A jövő hét közepén érkeznek a hazai makroadatok, pénteken pedig egy hitelminősítő nyilatkozhat

Pénzügyek2018. máj 26.Növekedés.hu

 1. Május 29-én, kedden érkezik a magyar munkanélküliségi ráta:

 • Várakozásunk szerint az áprilisi munkanélküliségi ráta a márciusi 3,9%-os szintről 3,8%-ra mérséklődhet. A válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot érintő reformintézkedései nyomán a munkanélküliségi ráta jóval a válság előtt megfigyelhető szintek alá süllyedt.
 • A gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány lényegében eltűnt, így a következő években már csak enyhe csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában.
 1. Az első negyedévre vonatkozó beruházási adatokat szerdán publikálja a KSH:

 • A 2017-es év egészében az uniós támogatások felhasználásának felfutása és a rendkívül alacsony 2016-os bázis miatt kiemelkedő mértékű beruházás-növekedés volt tapasztalható (éves átlagban 17,7%). Az uniós források intenzív felhasználása és a korábban bejelentett vállalati nagyberuházások dinamikus beruházás-növekedését vetítenek előre a 2018-as évre is.
 1. Június 1-jén, pénteken tartja idei első felülvizsgálatát a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a magyar gazdasági folyamatokról:

 • A hitelminősítő a 2017-es évben egyik előre bejelentett időpontban sem adott értékelést a hazai folyamatokról, 2017 novemberében azonban frissítette országjelentését. Ebben arról írtak, hogy a hazai hitelminősítést (Baa1, befektetésre ajánlott szint, kapcsolódó kilátás:stabil) támogatja a diverzifikált gazdaság, a külső sérülékenység csökkenése és a prudens fiskális politika, azonban a magyar államadósság szintje a többi hasonló besorolású országokkal összevetve még mindig magas, ami a besorolás tekintetében korlátot jelenthet. A Moody’s akkori várakozása 3,1%-os 2018-as GDP-növekedésről szólt, s jelezték, hosszabb távon árnyékot vet a növekedésre a szűkülő munkaerőpiac és az uniós források meghatározó szerepének várható mérséklődése is.
 • Nem számítunk arra, hogy a hazai adóskockázati besorolás változtatása napirenden lesz most, legfeljebb a hitelminősítés megerősítése mellett a gazdasági mutatókra adott előrejelzést javíthatja a Moody’s. A korábbi hitelminősítői lépések tapasztalatai alapján továbbra is úgy véljük,

  az újabb felminősítésre az év második felében vagy jövő év elején kerülhet sor. 

  MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.