A luxus tollak piacára lép be egy magyar cég 

Interjú2022. jan. 26.Dajkó Ferenc Dániel

Egy magyar startup, az Eteleburg 2016-ban egyedi tollak fejlesztésével kezdett foglalkozni. Ma már a világ szinte minden tájáról rendeltek a tollaikból, amelyek a különleges anyaghasználat és a moduláris kialakítás miatt egészen egyedülállóak a piacon. Azóta sem álltak le a fejlesztésekkel, és most a 125 éves Tungsrammal gyártottak le egy limitált szériás tollat. Interjú Megyeri Gáborral és Megyeri Péterrel, az Etelburg alapítóival, illetve Pongrácz Ferenccel, a Tungsram innovációs igazgatójával.

Mindig izgalmas, amikor egy nagyvállalat és egy startupként indult vállalkozás együttműködésre lép.

A lámpaizzókkal ismertté vált, 125 éves magyar Tungsram a világ számos országában jelen van a termékeivel és a GE-től való függetlenedése óta folyamatosan fejleszti a portfólióját és a hagyományokat követve nyit az innovációk irányába.

Az Etelburg, egy magyar luxustollak fejlesztésével foglalkozó vállalkozás. Egy nagyon egyedi piacon próbálnak érvényesülni, ahol olyan nemzetközi konkurenciával kell felvenniük a versenyt, mint a Montblanc. Eddig sikerrel vették az akadályokat és különleges tollaik a világ szinte minden tájára eljutottak.

Most ez a két vállalkozás kezdett kooperációba, aminek az eredménye egy Hajdúböszörményben gyártott limitált Etelburg széria lett. Erről az együttműködésről, az Etelburg tollakról, a várható fejlesztési irányokról és a vállalkozás elindításáról beszélgettünk Megyeri Gáborral és Megyeri Péterrel, az Etelburg alapítóival, illetve Pongrácz Ferenccel, a Tungsram innovációs igazgatójával.

Hogyan kezdődött az Etelburg tollak és márka története, miért épp az egyedi, különleges tollak irányába indultak el?

Megyeri Gábor: Formatervezőként végeztem a MOME-n, és 2007-ben a diplomamunkámat a Montblancnál csináltam. Már ekkor felmerült bennem a saját márka létrehozásának a gondolata, azonban ezután még hosszú idő és sok gyakorlat, köztük a Montegrappa-nál eltöltött évek kellettek hozzá, hogy 2016-ban Péterrel megalapítsuk az Etelburg márkát és elkezdjünk egyedi tollak fejlesztésével foglalkozni.

Az Etelburg r.feather cserélhető hegyű tolla

Mitől különleges egy Etelburg toll, mi adja az egyediségét?

M.G.: Mi abban hiszünk, hogy jobbnak kell lennünk a külföldi versenytársainknál.

Ez a toll is megmutatja, hogy erre képesek a magyar mérnökök, képes erre a magyar kreativitás.

Magáról a termékről érdemes tudni, hogy az nemcsak önmagában egy toll, hanem egy speciális termékcsalád része. Gyakorlatilag egy moduláris toll, ami nagyon gyorsan átalakítható töltőtollból golyóstollá és egyéb író és rajzoló eszközökké, emellett van egy rövid hétköznapi és egy hosszú, ahogy mi hívjuk stúdiószár is a tollakhoz. Ez a stúdiószár tulajdonképpen egy állítható súlypontú eszközt hoz létre a tollból. A termékcsalád része egy applikáció is.

Ennek az alkalmazásnak a segítségével bármilyen fényképről színmintát vehet a felhasználó, amit aztán el lehet menteni és meg lehet osztani a közösségi médiában is.

Ehhez már létezik egy asztali készülékünk is, ami az alkalmazásban elmentett színt 45 másodperc alatt képes kikeverni és patronba tölteni, amit azonnal be is lehet rakni a tollba, hogy aztán írni, rajzolni, vagy akár festeni lehessen vele. Ennek a gépnek jelenleg még csak a prototípusa készült el, és most a Tungsrammal közösen dolgozunk rajta, hogy a piacra dobhassuk és kereskedelmi forgalomba hozhassuk.

Az Etelburg asztali készüléke, ami az alkalmazásban elmentett színt 45 másodperc alatt képes kikeverni és patronba tölteni, amit azonnal be is lehet rakni a tollba, hogy aztán írni, rajzolni, vagy akár festeni lehessen vele.

Megyeri Péter: A vállalkozásunkat 6 évvel ezelőtt startup-ként kezdtük, ebből fakadóan,

mi nem százezres sorozatszámokban gondolkodtunk, hanem az volt a célunk, hogy egy olyan egyedi terméket hozzunk létre, amilyen nincs a piacon.

Olyan, hogy egy moduláris repülőgép alumínium tollat kapjon valaki, egy drága műanyagtoll áráért az nem mindennapi. Valamivel ki kellett törni, új branddel, tartalommal kellett megjelenni. Az első szériában 500 darabot gyártása volt a cél. Ezen tapasztalatok alapján aztán már a Tungsrammal együttműködve továbbfejlesztettük. Ebből kizárólag 21 darab készült.  

Ebben az iparágban nem elég a jó, itt csak a kiváló az elfogadható, mert csak akkor álljuk meg a helyünket a versenytársak mellett.

Az új tollunkból egyébként készül a második változat is. Nagyságrendileg ez is 500-as példányszámban fog elkészülni, ezzel is mutatni szeretnénk, hogy ez nem egy tömegtermék. A  mi tollunk birtokosai egy kisebb közösség tagjai lehetnek. A termékünk egyébként a világpiacon is megállja a helyét. Számos európai ország mellett szállítottunk már Ausztráliába, Indiába, Észak-Amerikába és a Távol-Keletre is.

Ebben az iparágban nem elég a jó, itt csak a kiváló az elfogadható

Honnan jött a márkanév, miért épp az Etelburg-ra esett a választás?

M.G.: Etelburg néven a Nibelung-énekben, a 14. században Attila népének a várát említették meg. Emellett az etel szó a török nyelvben is megjelenik, vizet jelent, ami összecseng Aquincum nevével. Tehát lényegében Budára – Budapestre utal a nevünk.

Számunkra nagyon fontos, hogy nemcsak hogy mindenki tudja, hogy ez egy ízig vérig magyar termék, hanem szerettük volna ezt a nevünkben is tükrözni.

M.P.: A nevünkkel is szerettük volna megmutatni a magyarságunkat, sőt világszerte úgy küldtük szét a tollainkat, hogy azokhoz a használati útmutató magyarul és angolul van. Fontos azonban kiemelni, hogy Etelburg nem azonos a mai Budával, valahol Visegrád és Óbuda között lehetett.

Elérhető esetleg olyan moduláris elem az Etelburg tollakhoz, amivel digitális rajztáblán is lehet használni?

M.P.: A kézírás megőrzésében úgy tudunk segíteni, ha összekötjük az analóg világot a digitálissal.

Mindenképp szorgalmazzuk ezt, mert, mi hiszünk benne, hogy a kézírás szükséges az ember fejlődéséhez, nemcsak gyermekkorban, hanem a korban előrehaladottabbak esetében is.

A tollunkhoz dolgozunk egy rollerball fejen is.   Ezt is úgy csináltuk meg, hogy moduláris legyen. A tollban, amit most használok jelenleg egy töltőtoll hegy van, de ezt egy perc alatt ki tudom cserélni egy roller ball-ra.

Esetleg nem gondolkoznak egy szélesebb körben elérhető, nagyobb példányszámban gyártott modell létrehozásán?

M.P.: De igen, gondolkodunk. A kezemben tartott tollnak az értéke például nettó 702 euró. A webshopunkban pedig jelenleg 149 euróba kerül a legolcsóbb toll. Ez szűkíti azoknak a körét, akik ezt elérhetik. Hiába szeretnék megvenni, mert ki szeretnék használni azokat az élményeket, amiket a tollunk nyújt, nem tehetik meg.

Ha más, kevésbé drága anyagokat felhasználva, nagyobb mennyiségben gyártjuk le, akkor valószínűleg nagyságrendekkel olcsóbban tudnánk adni ezt a tollat.

Ha ez megtörténik és beindul a tömeggyártás, akkor el tudjuk érni a több tíz vagy akár százezres darabszámot és sokkal több ember számára lesz elérhető a termékünk nyújtotta élmény.

Egyébként tervben van egy másik toll fejlesztése is, amit a gyermekek részére szánunk. Ezzel az eszközzel, egy munkafüzet segítségével a legkisebbeket a színkeverésre szeretnénk majd rávezetni, így pedig mind a kreativitásukat, mind a finommotoros képességeiket fejleszthetik majd.

Digital Pasts Analog Futures I. toll - az Etelburg webshopjában jelenleg ez a legolcsóbb toll

Az Etelburg legújabb limitált szériás tollát a Tungsram gyártotta le. Hogyan kezdődött a két cég között az együttműködés?

Pongrácz Ferenc: Ez egy nagyon érdekes kezdeményezés volt a Tungsram és az Etelburg részéről. Ez volt az első olyan széria, ami a Tungsram magyarországi gyárában készült. Talán kevesen tudják, de nekünk a Tungsramnál egész komoly minőségi képességeink vannak. Erre jó példa, hogy autólámpából egymillió általunk legyártott példányra kevesebb mint egy hibás darab jut, így kifejezetten magas minőségi követelményeknek tudunk megfelelni. Nemrég épp repülő- és űripari tanúsítványokat is szereztünk, ami több évtizedes minőségmenedzsment munkával érhető csak el.

Ez az egyébként repülőgépipari alumíniumból készült termék is egy rendkívül magas megmunkálási minőségre képes gyárban készült.

A mostani egyébként egy egyedi sorozat, amit a Tungsram 125. évfordulójára készítettünk. A 21 darabos széria egy speciális Tungsram kiadás, a tollakon látható a 125 éves márka logó és nem is került kereskedelmi forgalomba. További példányok már nem fognak készülni belőle.

Úgy gondoljuk, hogy ez méltón szimbolizálja a jövőbe vetett hitünket, megfelelően kifejezi, hogy mennyire fontos számunkra a magyar talentummal való folyamatos együttműködés.

A Tungsram 125. évfordulójára készített, limitált szériás Etelburg toll

A Tungsram úgy tudom eddig nem foglalkozott tollakkal, miért vágtak bele mégis ebbe a projektbe?

P.F.: A Tungsram nagyon sok mindenen ment keresztül és nagyon sok innovációt véghez vitt 125 éves története során.

Az 1920-as években Aschner Lipót tette tulajdonképpen naggyá a céget és ő volt, aki létrehozta Európa első ipari kutatóintézetét Magyarországon, Edison kutatóintézetének a mintájára.

A Tungsram ráadásul nemcsak világítással foglalkozott, hanem úttörőnek számított az elektroncsövek gyártásában, TV  képcsövek fejlesztésében, a rádiózásban és még számos területen. 1936-ban például TV közvetítést csináltak egy UTE focimeccsről a Tungsram dolgozóinak saját gyártású televízió készüléken. Tehát a cég történetében nem újdonság, hogy sok innovációval foglalkozik. Volt egy korszak, amikor a GE megvette a Tungsramot. Ez az egyik legjelentősebb privatizáció volt az egész régióban. Akkor a GE világcégként egy globális hagyományos világítással foglalkozó termelési központot csinált a Tungsramból.

Azonban ez egy zuhanó piac, a hagyományos fénycsövek, lámpatestek iránt folyamatosan csökken a kereslet. Épp ezért nekünk vissza kell térnünk a gyökereinkhez és kompenzálnunk kell ezeket a kieső volumeneket új termékekkel. Ez pedig valószínűleg nem úgy fog menni, hogy egyetlen hatalmas dologban hirtelen monopóliumot fogunk tudni elérni, mint korábban a lámpák esetében.

Meg kell találnunk a rendelkezésünkre álló képességek, azaz a magas színvonalú mérnöki tudás, gyártási képesség, minőségkultúra újra hasznosításának a lehetőségét. Ez a toll például a hajdúböszörményi gyárunkban készült, amely üzem máig őrzi azt a tudást, hogy a Tungsram korábban képes volt teljes gyárakat építeni, tehát az egyedi gépgyártás hagyományai ma is megvannak. 2021-ben egyébként a Tungsram Innovációs Nagydíjban részesült és azon termékeink közül, amiknek az elismerést köszönhetjük kettő is a hajdúsági üzemünkhöz köthető. Ott gyártottuk le ugyanis a régió első vertikális farmját, de ott készülnek a  világ egyik vezető sebészeti robot típusának mozgatásához szükséges speciális bevonattal ellátott wolfram szálak is. Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy a wolfram egy olyan anyag, ami kis keresztmetszet mellett is nagyon kevéssé nyúlik, viszont a wolfram szálhoz kellett egy nagyon speciális orvosi minőségű bevonat is, amit a Tungsram dolgozott ki. Ez világszinten is unikális tudást jelent.

Ebből is látszik, hogy azokat a területeket keressük, ahol nem az alacsony költségekben, hanem a magas szintű szaktudásban és a kreativitásban tudunk versenyezni.

Terveznek további együttműködést a Tungsram és az Etelburg között, esetleg újabb szériák legyártását, vagy a tömegtermelés beindítását?

P.F.: Erről még folynak az egyeztetések, de igen tervben van akár további együttműködés is.

Az alábbi videóban megtekinthető, hogyan működik az Etelburg mobiltelefonos alkalmazása: