Axiom Alapkezelő: sok befektetési lehetőséget hozhat az idei év

Interjú2020. márc. 4.Harsányi Péter

Az opciós piacokon aktív Axiom Alapkezelő várakozása alapján rövidtávon 330 és 340 forint között mozoghat az euró/forint devizapár, míg az év végére 340 és 350 forint közötti sávba kerülhet az árfolyam. Az Egyesült Államokban az elnökválasztáshoz közeledve statisztikailag kedvezőek a részvénypiaci kilátások. Az 5G-vel kapcsolatos cégek, a félvezetőszektor cégei és az amerikai fogyasztási szektorokban működő vállalatok lehetnek felülteljesítők. Az alapkezelő 4 kollégájával beszélgettünk. Schuszter Péter az Axiom vezérigazgatója, Koncz Péter a cég alapítóinak egyike, emellett devizapiaci stratéga, Zakár Tivadar részvénypiaci stratéga és Gyalogh Ádám junior portfólió menedzser válaszoltak kérdéseinkre.

Több mint 20 évet töltött el multinacionális vállalatnál alapkezelő vezérigazgató pozícióban. Ehhez képest az Axiom egy pár éve indult cég, ahol tavaly óta tölt be hasonló pozíciót. Milyen különbségeket lát?

Schuszter Péter: Valóban a Generali csoportnál eltöltött 25 éves működésemet követően váltottam, és vállaltam el az Axiom Alapkezelő vezetését.

Az Axiom egy magánkézben lévő alapkezelő, ennek minden előnyével és hátrányával. A hazai alapkezelői piacon többségében vannak a nagybanki, biztosítói alapkezelők, ugyanakkor láthatunk arra is precedenst, hogy elindultak független alapkezelők is az elmúlt pár évben. Ez a szakma egy bizalmi viszonyra épülő partnerkapcsolatot feltételez.

Ezért is fontos az, hogy ha valaki elindul ezen az úton, tudja azt, hogy a sikerek hosszú távon fognak jönni. A csapatunkat is úgy építettük fel, hogy legyenek olyan kollégák, akik jó hírnévvel rendelkeznek a hazai piacon. Egy újonnan induló független alapkezelőnek ma csak akkor van esélye, ha valami olyat hoz létre, ami teljesen új. Mi olyat csinálunk, amit a hazai piacon senki más.

Az Axiom esetében az opciós befektetések adják a tevékenységünk eszenciáját. Nyilván azzal, hogy egy kis szervezetről beszélünk, maga a döntéshozatali mechanizmus rendkívül hatékony. Minden területnek megvannak a specialistái, akik azonnal tudnak döntéseket hozni, a belső és törvényi szabályok adta kereteken belül.

Egy nagyon rugalmas szervezetről beszélünk, és ez olyan versenyelőnyt jelent, amivel igazán hatékonyan tudunk működni. Kollégáim is nagybanki, multinacionális környezetben töltöttek el hosszú éveket, ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy fiatalok is integrálódjanak a csapatba. Számunkra kulcsfontosságú az, hogy a tapasztalat ötvöződjön a fiatalos lendülettel.

Elindultunk azon az úton, hogy mindenki megismerjen bennünket. A piaci szereplők körében az ismertségünk mára már 100 százalékos, de célunk, hogy ez egyéb célcsoportjaink tekintetében is folyamatosan növekedjen. Az utóbbi időben számos sajtómegjelenésünk volt, ahol bemutatkoztunk.

A tavalyi évben az Axiom Aplus alapunk 9% fölötti hozammal az egyik legjobb teljesítmény volt az abszolút hozammal rendelkező befektetési alapok között, és indulástól számítva is kiemelkedő a szereplésünk.

Schuszter Péter, elnök-vezérigazgató, Axiom alapkezelő

Milyen terveik vannak a következő időszakra?

Schuszter Péter: Az Axiom Alapkezelő ismertségét tovább növelve szeretnénk a hazai tőkepiac meghatározó szereplőjévé válni. Az Axiom Aplus mellett új alapot fogunk indítani, illetve szeretnénk bővíteni forgalmazási csatornáinkat. Természetesen célunk, hogy az Axiom Aplus alap hozama továbbra is magas szinten stabilizálódjon. A kommunikáción fogunk erősíteni, a digitális térben számos helyen szeretnénk megszólítani a potenciális ügyfeleinket.

Melyek a legfontosabb befektetési elvek, hogyan teremtenek értéket a befektetőknek?

Koncz Péter: Az alapjaink esetében hosszútávon gondolkozunk, azaz nem elsődleges cél, hogy egy-egy évben a versenytársakat lényegesen meghaladó hozamokat érjünk el, hanem hogy 3-5 éves távon még mindig magas, de elsősorban stabil hozamokat produkáljunk, amik azonban lényegesen magasabbak a biztonságos befektetésekhez képest. Alapvetően makro szemlélet alapján értékeljük az országok helyzetét és a világgazdaság állapotát.

Az egyes ügyletek tervezésénél figyelembe vesszük az implikált volatilitás (~árfolyamkilengések) alakulását, az adott esemény statisztikai bekövetkezési valószínűségét, a várható nyereség alakulását, és hogy potenciálisan mekkora kockázattal jár az adott pozíció a portfólió egészére. Vázolunk néhány lehetséges kimenetet, melyekre különböző forgatókönyveket állítunk fel előzetesen.

Zakár Tivadar: Alapvető befektetési elvünket a hozam maximalizálása határozza meg. Abszolút hozamú, aktívan kezelt, derivatív alapkezelő vagyunk, azon belül is döntően az opciókkal operálunk. A befektetési horizontot egy hatalmas valószínűségi térként látjuk, és ebben a térben az orvosi szike pontosságával tervezzük a pozícióinkat.

Az opciós piacokban olyan potenciális hozam lehetőségek vannak, amiket a hazai befektetők eddig még nem ismertek fel, és kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Az opcióknak sok előnye van, irányítható kockázat-hozam viszony, könnyű irányváltások. A legfontosabb előnye viszont, ami más befektetési eszköz osztályra nem jellemző, hogy irány nélkül is lehet vele profitot csinálni.

Ezt semmilyen más eszközzel nem lehet megtenni, csak az opciókkal! Viszont valóban igaz az, hogy nem lehet az opciós piacra felkészületlenül lépni. Komoly elméleti és gyakorlati háttér kell hozzá, míg a hagyományos eszközök (részvények, kötvények, befektetési jegyek) sokkal könnyebben megérthetők.

Schuszter Péter: Célpiacunk tekintetében niche-piaci szereplőként gondolkodunk. Tudatosan olyan igényeknek akarunk megfelelni, amit mások nem akarnak, vagy nem tudnak kielégíteni. Befektetőink ezért elsősorban magas hozamot várnak el tőlünk, amiért hajlandók bizonyos mértékű kockázatot is vállalni.

A termékeinket (alapjainkat) úgy javasoljuk egy privátbanki vagy vagyonkezelt portfólióban elhelyezni, hogy kisebb részaránnyal szerepeljen benne. A mi termékeink a nagyobb kockázatú eszközök között helyezkednek el, de a porfóliók hozamához nagy várható értékkel járulnak hozzá. Ne a biztosítéki vagy a likviditási elemek között gondoljanak rá.

Hogyan kezelik a derivatív kereskedésből adódó kockázatokat?

Gyalogh Ádám: A kockázatkezelés alapvetően két részre oszlik, jelentős szerepe van az ügyletkötést megelőző helyzet értékelésének a portfóliók jelenlegi állapotának. A gazdasági helyzet függvényében döntünk új pozíciók felvételéről, régiek lezárásáról vagy átalakításáról.

A másik eset sokkal inkább leíró jellegű; itt a törvényi és belső szabályzatnak való megfelelés, illetve a fent kifejtett döntéshozatali folyamat támogatására rögzítjük az adatokat. Ezt a módszertant minden esetben jól definiált, kockázatkezelésben jártas szakemberek segítségével dolgoztuk ki és magasfokú automatizációval működik.

Zakár Tivadar: A kockázatkezelési folyamat már a pozíció tervezésénél elkezdődik és tart egészen a pozíció nyitáson, a pozíció menedzselésén keresztül, azok zárásáig, ezen kívül az alapok kockázatának egészéhez is hozzá igazítjuk az új pozíciók kockázatát. A portfóliókat pedig heti rendszerességgel stresszeljük.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel opciókat használunk, ezért lényegesen több mozgásterünk van rugalmasan alkalmazkodni a piaci változásokhoz, mint egyéb befektetési eszközök esetén.

Például részvényopciók esetében összetett opciós pozíciók használatával szinte teljesen egyedi és végtelen számú kombinációval tudunk a megfelelő piac állapothoz igazodni. Természetesen nem csak a szokásos indikátor készleteket használjuk és a folyamatba egyre inkább beépítjük a rendelkezésre álló fejlett technológiákat is. A cél a hozam maximalizálása, ezért megengedünk kis mozgást az árfolyamunkban, viszont robosztus kockázat kezelést mellett dolgozunk, ami áthatja a teljes működésünket.

Jellemzően milyen befektetési stratégiákat alkalmaznak, és milyen aktuális befektetési lehetőségeket látnak most a piacokon?

Koncz Péter: A rövid távú devizaopciók kiírása esetében jelentősebb mértékben támaszkodunk a technikai elemzésre, itt a pozíciókat úgy méretezzük és olyan lehívási árakat választunk, melyek a pozíció lehívása esetén kedvező belépési pontot jelentenének a határidős piacra.

Amennyiben azonban nem érjük el az adott szintet akkor az opció kiírása cash flow-t (pénzáramlást) generál számunkra. Hosszabb futamidejű opciók esetében olyan pozíciókat veszünk fel, melyeknek a bekövetkezési valószínűségük meglehetősen alacsony.

Ezeknek a pozícióknak megvan az az előnyük, hogy kevéssé érzékenyek a spot árfolyam elmozdulására, így, ha egy előre nem látható váratlan esemény következik be a kockázatkezelésben nagyobb a mozgástér, nem szükséges azonnali döntéseket meghozni, lehetséges a helyzet értékelése, majd az alapján dönteni.

Rövidtávon jó lehetőség lehet az euró/forint put opció kiírása (vételi kötelezettség felvállalása) rövid futamidővel. Szintén érdemes lehet számításba venni a dollár/forint call opció kiírásokat (eladási kötelezettség felvállalása), illetve akár az euró/dollár put opció kiírásokon (vételi kötelezettség) is el lehet gondolkozni.

Az ilyen jellegű stratégiákra a volatilitás hirtelen megemelkedése, azaz a nagyobb piaci kilengések jelentik a legnagyobb veszélyt, így ez az a mutató, amit a leginkább figyelünk. Különös tekintettel arra, hogy az elmúlt néhány évben a devizapiac egészére jellemző volt a volatilitás csökkenése.

Zakár Tivadar: Részvényopciók esetében a stratégiák alapját az implied volatilitás nagyon komolyan meghatározza. Az egyes részvényekben meglévő kockázatok olykor alulárazottak, olykor túlárazottak, valójában úgy is fogalmazhatunk, hogy a kockázatokkal kereskedünk. Természetesen a részvények fundamentumait és egyéb statisztikáit is feldolgozzuk, mert az alaptermék viselkedése meghatározó. Lényegében szinte mindent mérünk, ami befolyásolhatja a volatilitás alakulását, és a korrelációkat aktívan követjük, vagyis vadászunk a kulcstényezőkre.

A részvényopciós stratégiának ez a megközelítése, ahol az alaptermékkel is legalább annyit foglalkozunk, mint az opciós pozíció kidolgozásával, olyan know-how, ami rendkívül fontos tényező a döntéseinkben. Úgy hisszük, hogy ez az elkövetkező időszak versenyelőnyének egy fontos komponense. A másik fontos tényezőcsoport számunkra, az opciók értékét befolyásoló paraméterek. Míg részvényt vehet az ember úgy is, hogy szereti a terméket vagy látja, hogy folyamatosan jó profitokat jelent, esetleg masszív szabad cashflow-t termel, tarthatja több évig is, addig az opciók mégis csak derivatívák.

Akik foglalkoztak már opciós árelmélettel, halhatták a „görögök” kifejezést, hiszen ezek pontosítják a korábban már említett valószínűségteret, amiben mi mindig a nagy valószínűségek oldalán állunk. Addig válogatunk a pozíciók, a lejáratok és a stratégiák között, amíg a legvalószínűbb nagy hozamú esetet meg nem találjuk, majd ezután következik a pozíció megkötése a lehető legjobb áron.

Ipari méretekben szűrjük a piacot naponta százas tételekben vizsgáljuk a részvényeket. Például egy-egy jelentési szezonban több olyan nap van, amikor 200-300 cég is jelent. Természetesen ehhez megfelelő szűrési algoritmusok kellenek, ezeket géppel végezzük alapvetően, de különböző szolgáltatókat is igénybe veszünk. Ugyanakkor a széles termékismeret és tapasztalat sem árt, a személyi állományunk ebből a szempontból versenyképes és bátran építünk is rá.

Milyen devizaárfolyam mozgásokat feltételeznek, hova várják az euró/forint árfolyamot az év végére?

Koncz Péter: Az euró/forint esetében rövidtávon arra számítunk, hogy benne marad a 330-340-es sávban, középtávon azonban az MNB iránymutatása határozza meg az árfolyamot. Tekintettel arra, hogy az MNB-nek árfolyamcélja, és az inflációt is a tolerancia sáv tetején látja szívesebben, így a forint további leértékelődésére lehet számítani. Év végére 340 -350-es sávba várjuk az árfolyamot.

Az euró/dollár tekintetében úgy véljük, hogy a nemzetközi gazdaság stabilizálódásával, illetve a kereskedelmi feszültségek enyhülésével az exportnak kitett EU is kissé magára találhat. Az euró jelenleg alulértékeltnek tűnik a dollárral szemben, ez kiárazódhat, így év végére 1,12-1,15 sávba várjuk.

A dollár/forint esetében rövid távon a forint erősödésére számítunk, hosszú távon az a kérdés, hogy a forint várható gyengülését ellensúlyozni tudja-e az euró erősödése a dollárral szemben.

Kiemelt jelentősége van az MNB lépéseinek, a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, az ország gazdasági kilátásai jók, azonban a túlságosan laza monetáris politika komoly árfolyamleértékelődési veszélyt hordoz magában. Az elmúlt napok eseményei azt mutatták, hogy a jegybank finomhangoló intézkedései önmagukban már nem voltak elegendők arra, hogy a forint leértékelődését megállítsák.

Véleményük szerint hogyan fognak teljesíteni a részvénypiacok az idei évben?

Zakár Tivadar: Globális szinten a várakozásunk, hogy a 2018-ban indult lassulás fokozatosan javulni fog, noha a GDP növekedése azért nem lesz számottevő. A globális recessziót nem látjuk nagy valószínűségűnek egyelőre, a hozamgörbék alakulása normalizálódik, monetáris szigorításokról egyelőre nincs szó, sőt újra a lazítás került előtérbe a hozamgörbe rövid oldalán.

A munkanélküliség alacsony, a kereskedelem politikai viszonyok is a megegyezés felé közelednek. Leginkább az Egyesült Államokat látjuk úgy, hogy tartja az irányt és ezért folyamatosan teret biztosít a jó hozamú befektetési lehetőségeknek. Talán negatív hatásként a feszített munkaerőpiac és a bérek emelkedése említhető, a vállalati profitokra ezek kedvezőtlenül hatnak, és egyéb rövid hatású tényezők, mint most a korona vírus is okozhat árfolyam ingadozásokat.

2020 az Egyesült Államokban ráadásul a választások éve, ezeknek az éveknek nagyon jó eredményű részvénypiaci statisztikái vannak. A 2020-as évek kezdete az amerikai részvénypiacokon látványos egyedi sztorikban bővelkedik. Viszont nyilvánvalóan a dollár és a dollár alapú befektetések az idei évben is a legjobb választásnak tűnnek.

Részvények közül 5G-vel kapcsolatos cégeket, a félvezetőszektor cégeit és az amerikai fogyasztási szektorokat tartom befektetésre érdemesnek. Azoknak, akik a részvények terén hosszabb távú, akár 10 évnél hosszabb tartási időben is gondolkodnak, a kisebb új vagy egyedi piacokkal rendelkező, főként IT szektorhoz kapcsolódó cégek részvényeit is érdemes megfontolni.