Orbán Viktor is téma volt az amerikai elnökjelöltek vitáján

Hírek2024. szept. 11.Sz.A.

Az amerikai gazdaság, az egészségügy, a bevándorlás és az abortusz volt az első Trump-Harris vita középpontjában. A vita során a magyar kormányfőt Donald Trump republikánus jelölt erős embernek nevezte, akit világszerte tisztelnek. Trump határozott, Harris felkészült volt.

Donald Trump republikánus jelölt meggyőzően és erőteljesen érvelt, de Kamala Harris is alaposan felkészült, és többször tételesen cáfolta a volt elnök állításait a 90 perces vita során, melyet Philadelphiában rendeztek.Trump beszédének középpontjában az állt, hogy a most bejelentett terveket miért nem hajtotta végre Harris alelnökként közel négy év alatt. Harris az általa képviselt fiatalabb generációra és a jövőre helyezte a hangsúlyt.Az ABC News elnökjelölti vitáját össze sem lehet hasonlítani ezt a vitát, a korábbi Trump-Biden vitával: ezúttal Donald Trumpnak sokkal nehezebb dolga volt. A két jelölt most csapott össze személyesen: a fő témák

  • az infláció,
  • a megélhetési problémák,
  • a bevándorlás,
  • az egészségügy
  • Kína
  • a háborús kockázatok
  • és az abortusz volt.

Mindkét jelölt sokat személyeskedett: Harris saját magát egy másik generációhoz sorolta, Trumpot a múlt emberének feltüntetve, Trump pedig Harrist eddigi gyenge alelnöki munkája miatt támadta. Mint korábban mondta, "nem tudta, hogy Harris fekete", de ez nem érdekli, felőle olyan színű lehet, amilyet csak szeretne.Kamala Harris Trump állításaira konkrét cáfolatokkal érkezett. Hangsúlyozta, hogy

nem Joe Biden, hanem ő ellene indul indul Trump.

A republikánus jelölt ugyanakkor erőteljes és meggyőző volt, majdnem végig nyugodt maradt, bár kihívója több alkalommal is kijavította a republikánus jelölt állításait úgynevezett tény-ellenőrzéssel. Mindkét fél gyengének nevezte vitapartnerét.

Harris folyamatosan támadta Trumpot, de próbálta megkerülni a Biden-adminisztrációval kapcsolatos konkrét kérdéseket, alig foglalkozott a Biden-kormány eddigi tevékenységére vonatkozó kritikákkal.Trump elsősorban az inflációval, az amerikaiak megélhetési költségeinek növekedésével, a szegénységgel, a határok védelmével, és a világban zajló háborúkkal, és az erre adott rossz demokrata válaszokkal foglalkozott.

A nemzetközi kapcsolatokról szólva kiemelte Orbán Viktor magyar kormányfőt, akit világszerte az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő, erős és okos embernek nevezett.

Trump mindezt arra a vádra mondta, hogy Harris szerint Trumpot "körberöhögik" a világban, és szégyenkeznek miatta a saját emberei is.

Trump szerint Orbán Viktor úgy beszél róla, mint akitől a világon a legjobban tartanak.

Harris a vita elején még bizonytalanabbnak tűnt, de később sokkal magabiztosabbá vált, és a felkészültségével többször is előnybe került, védekezésbe szorította a republikánus jelöltet. Trumpot a múlttal azonosította, míg saját magát és programját a jövővel és az optimizmussal határozta meg.

Trump a vita során Bidenhez hasonlította Harrist, szerinte az alelnök egyenlő az elnökkel. Harrist Amerika legrosszabb alelnökének és marxistának nevezte. Harris a múlt helyett a jövőre és az optimizmusra igyekezett fókuszálni, kiemelve Trump korát, polgári és büntetőpereit, adócsalását, és szexuális zaklatás-ügyét.A demokrata jelölt több alkalommal is kijavította Trump túlzásait, csúsztatásait, alapvetően ellenfele kijelentéseinek tény-ellenőrzésére építette a vitát, és a konkrét terveire koncentrált.

Mint mondta, Trumpnak nincs egészségügyi terve, csupán annyit mond, hogy lehet jobb szolgáltatás, mint az Obamacare, ennek részleteit azonban csak későbbiekben fogja bejelenti.

Harris konkrét állami támogatást, adókedvezmény-programot jelentett be a vállalkozóknak és a családoknak.

A klímaváltozás kapcsán Harris emlékeztetett arra, hogy a korábbi elnök tagadta a klímafelmelegedés tényét.

Harris új amerikai ipari állásokat ígért, mert szerinte Trump elnöksége alatt rengeteg gyárat bezártak a korábbi ígéretei ellenére, és Trump magas munkanélküliséget hagyott maga után, és szerinte a Biden-kormánynak kellett utána eltakarítani.

Trump szerint a demokraták túl sok engedményt tettek Kínának, a kormányt aljasnak nevezte, mert szerinte a demokraták kiárusítják az országot.A fegyverhasználatról is vita bontakozott ki, Harris tagadta Trump vádjait, miszerint elvennék az amerikaiaktól a fegyvereket. Mint mondta, ő maga és alelnök-jelöltje, Tim Walz is tart fegyvert biztonsági okokból.

Az afganisztáni tragikus kivonulással és a tálibokkal kötött egyezmény következményeivel egymást vádolták a felek. A republikánus jelölt szerint az afganisztáni kivonulás szerencsétlenkedése miatt is támadhatta meg Oroszország Ukrajnát, látva az amerikaiak gyengeségét.

Trump a bevándorlás kapcsán azzal támadta Harrist, hogy a Biden-kormány alatt rengeteg bűnözőt és terroristát is beengedtek az országba, ezen egy Trump-elnökség változtatni fog.Mint mondta, van olyan város, az Ohio állambeli Springfield, ahol a bevándorlók megeszik az amerikaiak kutyáit, kisállatait.

Az abortusz kapcsán Trump cáfolta Harris kijelentéseit, miszerint a republikánus jelölt betiltaná az abortuszt, Trump inkább az egyes államok döntésére bízta a döntést. A döntés esetleges elnöki vétójának kérdésére nem adott választ.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Trump emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin szerint Harris lenne a jobb jelölt Oroszország számára, de nem válaszolt egyértelműen arra, hogy Ukrajna győzelmét szeretné-e.

Az izraeli konfliktus kapcsán Trump azzal vádolta Harrist, hogy „gyűlöli Izraelt és az arab lakosságot”. Harris azonnali tűzszünetre szólított fel az Izrael-Hamász-Hezbollah háborúban, és ismét és a két államra épülő béketárgyalások megkezdését szorgalmazta.

Harris záróbeszédében hangsúlyozta, hogy a választás tétje a múlt vagy a jövő előtérbe helyezése. Mint mondta, a demokraták olyan gazdaságot szeretnének, amely a lehetőségekre épít (opportunity economics): a kisvállalatoknak és a családoknak állami támogatási programokat nyújt.

Kitért arra is, hogy Trump egy szétszakadt társadalmat és magas munkanélküliséget hagyott maga után 2020-ban.

Kiemelte, hogy olyan elnökre van szüksége Amerikának, aki nem saját magára, hanem az amerikai személyekre épít.Donald Trump záróbeszédét arra építette, hogy Harris miért nem kezdte meg eddig a most bejelentett csodálatos terveit, hiszen volt rá három és fél éve. Hangsúlyozta, hogy a nemzet súlyos válságban van, mert a demokraták nem cselekedtek időben.Kitért a megnövekedett geopolitikai kockázatokra is: mint mondta, több háború zajlik a világban – így a Közel-Keleten és Ukrajnában - és félő, hogy a harmadik világháború felé közelítünk.

Zárásképp megismételte, hogy Kamala Harris volt Amerika történelmének legrosszabb alelnöke, és a nagyon magas inflációt nem tudták gyorsan visszaszorítani a demokraták. Megismételte, hogy Harrisnek nincs részletes, konkrét gazdasági terve, jobb híján az övéből lopott.

Harris a beszédét a még bizonytalan 15 százalékhoz eljuttatott üzenetekre összpontosította, és a változás jelszavával kampányolt, Trump pedig a Biden-kormány hibáira és saját programjára helyezte a hangsúlyt.

A vita után a több mint 280 millió Instagram követővel rendelkező Taylor Swift énekesnő bejelentette, hogy Kamala Harrisre fog szavazni.

Amerikában gyakorlatilag néhány billegő (csatatér) államban fog eldőlni a választás, az itt élő bizonytalan szavazók megnyerése dönti el, ki lesz a következő amerikai elnök, tehát nagyon kevés emberen múlik Amerika következő vezetése. A jelenlegi felmérések szerint Harris vezet országosan néhány százalékponttal, de a demokrata szavazók mozgósítása mindig óriási kihívásnak bizonyult.