Hét dolog, amiről le kell mondanunk, ha gazdagok akarunk lenni

Siker2020. dec. 12.Növekedés.hu

Az amerikai Steve Siebold nemcsak önerőből lett milliomos, de több évtizeden át kutatta, mi különbözteti meg a gazdagokat a többi embertől. Azt találta, hogy a legtehetősebbek elsősorban mentalitásukban különböznek a többiektől. Következzen 7 olyan dolog, amivel a milliomosok felhagytak a gazdagságuk érdekében.

1. Kicsiben gondolkodni

A legtöbb ember pénzügyi célja, hogy miután 65 évesen nyugdíjba mennek, elegendő pénzük legyen addig, amíg meg nem halnak - írja Siebold a "How Rich People Think" (Hogyan gondolkodnak a gazdagok) című könyvében. A gazdagok bár gyakran nem ambiciózusabbak, mégis arra törekszenek, hogy vagyonukkal jobb irányba tereljék a világot. Siebold tanácsa, hogy ne féljünk attól, hogy nagyratörő terveink legyenek. Az átlagembereknek előbb utóbb minden szükséges eszköz a kezükben lesz ahhoz, hogy sokkal több pénzt keressenek, mint amennyit el tudnak költeni. De ehhez az kell, hogy úgy gondolkodjanak, mint a gazdagok – nagyban.

2. Fix fizetés

Az átlagemberek általában havonta fix fizetést kapnak, óradíj alapján. Eközben a gazdagoknak általában önálló vállalkozásuk van, és a teljesítmény után kapják a pénzüket. Nem arról van szó, hogy ne lennének olyan vagyonosabb előadók például, akik nem órabér alapján kapnának fizetést, de a legtöbb ember számára ez a leglassabb út a jólét felé. A gazdagok tudják, hogy az önfoglalkoztatás a leggyorsabb út a gazdagság felé.

3. Rugalmas határidők

Ha vagyonosok akarunk lenni, akkor világos célokkal, konkrét tervekkel és szigorú határidőkkel kell rendelkeznünk. Az átlagemberek túl sok mindent akarnak – de mindezeket csak fél szívvel. A másik oldalon a gazdagok viszont teljes erőbedobással, egy időben egy-egy fő célra koncentrálnak, és határidőt is szabnak ennek elérésére.

4. Egy lábon állás

A középosztály arról híres, hogy tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér - írja Siebold. Nem tékozlók, de amit megkeresnek, azt el kell költeniük ahhoz, hogy tisztességes életet élhessenek. A gazdagok több bevételi forrással rendelkeznek. Ahelyett, hogy a kiadásokra és a megtakarításokra összpontosítanának, inkább arra fókuszálnak, hogyan lehet többet keresni, vagy akár befektetni.

5. Mérgező kapcsolatok

 Az, hogy kivel töltjük az időnket, többet számít, mint gondolnánk. Siebold könyvben azt írja, ez még arra is hatással lehet, mennyi pénzt keresünk. A sikeres emberek általában egyetértenek abban, hogy egyesek gondolkodásmódja „fertőző” lehet, és hogy ha sikeres emberekkel vesszük körül magunkat, az hasonló irányba terelheti a gondolkodásmódunkat, és ez jó hatással lehet a jövedelmünkre is. Olyanokká válunk, mint azok, akikkel az időnket töltjük, ezért lehet az, hogy a sikeres üzletemberek a sikeres üzletembereket vonzzák.

6. Nosztalgia

Az átlagemberek hajlamosak folyamatosan a régi szép idők után vágyakozni. A gazdagok viszont a jövőre koncentrálnak. Azok, akik úgy gondolják, hogy a legszebb napjaikat már megélték, ritkán gazdagodnak meg, gyakran boldogtalansággal és depresszióval küzdenek. Az önerőből lett milliomosok azért gazdagodnak meg, mert bíznak saját magunkban, terveket szőnek a céljaik és ötleteik megvalósítására, és a jövőre koncentrálnak, nem a múltban élnek.

7. Kényelem

Az átlagember kényelmes életet akar élni. A gazdag embereket viszont a bizonytalanság ösztönzi. A középosztálybeli gondolkodásmód elsődleges célja a testi, pszichológiai és érzelmi kényelem. Az önerőből lett vagyonosok ezzel szemben már korán megtanulják, hogy rögös út vezet a gazdagsághoz, és a kényelem iránti igény visszafoghatja őket. Megtanulják, hogy éljenek kényelmesen a folyamatos bizonytalanságban.