Rekordszámok az OTP Csoportnál, magyarországi extraprofit azonban nincs

Elemzések2022. nov. 10.HP

A várakozásokat felülmúló rekord eredményről számolt be az OTP Csoport a harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Július és szeptember között 189 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredmény keletkezett bankcsoportnál. Az első 9 hónapban ugyanakkor a magyarországi tevékenység veszteséges a háború hatásai és a fizetendő extra terhek és adók következtében. A nettó kamatmarzs stabilizálódik, mely az első 9 hónapban 3 százalékon alakul, ugyanakkor nem emelkedik. A külföldi leánybankok közül a kelet-közép-európai csoporttagok 9 havi profit hozzájárulása közel harmadával javult, miközben az orosz bank eredménye stabilan alakult, az ukrán pedig veszteségbe fordult.

A magyar forint államadósság 10 százaléka van az OTP Csoport birtokában. A megemelkedett kamatkörnyezet árfolyamvesztséget okoz az államkötvényportfólión. Emiatt nem jelenik meg extraprofit a magyarországi működés után – mondta el Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP sajtótájékoztatóján.

A növekedés.hu kérdésére Bencsik László kifejtette, az OTP Csoportnál lévő államkötvényportfólió átlagos hátralevő futamideje megközelíti a 4 évet.

Gyorsjelentés

Lényegében minden soron jobb számokat közölt az OTP Csoport a harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A harmadik negyedévben 189 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredmény keletkezett bankcsoportnál.

Az összes bevétel egy év alatt 35 százalékkal 450 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben. A működési kiadások 29 százalékkal 203 milliárd forintra emelkedtek.

Az erős harmadik negyedév azonban egy nehezebb első és második negyedévet és várhatóan egy nehéz negyedik negyedévet egészít ki – hangsúlyozta Bencsik László.

A sajáttőke arányos eredmény (ROE – a korrigált adózás utáni eredményből számolva) a harmadik negyedévben 22,8 százalékra emelkedett. A mutató az első 9 hónapban összességében 19,1 százalékon állt.

Első 9 hónap

Az OTP Csoport 335 milliárd forintos első 9 havi adózás utáni eredménye 31 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól – hangzott el az OTP Bank sajtótájékoztatóján.

Az első kilenc hónapban 207 milliárd forint összegben jelentkeztek egyszeri jellegű korrekciós tételek adózás után. Ezeket a negyedik negyedévben további 40 milliárd forint követhet a jelzáloghitelekre és a kkv-hitelekre vonatkozó kamatstop intézkedések miatt.

A magyarországi alaptevékenység közel 32 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az év első 9 hónapjában a leányvállalatoktól kapott osztalék nélkül a háború hatásai és a fizetendő extra terhek következtében.

Egyszeri tételek - Magyarország

2022 első 9 hónapjában az orosz-ukrán háború miatt 143 milliárd forint értékvesztés keletkezett. A kormányzati intézkedések miatt pedig 108 milliárd forintnyi terhet számolt el a bank.

Utóbbi esetében a pénzügyi szervezetek különadója és az extraprofit adó 85 milliárd forintos terhet jelent. A kamatstop év végéig történő meghosszabbításának várható eredményhatása 10 milliárd, a törlesztési moratórium várható egyszeri eredményhatása 2,2 milliárd, míg a Sberbank Magyarország végelszámolásának hatása 10 milliárd forintos terhet jelentett.

A negyedik negyedévben várhatóan elszámolásra kerül a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop kiterjesztése és meghosszabbítása 2023.06.30-ig, valamint a változó kamatozású kkv-hitelekre vonatkozó kamatstop bevezetése 2023.06.30-ig. Előbbi 19, utóbbi 21 milliárd forintos extra terhet jelent.

Leánybankok

A külföldi leánybankok jó teljesítménye kompenzálja a veszteséges hazai tevékenységet.

A külföldi leánybankok közül a kelet-közép-európai csoporttagok 9 havi profit hozzájárulása közel harmadával javult, miközben az orosz bank eredménye stabilan alakult, az ukrán pedig veszteségbe fordult.

A kelet-közép-európai leánybankok eredménye 182 milliárd forintot tett ki idén január és szeptember között. Az orosz leánybanknál 24 milliárd forintos profit keletkezett, miközben Ukrajnában 26 milliárd forintos veszteség képződött.

Ennek fényében a külföldi bankok eredményhozzájárulása összességében 179 milliárd forintot tett ki.

Az orosz és ukrán nettó hitelek együttes súlya szeptember végén 7 százalékot képviselt a Csoporton belül.

Hitelezés

A konszolidált teljesítő hitelállomány az első 9 hónapban organikusan 13 százalékkal nőt az orosz és ukrán bankok nélkül. Oroszországban és Ukrajnában 19 és 16 százalékkal csökkentek az állomány.

Magyarországon 14 százalékkal nőtt 2022 első 9 hónapjában éves alapon a konszolidált teljesítő hitelállomány.

A nehéz gazdasági helyzet és a veszteséges működés ellenére a magyarországi vállalati hitelek 13 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben.

A lakossági jelzáloghitelek és fogyasztási hitelek ugyanakkor csupán 2-2 százalékkal növekedtek.

Betétek

Az alacsony betéti kamatkörnyezet ellenére a konszolidált ügyfélbetétek az első 9 hónapban 11 százalékkal, ezen belül Magyarországon 12 százalékkal emelkedtek.

Likviditás és tőkemegfelelés

Az OTP Csoport tőke- és likviditási helyzete rendkívül stabil. A tőkemegfelelési mutató a harmadik negyedévben 17,8 százalékon áll.

A nettó hitel/betét arány pedig a harmadik negyedévben 76 százalékot tett ki.

Menedzsment várakozások

Az idei évre vonatkozó frissített menedzsment várakozások alapján az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány organikus növekedése - az első 9 hónapban látott 13 százalékos növekedést követően - elérheti a 15 százalékot.

A nettó kamatmarzs stabilizálódik, mely az első 9 hónapban 3,08 százalékon alakul, ugyanakkor nem emelkedik érdemben.

A működési költséghatékonyság 2021-hez képest javulhat. A kiadás/bevétel mutató az első 9 hónapban 47,7 százalékra csökkent.

A korrigált jövedelmezőségi mutató meghaladhatja a 18 százalékos szintet.

2022 hátralevő részében a harmadik negyedévben látottnál kisebb mértékű, de pozitív profit hozzájárulást vár a menedzsment az orosz leánybanktól. Az ukrán leánybank teljesítményét elsősorban a kockázati profil alakulása befolyásolhatja.