Mit szeretne, magasabb fizetést vagy több vagyont?

Pénzügyek2018. júl 8.Növekedés.hu

Az OECD készített egy érdekes tanulmányt, melynek egyik legfőbb következtetése az, hogy a tagországokban sokkal egyenlőtlenebbül oszlik el a vagyon, mint a jövedelem. A felső tíz százaléké az összvagyon 52 százaléka, de a jövedelmeknél kevésbé kirívó az egyenlőtlenség. A fenti ábra szemlélteti ezt a megállapítást, narancssárga színnel látható, hogy az adott országokban a társadalom legvagyonosabb 10 százaléka az összvagyon (wealth) hány százalékát birtokolja, míg kékkel olvasható, hogy az összes jövedelem (income) hány százalékát tudhatja magáénak a legmagasabb jövedelemmel bíró 10 százalék. Jól látható, hogy a vagyon tekintetében sokkal nagyobb az egyenlőtlenség, mint a jövedelem terén.

Az OECD átlagában a felső 10 százalék az összvagyon 52 százalékát birtokolja, míg az összes jövedelem 24 százalékával rendelkezik.

Magyarország a lista középmezőnyében foglal helyet, a legegyenlőtlenebb társadalmak az USA-ban és Chilében alakultak ki, a legkisebb egyenlőtlenség pedig Szlovákiában tapasztalható.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán jelent meg, ITT olvasható.