Ennyi ideig tart ki egy átlagos magyar megtakarítása

Pénzügyek2018. nov 19.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A lakosság 62 százalékának legfeljebb három havi megélhetésre elegendő megtakarítása van, ezen belül 23 százalék csak egy hónapi tartalékkal rendelkezik. 2010-hez képest sokkal kevesebben készítenek családi költségvetést, a lakosság negyede pedig nem érti a kamatos kamat fogalmát. A pénzügyi tudatosság terén van még hová fejlődni, a lakosság pénzügyi hozzáállása inkább tücsök mint hangya – hangzott el a Pénziránytű Alapítvány legutóbbi konferenciáján, ahol a lakosság pénzügyi kultúrájának felmérését és a pénzügyi tudatosságot fejlesztő kétéves akcióteret ismertették. A felmérés szerint

  • a megkérdezettek csupán egyharmada fontolja meg alaposan vásárlás előtt, hogy telik-e a kiválasztott árura,
  • 52 százaléknak a legfontosabb, hogy időben befizesse a számláit,
  • mindössze 14 százalék felelt igennel arra a kérdésre, hogy hosszú távú célokat tűz ki maga elé, és törekszik elérni őket,
  • míg 2010-ben a lakosság egyharmada írt családi költségvetést, addig ma ez az arány 21 százalékra csökkent, ami az EU-ban az egyik legrosszabb eredmény.
Mind a négy mutató erőteljes romlást mutat 2010-hez képest. Mindez annak tudható be, hogy akkor a válság sokkal erősebben hatott a pénzügyi viselkedésre, és ma már sokkal kevesebben szembesülnek napi megélhetési gondokkal – mondta Sz. Pap Judit, az alapítvány vezető szakértője. A Pénzirányt Alapítvány reprezentatív, egységes OECD módszertannal készített pénzügyi kultúra kutatása szerint a 18-79 éves magyar lakosság pénzügyi tudása nem változott érdemben 2010-hez képest, a választ adók mindössze egynegyede érti a kamatos kamat fogalmát, az ismeretek hiányosak.

Tarolnak a sárga csekkek

A lakosság még mindig a készpénzt és a sárga csekket részesíti előnyben, a rezsiszámlák mintegy 60 százalékát sárga csekken fizetik be – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a kormány tavaly elfogadta a Pénzügyi tudatosság fejlesztésének hétéves stratégiáját, ennek a gyakorlati megvalósítását kétéves cselekvési tervek segítik. Az ország versenyképességének növeléséhez, a családok életminőségének javításához nélkülözhetetlen a lakosság pénzügyi tudatossága - mutatott rá. A stratégiában első helyen szerepel a köznevelésen belül a pénzügyi oktatás megteremtése, erősítése, az első kétéves cselekvési tervben cél az élményalapú oktatás létrehozása. A pénzügyi ismeretek már önálló tantárgy a szakgimnáziumokban szeptembertől. A stratégia végrehajtásához elengedhetetlen a pénzügyi ismeretek átadására képes pedagóguskar - jelezte. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: erősíteni kell a tudatos pénzügyi magatartást, az új Nemzeti Alaptanterv társadalmi és szakmai egyeztetése lezajlott. A pénzügyi nevelés iskolai lehetőségei megjelennek a tervezetben, a pénzügyi témák a matematika, földrajz vagy az állampolgári ismeretek tantárgyakban is jelen vannak - mondta. Hergár Eszter, az MNB ügyvezető igazgatója, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a Nemzeti Alaptantervhez javaslatot dolgoztak ki a minisztériummal, a jegybankkal és a Bankszövetséggel közösen. A lakosság pénzügyi tájékozottsága még nem megfelelő, a pénzügyi jártasság elengedhetetlen a tudatos döntésekhez. Varga Zoltán Balázs, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgatója arról számolt be, hogy a pénzügyi-vállalkozói ismeretek tantárgy bevezetésében ötszáz pedagógus vett részt, a tantárgy oktatása a 2017/18-as tanévben indult. A programban a 10. évfolyam 733 osztálya vesz részt országosan, a tantárgy népszerű a diákok körében főként a praktikus, a mindennapokban hasznosítható ismeretek miatt - mondta.

200 ezer diák tanul a Pénziránytű Alapítvány ingyenes tankönyveiből

A Pénziránytű Alapítvány innovatív tankönyvfejlesztési tevékenységének köszönhetően szeptembertől már több mint 200 ezer diák tanulhat az Alapítvány pénzügyi-gazdasági tankönyveiből. Az „Iránytű a pénzügyekhez" című középiskolai tankönyv volt az első a pénzügyi-gazdasági tankönyvek sorában, mely hiánypótló eszközként szolgál a szakgimnáziumok 10. évfolyamán kötelező Pénzügyi és vállalkozási ismeretek című tantárgy tanítása során. A digitalizáció kihívásainak is megfelelve most egy további lehetőséggel támogatja az Alapítvány a tantárgy tanítását, a kerettantervvel teljesen összehangolva. A 2018/2019-es tanévtől kezdve a hagyományos tankönyv mellett ingyenesen elérhető e-learning tananyag is rendelkezésre áll. A 21. század lehetőségeit kihasználva és a korosztály igényeit figyelembe véve a tantárgy tantervéhez igazodó fejezetek egy online keretrendszerben elérhetőek. Az elkészült e-learning platform hozzájárul az élményalapú tanuláshoz, hiszen a már eddig is gyakorlatorientált tananyagot még inkább élvezhetővé, változatossá, és a diákok számára is vonzóvá teszi.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.