Az EU szerződés szerint szállítja vakcináját az AstraZeneca

Egészség2021. feb. 24.Növekedés.hu

Az AstraZeneca gyógyszercég a COVID-19 vakcina II. negyedéves szállításra vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint az Európai Bizottsággal kötött szerződésnek megfelelően kíván teljesíteni.

A szerződés szerinti várható mennyiség körülbelül fele az EU ellátási láncból, míg a fennmaradó rész a nemzetközi ellátási hálózatából érkezhet. Jelenleg a cég azon dolgozik, hogy növelje az EU ellátási lánc termelékenységét, és továbbra is felhasználja nemzetközi kapacitásait annak érdekében, hogy a második negyedévben a 180 millió adag eljuthasson az Európai Unióba.

Magyarországra a tervek szerint az AstraZenecától lekötött mennyiség 3 270 000 ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik majd, amelyből eddig 84 ezer fő oltásához szükséges vakcinát szállítottak le.

Mint korábban beszámoltunk róla, ezt az oltóanyagot szokványos betegellátási körülmények között beadhatják, hiszen 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten lehet tárolni, szállítani, a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül felhasználható. Ez teszi lehetővé, hogy a nagykapacitású hűtőszekrényekkel nem rendelkező háziorvosok is alkalmazzák.

Az Egyesült Királyságban folytatott klinikai vizsgálatok napokban közölt részeredménye azt mutatja, hogy az AstraZeneca vakcinája hatékony a brit típusú koronavírus-variáns ellen is. A modernebb technológiákkal készül vektorvakcinák közül az AstraZeneca csimpánz-adenovírust alkalmazó vakcinája a legolcsóbb, alapára dózisonként 1500 forint.