A jövő hét közepén érkeznek a hazai makroadatok, pénteken pedig egy hitelminősítő nyilatkozhat

Pénzügyek2018. máj 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

 1. Május 29-én, kedden érkezik a magyar munkanélküliségi ráta:

 • Várakozásunk szerint az áprilisi munkanélküliségi ráta a márciusi 3,9%-os szintről 3,8%-ra mérséklődhet. A válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot érintő reformintézkedései nyomán a munkanélküliségi ráta jóval a válság előtt megfigyelhető szintek alá süllyedt.
 • A gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány lényegében eltűnt, így a következő években már csak enyhe csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában.
 1. Az első negyedévre vonatkozó beruházási adatokat szerdán publikálja a KSH:

 • A 2017-es év egészében az uniós támogatások felhasználásának felfutása és a rendkívül alacsony 2016-os bázis miatt kiemelkedő mértékű beruházás-növekedés volt tapasztalható (éves átlagban 17,7%). Az uniós források intenzív felhasználása és a korábban bejelentett vállalati nagyberuházások dinamikus beruházás-növekedését vetítenek előre a 2018-as évre is.
 1. Június 1-jén, pénteken tartja idei első felülvizsgálatát a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a magyar gazdasági folyamatokról:

 • A hitelminősítő a 2017-es évben egyik előre bejelentett időpontban sem adott értékelést a hazai folyamatokról, 2017 novemberében azonban frissítette országjelentését. Ebben arról írtak, hogy a hazai hitelminősítést (Baa1, befektetésre ajánlott szint, kapcsolódó kilátás:stabil) támogatja a diverzifikált gazdaság, a külső sérülékenység csökkenése és a prudens fiskális politika, azonban a magyar államadósság szintje a többi hasonló besorolású országokkal összevetve még mindig magas, ami a besorolás tekintetében korlátot jelenthet. A Moody’s akkori várakozása 3,1%-os 2018-as GDP-növekedésről szólt, s jelezték, hosszabb távon árnyékot vet a növekedésre a szűkülő munkaerőpiac és az uniós források meghatározó szerepének várható mérséklődése is.
 • Nem számítunk arra, hogy a hazai adóskockázati besorolás változtatása napirenden lesz most, legfeljebb a hitelminősítés megerősítése mellett a gazdasági mutatókra adott előrejelzést javíthatja a Moody’s. A korábbi hitelminősítői lépések tapasztalatai alapján továbbra is úgy véljük,

  az újabb felminősítésre az év második felében vagy jövő év elején kerülhet sor. 

  MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.