Napi 80 millió forintot keres a legjobban fizetett vezérigazgató

Pénzügyek2017. nov 23.Növekedés.hu

Bár sok amerikai cégvezető javadalmazásában nem is feltétlenül a fizetés, hanem a bónusz, vagy a részvényopció a leglényegesebb elem, így is vannak, akik akár 25-50 millió forintot is keresnek. Félreértés ne essék, nem évente, naponta!

Az Egyesült Államokban szinte egyáltalán nem titok, vagy legalábbis a tőzsdén jegyzett nyilvános vállalatoknál nem az, hogy melyik cégvezető (CEO), mennyit keres. A jól-fizetett top-managerek inkább büszkék arra, hogy ennyit érnek a piacon, mint szégyellnék a sokszor gigantikus fizetéseket.

Miben érdekeltek?

Ám az már egészen különböző lehet, hogy ki milyen formában veszik fel a jövedelmét. A Paywizard.org oldal összeállítása alapján vannak olyan cégvezetők, mint például a Google-t irányító Larry Page és Sergey Brin, akik évi 1 dolláros jelképes fizetésért dolgoznak, de természetesen részvényesként nagyon is érdekeltek a társaság jó teljesítményében. Szintén inkább jelképesnek tekinthető az az évi százezer dolláros fizetés, amit Warren Buffett, a Berkshire Hathaway alapító-vezetője vesz fel. Hiszen az átszámítva havi 2 millió forintos fizetés ugyan itthon nem hangzik „elviselhetetlennek”, de a világ legfontosabb befektetőjének aligha méri megfelelően a munkaerőpiaci értékét. Jellemző, hogy azok a szerencsések, akik megnyerik az évenként megrendezésre kerülő jótékonysági licitet, amelyen egy közös ebédet lehet nyerni Buffett-tel, egyetlen ilyen ebéd lehetőségéért többet fizetnek, mint az említett éves fizetés. Természetesen az omahai bölcs is elsősorban a jó befektetési döntések hozamaiból gazdagodik.

Fizetésből

Akiknek viszont a fizetésük a fő jövedelemforrásuk, ugyanezt a pénzt akár naponta megkereshetik. A különböző ilyen összeállításokból (Business Insider, Forbes) az látszik, hogy valamiért a nagy szórakoztatóipar, vagy angol kifejezéssel a mass media (tömeg média) legnagyobb cégei fizetik a legnagyobb menedzserbéreket. A tavalyi csúcstartó Tom Rutledge, egy itthon kevésbé ismert vállalat-vezető, aki Charter Communication nevű telekommunikációs és médiacéget vezeti. Nem kicsi a társaság, az Egyesült Államok 41 államában szolgáltat, van 90 ezer alkalmazottja,  de a napi 300 ezer dolláros (80 millió forintos) fizetés így is egészen elképesztő. A napi 200 ezer dolláros (53 millió forintos) fizetéssel honoráltak rétege már szélesebb, de érdekes módon itt is elsősorban szórakoztatócégek vezetői találhatók. Philip Dauman a Viacom vezetője naponta 200 ezer dollárért igazgatja az amerikai médiakonszernt, de Lee Moonves a Viacomtól nem független CBS vezetője, is ennyit kap, ahogy a szektorban maradva ez Bob Iger, a Walt Disney, illetve David Zaslav, a Discovery vezetőjének juttatása.

Technológia és a nők

A másik magas fizetésekkel operáló szektor a technológia, és bármennyire is meglepő lehet, a hat legjobban fizetett, napi 100 ezer dollár feletti fizetéssel rendelkező cégvezető közül többségben vannak a hölgyek. Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatónője, az IBM-et vezető Ginny Rometty, az Oracle társ-vezérigazgatója, Safra Catz, vagy a HP élén álló, részleges visszavonulását éppen bejelentő Meg Whitman is ebbe a kategóriába tartozik. A négy vaslady közé csak a szintén oracle társvezérigazgató Mark Hurd és Bobby Kotick, az Activision Blizzard első embere tudott beférkőzni.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.