A Valutaalap ismét javította a magyar gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzését

Pénzügyek2019. ápr 9.Növekedés.hu

A Nemzetközi Valutaalap tavaly őszi előrejelzéséhez képest 0,3 százalékponttal magasabb növekedést vár a magyar gazdaságban az idei évre – olvasható az IMF és a Világbank ma kezdődő tavaszi ülésszakára időzített World Economic Outlook kiadványban. Az IMF Magyarország esetén számottevően javított a korábbi előrejelzésén, elismerve ezzel a magyar gazdaságpolitika eredményeit és hazánk növekedési kilátásait.

Az IMF Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzése 2019-re 3,5 százalék, mely 0,3 százalékponttal magasabb a 2018. októberi előrejelzésénél. A Valutaalap az elmúlt négy évben immár a hetedik alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet (például az Európai Unió és az OECD) is javította hazánkra nézve a növekedési prognózisát.

A magyar gazdaságra vonatkozó pozitív módosítás abból a szempontból is igen jelentősnek mondható, miszerint a világgazdaság esetében -0,4 százalékpontos lassulást jelez előre, kisebb mértékben, de szintén visszafogottabb növekedéssel számol például az euróövezeti országokkal (-0,17 százalékpont) és az unió fejlődő tagállamaival kapcsolatban (-1,3 százalékpont).

A Valutaalap szerint az elmúlt év második felében globális szinten érzékelhetően csökkent a gazdasági aktivitás. Az IMF várakozása szerint 2019-től kezdve korrekció várható, melynek fő mozgatórugói a felemelkedő és feltörekvő országok lesznek, míg a fejlett országokban fokozatos lassulást jósol.

A Világbank április 5-én közzétett Financial Inclusion című kiadványában Magyarország tekintetében szintén magasabb 2019. évi növekedési adatot jelez előre a korábbi 3,2 százalék helyett 3,5 százalékos emelkedésre számítva.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.