Az a biztos, ha az is beoltatja magát, aki korábban átesett már a Covid-on

Egészség2021. aug. 13.H. É.

Több, mint kétszer nagyobb a Covid-19 megbetegedés kockázata a korábban a koronavírus-fertőzésen már átesettek körében azoknál, akik nem kaptak oltást, mint akik igen – derül ki egy amerikai vizsgálatból. Ez arra utalhat, hogy a természetes immunitás nem mindenkinél működik.

A Kentucky államban végzett vizsgálatot az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) igazgatója, Rochelle Walensky úgy kommentálta: a védőoltás a legjobb eszköz a koronavírus-fertőzés kivédésére, különösen a korábbiaknál is ragályosabb Delta-változat terjedésének idején.

A kutatók szerint tanulmányuk nemcsak azt sugallja, hogy az oltatlanok nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg újra, hanem arról is, hogy aki átesett ugyan a betegségen, de azt követően megkapja mindkét oltást, az kimutathatóan kisebb eséllyel betegszik meg Covid-ban.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a Covid-19 elleni vakcinázást követő antitestválaszokra utaló laboratóriumi bizonyítékok szerint az oltóanyagok jobban semlegesítik az eddig ismert koronavírus-törzseket, mint a megfertőződést követő természetes immunitás.

Egy szintén amerikai tanulmány szerint ugyanakkor akár egyetlen adag Covid-ellenes oltóanyag is elegendő lehet egy megfelelően magas védettségi szint kialakításához azoknál, akik korábban már átestek az új típusú koronavírus-fertőzésen.

Itt a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltották be az egyszer már felgyógyultakat, és azt tapasztalták, hogy esetükben 2. adag oltás nem ad szignifikánsan nagyobb antitest-választ, mint az első. 

A Nature vonatkozó cikke is megerősíti ezt, e szerint a természetes immunitást szerzett embereknél egy adag vakcina általában olyan szintre emeli az antitestek számát, ami megegyezik, vagy gyakran még meg is haladja azokét, akik nem fertőződtek meg és kétszeres dózis oltóanyagot kaptak.

Franciaországban, Németországban vagy Olaszországban már csak egy adag oltást javasolnak az egészséges immunrendszerű és megerősített korábbi diagnózissal rendelkező embereknek. Ez az oltási politika az oltóanyagokkal való hatékonyabb gazdálkodást is elősegítheti.