7+1 jótanács, hogyan használja  hitelkártyáját

Egyéb2018. feb. 27.Növekedés.hu

Jó dolog a hitelkártya, ha az ember okosan használja. Előnye a készpénzkímélés, a költések utáni visszatérítés, s hogy mindig kéznél van. Hátránya, és ez általános tapasztalat: a kártyával könnyelműbben vásárolnak, költenek az emberek, mintha készpénzzel fizetnének, s ha nem vigyáznak, könnyen adósságcsapdába verhetik magukat. Az alábbiakban 7+1 jótanácsot sorolunk fel, amelyekkel elkerülhetők a hitelkártya-használatnál leggyakrabban elkövetett hibák.

1.Vigyázzon az egyensúlyra!

A kártyakibocsájtó minden hónapban elküldi az elszámolást.Figyeljen,hogy tartozását időben törlessze, ellenkező esetben a szinte büntető jellegű magas hitelkamatra ráfizet. Különösen veszélyes helyzetbe sodródhat, ha tartozását hónapról-hónapra halmozza.

2. Ne használja hitelkártyáját adósság-törlesztésre!

Ez a “módi”, már kényszerhelyzetet feltételez, s a vélhetően negatív kamatkülönbözet miatt ráfizetéses. Ráadásul az adósságcsapdához vezető legrövidebb út

3. Ne merítse ki hitelkeretét!

A hitelkártya által kínált előnyök leginkább akkor hasznosulnak, ha a havi felhasználást a hitelkerete 30 százaléka alatt tartja. Ez biztonságot nyújt váratlan kiadások esetére is. Ha költése meghaladja ezt, inkább használjon két hitelkártyát.

4. Csak biztos hátterű kibocsájtó kártyáját használja!

Ne dőljön be jólhangzó, extra előnyöket, például magas visszatérítést kínáló ajánlatoknak, győződjön meg azok hitelességéről. Fő a biztonság!

5.Tartsa számon kiadásait!

Kerülje a túlköltekezést, tervezze kiadásait. A túlköltekezés a legnagyobb veszély.

6.Ellenőrizze számláit!

Minden kártyás vásárlásnál győződjön meg arról, hogy helyes összeg szerepel a számlán. Ne mulassza el áttekinteni a kibocsájtó által küldött havi számlát, s ha talál gyanús adatot, azonnal jelezze! A csalók nem pihennek.

7. A kártyaválasztásnál mérlegeljen!

Tájékozódjon a kínálatról, vesse össze azokat, vegye figyelembe az éves díjat, a visszatérítés mértékét és a felhasználási lehetőségeket.

+1: Használja kártyáját felelősséggel!