Már olvad az optimizmus Amerikában is

Elemzések2019. ápr. 19.Harsányi Péter

A kereskedelmi háború rányomja a bélyegét az amerikai gazdaságra, amely mérsékelt ütemben bővült az elmúlt másfél hónapban. Jó hír azonban, hogy az infláció mérsékelt maradt, ami bővíti a Fed mozgásterét.

Az amerikai gazdaság állapotát felmérő, a Fed által kiadott úgynevezett Bézs könyv alapján a március elejétől április közepéig viszonylag szerény növekedést lehet látni az USA-ban. A gyengébb globális növekedés és a kereskedelmi háború azonban nyomot hagyott az első negyedévben az Egyesült Államok gazdaságán.

Mit mond a Nemzetközi Valutaalap?

A gyengébb globális növekedésre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezére, Christine Lagarde is nemrég újra felhívta a figyelmet.

Az elmúlt időszakban a világ gazdaságainak 70 százalékában figyelhető meg lassuló növekedés, amitől az Egyesült Államok sem tudja függetleníteni magát.

Lagarde szerint recesszióról ugyanakkor még korai beszélni. Pillanatnyilag a kereskedelmi konfliktus alakulása jelenti az egyik legnagyobb kockázatot, amely már eddig is jelentős mértékben negatívan befolyásolta az ellátási láncot és az üzleti hangulatot.

A kereskedelmi konfliktust az IMF elemzései alapján mindenképpen el kell kerülni, ugyanis amennyiben fokozódna a konfliktus és bevezetésre kerülne egy 25 százalékos védővám, az a Kínai GDP növekedést 1,5 százalékponttal, míg az Egyesült Államok növekedését 0,6 százalékponttal foghatná vissza.

Hogyan alakulhat a második negyedév?

A Goldman Sachs vezérigazgatója, David Solomon gyorsabb második negyedéves GDP bővülést vár. A befektetési bank első embere idén januárban még 50 százalék esélyt adott egy recesszió kialakulásának az Egyesült Államokban a jövő év végéig, jelenleg azonban már sokkal optimistább.

A második negyedév erősebb lehet, miután jelenleg támogatóbbak a globális jegybankok, amely megágyazhat a növekedés folytatódásának.

Mit mutat a Bézs könyv?

A munkanélküliségi ráta historikus mélypontokon tartózkodik, közel a teljes foglalkoztatottsági szint, ezért egyre nehezebben találnak képzett munkaerőt a vállalatok. A Bézs könyv alapján a munkaerőhiány leginkább a feldolgozóipart és az építőipart érinti, regionális bontásban pedig New Yorkot érdemes kiemelni. Az elmúlt hónapokban a foglalkoztatás leginkább a magasabb képzettséget igénylő területek esetében nőtt.

A munkaerőhiány következtében a vállalatok a bérek mérsékelt emelésére kényszerülnek, amit csak részben képesek áthárítani a fogyasztókra, így a vállalati profit marzsok szűkülni kezdtek.

Az infláció mérsékelt ütemben emelkedett az elmúlt másfél hónapban a jelentés szerint, amely növeli a Fed mozgásterét.

A gazdasági aktivitás visszafogott, illetve mérsékelt ütemben nőtt, ami megegyezik a korábbi tendenciákkal. Az egyes szektorok közül a feldolgozóipar, az ingatlanszektor és a turizmus szépen bővült, míg a kedvezőtlen időjárás körülmények miatt a mezőgazdaság gyengébben teljesített. Emellett a kiskereskedelmi és az autó értékesítési számok ezúttal gyengébbek voltak. A fogyasztói hitelek eltérő szerkezetben, de összességében tovább bővültek.

Elmaradnak a kamatemelések?

A viszonylag gyengébb első negyedéves gazdasági teljesítményt követően a Fed kivárhat a május 1-én esedékes kamatdöntő ülésén.

Előreláthatóan az őszi hónapok előtt nem emel kamatot a Fed nyíltpiaci bizottsága, illetőleg a korábbi kommunikációnak megfelelően szeptember végén leállnak a jegybankárok a mérlegfőösszeg szűkítésével.