Rendben a szlovák költségvetés – kisebb a hiány, mint eddig bármikor '93 óta

Pénzügyek2018. jún 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A 2017. évi szlovák költségvetés alacsony költségvetési hiánnyal, csökkenő államadóssággal és növekvő adóbevételekkel dicsekedhet.   Szlovákia költségvetési hiánya a 2017-es esztendőben a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,04 százalékát tette ki, jelentette a TASR hírügynökség. A szlovák Parlament által elfogadott Költségvetési Beszámoló szerint az ország 1993. évi függetlenné válása óta ez a legalacsonyabb hiányszám. A Pénzügyminisztérium jelentése hangsúlyozza, hogy a 2017 évi költségvetés a GDP 1,29 százalékának megfelelő hiányt tervezett be. Az EU tagállamai átlagosan 1 százalékos költségvetési hiánnyal zárták a tavalyi évet. A 2017. év a negyedik egymást követő esztendő, amikor Szlovákia csökkenteni tudott államadósságának GDP-hez viszonyított arányán. Az állomány évi 1-1 százalékos lefaragásával 2017-ben 50,9 százalékos szintet értek el, ami jóval alacsonyabb, mint az EU 81,6 százalékos átlaga.    A szlovák állam költségvetési hiányának kedvező alakulása az ország folytatódó gazdasági növekedésének köszönhető, így a GDP 3,4 százalékos növekedésének, az 51 ezer új munkahelynek és a munkanélküliség év végén mért 81, százalékos értékének. Mindez elősegítette a nyugdíj-és egészségbiztosítási rendszerekbe történ befizetések  növekedését is. Az állami bevételek  is jól alakultak: az állam a tervezettnél 250 millió euróval több adót szedett be (1 euró =324,53  Ft).  A helyi és a regionális hatóságok összesített bevételi többlete meghaladta a 450 millió eurót.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.