csak a harmadik lett, jelentősen lemaradva.

Gödön is maradt a polgármester

Debrecenhez hasonlóan Gödön is sokszor áll a bál a Samsung-akkumulátorgyár miatt, politikai pártok és civil szervezetek is rendszeresen megfordulnak itt tüntetni, az országos médiának is gyakori szereplője a település, valamint a Samsung SDI Zrt.

A várost több mint egy évtizeden keresztül vezette Markó József fideszes polgármester, majd 2019-ben az ellenzéki összefogás jelöltje, a momentumos  Balogh Csaba került a városháza élére.

Ebben azonban nem volt köszönet, sorozatos botrányok után végül tavaly le is mondott, az időközi választást pedig a kormánypárti támogatással nyerte igen jelentős fölénnyel a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán.

Pozícióját ezúttal is sikerült megőriznie, a voksok 72,84 százalékát besöpörve, stabil képviselőtestületi többséggel a háta mögött, miközben ellenfele, a  DK színeiben Szilágyi László Lajos csupán a szavazatok 27,16 százalékát kapta.

Szinte mindenhol maradt a korábbi vezető 

Iváncsa is számos alkalommal szerepelt a hírekben az akkumulátorgyárak miatt, itt is bejött a papírforma, míg 2019-ben  mindössze 20,17 százalékos volt a részvétel, ezúttal már délután leszavazott a választók 31,92 százaléka.

A Fejér-megyei településen a koreai SK ON Hungary épített üzemet mintegy 700 milliárd forintos beruházással. Molnár Tibor, a kormánypártok színeiben induló polgármester mégis újrázni tudott. Pedig a településvezető támogatta is pár éve gyár Iváncsára telepítését.

Igaz ugyanakkor, hogy miután a lakókat zavarni kezdte a gyár működésének hangjai, zajmérő állomást telepített a gyárhoz legközelebb eső részre, és miután kiderült, hogy a gyár a hatóságok és a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz, minden lehetséges fórumon tiltakozni kezdett.

“Itt élünk, itt is akarunk élni, nekik pedig kötelességük betartani a szabályokat, és úgy működni, ahogy azt előírják számukra, a hatóságoknak pedig az a kötelességük, hogy ezeket betartassák velük.

A zajvédő fal növényzettel való betelepítésére is csak tavaszra kaptam ígéretet, holott mindannyian tudjuk, azoknak a fáknak már rég nőnie kellene a területen” - írta a harcias településvezető a Facebookon.

Maradt a korábbi polgármester Komáromban is, a kormánypárti színekben induló Molnár Attila 64,32 százalékos támogatottsággal, és stabil testülettel folytathatja. Nyíregyházán a fideszes Kovács Ferenc jelenlegi polgármester nyert 45,89 százalékkal,

Miskolc e tekintetben kivétel, mert itt polgármestert váltottak a szavazók, ám éppen most hódította vissza a fideszes Tóth-Szántai József a korábbi ellenzéki vezetéstől. Salgótarjánban viszont maradt a kormánypárti Kreicsi Bálint, és Vácrátóton is a hasonló színekben induló Spiegelhalter László lett a befutó.

Egyedül Bátonyterenye lóg ki a sorból, ahol az eddigi településvezető, a fideszes Nagy-Majdon József 41,7 százalékot szerzett, ezzel alulmaradt az ellenzéki Orosz Istvánnal, a a Mátravölgye SC jelöltjével szemben, akire 49,46 százalék voksolt.

Kérdés persze, hogy mennyire köszönhető ez az akkumlátorgyártással kapcsolatos tevékenységeknek, vagy inkább azért rágtak be a polgármesterre a választók, mert az önkormányzat költségén utaztatta ki barátait és családtagjait a Fradi Leverkusen elleni kupameccsére Németországba.