Feltűnően sok a beteg gyermek - mikor kell velük sürgősen orvoshoz fordulni?

Elemzések2023. jan. 8.Kovács Dániel

A felsőlégúti megbetegedések száma menetrendszerűen megnő ősszel. Tavaly sem volt ez másképp, ráadásul az influenza- és náthavírusok mellett újra nekilódult a koronavírus is. Ami a legrosszabb, ezen a télen feltűnően sok a beteg gyermek. Heteken át tartó orrfolyásról, lázról panaszkodnak a szülők, tele vannak a rendelők, az ügyeleten a várók. Ellátási problémák nincsenek, de a szakértő azt mondja, januárban még több betegre kell felkészülni.

Sok gyerek betegeskedik mostanában, köhögés, orrfolyás, láz a jellemző tünetek, amelyek akár több héten keresztül is tartanak, és ha a kicsi meggyógyult végre, máris jön a következő fertőzés, és kezdődik minden elölről. Persze minden télen aratnak a  felsőlégúti megbetegedések, és sajnos ezt az évet sem ússzuk meg COVID nélkül. De vajon tényleg betudható mindez egy átlagos téli időszaknak, vagy ezúttal nagyobb a baj?

- A téli időszakban gyakori, hogy egymás után, vagy akár több vírussal is találkoznak a közösségbe járó gyerekek,  és néhányuknál, gyakorta a kisded  korcsoportban, sokszor nem is tudjuk, hogy miért épp náluk, és miért épp abban az évben,

előfordul, hogy szinte alig gyógyulnak ki az egyik betegségből, már kezdődnek is a következő vírus tünetei

- mondja a Növekedés.hu-nak Havasi Katalin. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt is leszögezi, ezen a télen, talán a megszokottnál is gyakrabban találkozhatunk ezzel a problémával. Ennek egyik oka, hogy a szokásos évenkénti természetes fertőzés és immunizáció a COVID lezárások miatt gyengébb volt, így most a fogékonyabb gyerekek között könnyebben terjednek a vírusok. A másik ok az lehet, hogy az egyetlen egy, de gyorsan változó új vírus,

a koronavírus is intenzíven terjed, miközben az influenza járvány is közeledik, egyre több az influenzás beteg. 

- Az RSV fertőzés is minden évben velünk van, de néhány évente magasabb a súlyos betegek száma, és most épp egy ilyen évben vagyunk. Utóbbi a csecsemők és az idősek számára lehet veszélyes. Az idén a szokásosnál több kéz-láb-száj fertőzést is láttunk. Emellett több bárányhimlős beteget is látunk a nagyobb gyermekek között, szerencsére a kötelező védőoltásnak köszönhetően a kisdedek már védettek ezzel szemben - mutat rá Havasi Katalin.

A koronavírus is intenzíven terjed, miközben az influenza járvány is közeledik, egyre több az influenzás beteg. 

Ha ezt látjuk, azonnal menni kell az orvoshoz

- A csecsemőosztályokon nagyon sok a légúti beteg, sokan oxigén kezelésre szorulnak, ahogy egész Európában, így hazánkban is - mondja a HGY-elnök, aki azt sem rejti véka alá, hogy egyre több babának van szüksége intenzív osztályos kezelésre is, de senki sem marad ellátatlan. Az enyhe tél azonban kedvez a vírusok terjedésének, így a téli szünet után még több betegre számítunk.

A gyermekorvos úgy látja, a koronavírusssal meg kell tanulnunk együtt élni.  Továbbra is erősen fertőz, de részben a védőoltásoknak, részben a korábban átvészelt fertőzéseknek, nem utolsó sorban a most domináns mutáció enyhébb tüneteinek köszönhetően nem látunk sok súlyos covidos beteget, sem a MIS-C -t, azaz sokszervi gyulladást. 

- Csak remélni tudjuk, hogy ez így is marad. A long covid szindróma, azaz a COVID fertőzés után visszamaradó panaszok sokszor nehezen azonosíthatók be, és gyakorta tapasztaljuk azt is, hogy

covid fertőzésből gyógyult gyerekek könnyebben kapnak el más fertőzéseket, nem ritkán épp ezzel kezdődik a gyakori fertőzések sora

- mutat rá Havasi Katalin, aki azt is hozzáteszi, szerencsére legtöbb vírus otthoni körülmények között, a tüneteket enyhítő gyógyszerek mellett szépen gyógyul, a láz csillapítható, a tünetek kellemetlenek, de nem súlyosak. 

Néhány esetben azonban súlyos állapotba kerülhetnek a gyerekek, akár néhány óra alatt. A koraszülöttek, csecsemők és a kisdedek, valamint a krónikus betegek és az idősek kockázata nagyobb.

A most terjedő vírusok közül legveszélyesebb talán az RSV. Főként csecsemőknél okozhat a legkisebb légutak szűkületével oxigénhiányt, ami súlyos állapot. 

- Ennek a feltűnő bágyadtság mellett a szapora és kimerítő légzés és köhögés, nyögdécselés, orrszárnyak kitágulása, vagy akár az ajkak körüli kékes elszíneződés is tünete lehet. Azonban bármely fertőzés esetén figyelni kell a súlyos tünetekre, és azok megjelenése esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni - tanácsolja a gyermekorvos. Ilyenek a fenyegető kiszáradás, a nehezített légzés, kínzó köhögés, a magas, csillapíthatatlan láz, a bőr alatti bevérzés, vagy a tudatzavar.