Néhány részvény jól jött ki a válságból a visegrádi térségben

Pénzügy2020. júl. 9.Fellegi Tamás

Hetek óta látjuk, hogy a főbb tőzsdék, különösen az amerikai, a válság ellenére korábbi csúcsaikat ostromolják. Mi történik vajon körülöttünk, elsősorban a visegrádi térségben?

Fejlett piaci szárnyalás

A koronavírus világjárvánnyá válásakor, márciusban a tőzsdék valósággal összeomlottak, teljesen érthető módon: nyilvánvaló volt, hogy az emberek közti érintkezés csökkentése érdekében a gazdaság egy részét kényszerűen leállítják. Miután azonban a kormányok és a jegybankok igen gyorsan megkezdték a válságkezelést, a piacokon hamar elmúlt az ijedelem, nem úgy, mint a 2008-as válság idején.

Különösen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hajtott végre példátlan, több ezermilliárd dolláros eszközvásárlási programot, hogy ezzel a hozamokat leszorítsa, az igen nagy mértékben eladósodó állam kamatkiadásait mérsékelje. A kötvényhozamok lecsökkenése a részvénypiacra terelte a befektetőket, előidézve az említett jelenséget.

Régiónk

Térségünkben nem jelentkezett ilyen közvetlen hatás: a jegybankok óvatosabb programokat indítottak, az amerikai pénz pedig kevésbé fűti azokat az alapokat, amelyek térségünkben is vásárolnak. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy néhány jól működő, válságálló cég részvénye iránt erős érdeklődés van. Nemrég régiónk legnagyobb vállalatait vizsgáltuk meg, most néhány olyan tőzsdei céget, amely jól teljesített a járvány kitörése óta.

A gyengélkedő szektorok

A térség tőzsdéit megvizsgálva egyaránt kirajzolódik az a trend, hogy bizonyos szektorok részvényei jóval mélyebben állnak, mint a válság előtt, vagyis ezeket egyelőre óvatosan közelítik a befektetők. Az egyik ilyen szektor az olajipar: nem látszik még, hogy úgy az olajár, mint a finomítói marzsok mikor térhetnének vissza a járvány előtti szintekre, ráadásul már akkor is nyomás nehezedett mindkettőre.

A másik a bankszektor: a térség bankpapírjai gyengén teljesítenek, közülük több van, amelyik alig ér többet, mint a válság előtti ár fele. Azt mondhatjuk, hogy az OTP közülük a legjobban teljesítők közé tartozik. Amint látható, például a lengyel PKO bank az esés óta egy sávban mozog.

PKO Bank. Forrás: stooq.com

Telekommunikáció

A telekommunikációs szektor már érdekesebb képet mutat: a válság elvileg nem viseli meg, de nem is jelent kiugró lehetőséget, noha mindenképpen nőtt a telefon-, és internethasználat. Ami érdekesnek tekinthető, hogy míg a Magyar Telekom nem nagyon tér magához az eséséből, az immár nálunk is terjeszkedő Digi árfolyama a román tőzsdén elérte a válság előtti legmagasabb szintet (kétségkívül a Digi egy növekvő, terjeszkedő cég, míg a Magyar Telekom egy országra korlátozódó működési területű leányvállalat, érdemi további növekedési lehetőség nélkül).

Egyedi történetek

Más szektorokban egész más a helyzet: több egyedi történet is kirajzolódik, leginkább a messze a térségben legnagyobb lengyel tőzsdén. A legérdekesebb talán a legnagyobb lengyel cégek között is felsorolt, részletesen is elemzett CD Project. A cég termékei, a videójátékok iránt a kijárási korlátozások időszakában érthető módon erősen nőhetett a kereslet, de ettől függetlenül is növekedési pályán volt a vállalat, az mindenesetre meglepőnek tűnik, hogy amint a grafikon is mutatja, a márciusban nagyot zuhanó árfolyam már áprilisban túllépte korábbi csúcsát, most pedig közel 30 százalékkal magasabban áll annál.

CD Project, 1 év. Forrás: stooq.com

Hasonlóan szerepel az ugyancsak lengyel Dyno, amely járműdiagnosztikai eszközöket gyárt, egy viszonylag új, 10 éves vállalkozás. Az árfolyam itt is jóval, 20-25 százalékkal a válság előtti csúcs fölött van, ami ráadásul beleillik a hosszútávú trendbe: a papír a tőzsdén három és fél év alatt megötszörözte árfolyamát.

Energiacégek

A következő kiválóan teljesítő cég, a Tauron, amely érdekes módon az energiaiparban tevékenykedik, ráadásul annak nem is a legszexibb ágában: a kiterjedt lengyelországi szénbányászat és szénerőmű üzemeltetés is jórészt hozzátartozik. A papír árfolyama márciusban megfeleződött, azonban a veszteség felét viszonylag hamar ledolgozta. Az emelkedés aztán folytatódott és júniusban óriási rali indult: a jelenlegi árfolyam közel 70 százalékkal magasabb, mint a februári lokális csúcs. Az olajiparon kívüli energiaszektor úgy tűnik, gyorsan kiheverte a válságot: a cseh energiamonstrum, a CEZ is ledolgozta teljes veszteségét, és a másik nagy lengyel energiaszolgáltató, a PGE is ugyanezt tette..

Tauron Polska, 1 év. Forrás: stooq.com

Egy ismert név

Amit talán még érdemes megemlíteni, az a nálunk is jól ismert, minden bevásárlóközpontban megtalálható lengyel cipőbolthálózat, a CCC. A céget természetesen megviselte a válság, hisz hónapokig be voltak zárva az üzletek, és ennél a terméknél érthető módon az online kereskedelem lehetőségei kisebbek, hisz a cipőt mégiscsak fel kell próbálni. A részvény azonban ehhez képest viszonylag jól tartja magát, az árfolyamveszteség nagyobb felét ledolgozta.

CCC, 5 hónap. Forrás: stooq.com