Vigyázat! Elindult a kamatemelés és az infláció!

Pénzügyek2018. márc 24.Növekedés.hu

Vége az aranyéveknek, vagyis miközben az alacsony kamatokkal jellemezhető elmúlt években mindenki a részvénypiacokról remélte a magas hozamokat, addig 2018 már fordulatot hozhat. Itt az infláció és a kamatemelési hullám! Hogyan védekezzünk? Azt azért nem lehetett mondani, hogy nagyon meglepődött volna a piac, hiszen mindenki várta, hogy elinduljon a kamatemelési folyamat, de azért a bizonyosság mindig kijózanító. A Federal Reserve (Fed) március 21-én 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, így az amerikai irányadó kamat 1,75 százalékra nőtt. A ráészvénypiac pedig tette a dolgát, ahogyan az a tankönyvekben elő van írva: leesett!

Tél

Március 21-e a természetben a tavasz kezdete, ám a tőkepiacokon alighanem éppen a hideg napok, a lefagyás indulópontja lett. Ugyanis 2018-ban alapvetően kamatemelési hullám és inflációs nyomás várható, ez pedig a legtöbb részvénynek nem fog kedvezni. A piac szinte teljesen egységesen arra számít, hogy ebben az ütemben még két kamatemelés várható az idén. A hatás pedig ismert, ha a kötvénypiacokon már nem 1,5, hanem 2,25 százalékkal fialtatható kockázatmentesen a pénz, akkor egyes befektetők a tőzsdét a kötvénypiacra váltják, ezért eladói nyomás alakulhat ki a tőzsdéken, áresés jöhet.

Infláció

Tyúk és tojás. Vagyis mi volt előbb: az inflációs nyomás, vagy a kamatemelés? Nem könnyű kérdés, de az jól látszott, hogy noha a folyamatos technológiai fejlődés mostanában az infláció ellen hatott, a globális munkaerőhiány miatt jelentkező bérinflációs nyomás, illetve a nyersanyagárak újbóli emelkedése már erősen a pénzromlás emelkedését vetítette előre. Külön érdekes problematika volt, hogy maga a globális gazdagodás is az inflációt támogatta, amitől aztán a szegénység nő. Igazi ciklikus mozgás. Ha ugyanis a tőzsdei árak emelkedése miatt a háztartások, főleg az amerikai háztartások úgy érzik, hogy vagyonosabbak, akkor bátran költenek, fogyasztanak és ez a pótlólagos kereslet megemeli az árakat. Csakhogy ebből a nagy vásárlási kedvből így gyorsan lesz infláció.
Az elemzők szerint ráadásul az inflációs és ennek nyomán a kamatemelési trend tartós lesz és 2019-ben, sőt majd 2020-ban is több kamatemelés is bekövetkezhet.

Mi következik ebből?

Minden, ami stabil cash-flow-t termelt, rosszabb befektetéssé válik. Nézzünk meg két példát, egy részvényeset és egy lakáskiadással foglalkozót! Amelyek, mint minden példa, természetesen leegyszerűsítettek, hiszen egy részvényt nem csak az osztalékáért tartunk, hanem az árfolyam-emelkedéséért is, míg egy lakást sem csak a bérleti díjért veszünk, hanem az áremelkedésért is.

Osztalékpapír

Képzeljük el, hogy az irányadó kamat 1 százalékról, 2 százalékra emelkedik. A Coca-Cola árfolyama a példánkban legyen 100 dollár és a cég részvényenként 1,5 dollár osztalékot fizet. Amíg 1 százalék volt a kamat, addig ez az 1,5 százalékos osztalékhozam nagyon vonzó volt. A részvény többet hozott, mintha bankba tettük volna a pénzünket. Ha azonban már 2 százalék a kamat, akkor a befektetők nem vesznek akkora örömmel Coca-Cola részvényt. Akkor fognak újra venni, ha 75 dollárig leesik az árfolyam, mert akkor lesz újra 2 százalék az osztalékhozam.

Bérlakás

Ugyanez a sztori, ha egy lakást adunk ki. Veszünk egy 100 millió forintos lakást. A kamat eleinte csak egy százalék. Ha 150 ezer forintért ki tudjuk adni a lakást, akkor az egy évben már 1,8 millió forint, ez 1,8 százalékos hozam, vagyis, jobb, mintha betétbe tennénk a vagyonunkat. Igen ám, de ha felmegy 2 százalékra a kamat, akkor az 1,8 milliós bérleti díj már csak akkor adna 2 százalékos hozamot, ha 90 millióért junánk hozzá a lakáshoz. Nem taglaljuk tovább, jól látszik, hogy a kamatemelkedés idején kevesebbet érnek a cash-flow termelő befektetések.

De akkor mibe fektessünk?

Ez elég vészjósló, joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mit vegyünk emelkedő infláció és kamatemelkedés idején? Ötlet sok lehet, mutatunk néhányat! Például vehetünk
  • inflációkövető állampapírokat, ezeknek ugyanis emelkedik a hozama, ha nő az infláció,
  • olyan szupertrendi részvényeket, amelyek árfolyam-alakulásában nem oszt, nem szoroz, hogy 1, vagy éppen 3 százalék a kamat. Ha egy cég forgalma 50 százalékkal nő évente, akkor az árfolyamától függően ugyanúgy lehet az ára alacsony, vagy magas, de az látszik, hogy a kamat mértéke nem sokat befolyásol,
  • menekülő befektetésekbe is invesztálhatunk, ilyennek tartják az aranyat, vagy éppen a svájci frankot,
  • valamint minden olyan részvénybe érdemes befektetni, melynek növekedése a piactól vártnál gyorsabb lesz, vagy mert az iparága, vagy mert a régiója gyorsan bővül, vagy az adott ország makrogazdasága javul látványosan, ezekl megtalálása persze már nehezebb szelekciós feladat.