Egy vezető részvény a BÉT-en, amely sokkal többet érhet

Pénzügy2021. márc. 15.Fellegi Tamás

A BÉT blue chipjeiről Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője beszélt a Trend FM Prémium kategória vendégeként. A csökkenő osztalék ellenére komoly felértékelődési potenciált lát a szakember a Telekom részvényében.

Richter

A KBC Equitas mind a négy blue chipre frissítette elemzését, eközben a legújabb esemény, hogy a Richter a vártnál magasabb osztalékot fizet a tavalyi év után. A cégnél igen magas készpénzállomány van, és jelezték, hogy nagyobb felvásárlás nem várható, ugyanakkor tavaly rendkívüli költségek, leírások sem voltak, így érthető a magasabb osztalék.

A Richter továbbra sem osztalékpapír, a jelenlegi részvényárfolyammal nem is magas az osztalékhozam, egyelőre a befektetők növekedési sztorit látnak a papírban. Elsősorban most persze az amerikai cariprazine (Vraylar) eladások meredek emelkedése a húzóerő, és az elemző a következő éveket is hasonlónak várja. Egy dolgot szükségesnek tartott még megemlíteni Cinkotai Norbert: a Richter eredménynövekedésének egy része árfolyamhatás, ha visszaerősödne a forint, értelemszerűen csökkenne a korábban ebből adódó nyereség.

OTP

A mostani válság teljesen más, mint a 2008-as, ezért az OTP csak átmenetileg esett mélyre tavaly ilyenkor, még a régi reflexek hatására. Most ugyanakkor jóval erősebbek a bankok, és nem is a pénzügyi rendszerből származik a válság, mint 12-13 éve, hanem egy külső tényező, a járvány okozza. A moratóriumtól sem fél az elemző: kevesebben veszik igénybe, mint amire korábban számított, vélhetően nem lesznek komoly fizetési gondok.

Mol

Az olajár immár kifejezetten magasnak mondható szintre emelkedett, a Brent elérte a 70 dolláros árat. Ez a másik végletnek tűnik a tavaly márciusi állapothoz képest, amikor az ár zuhant, sőt, még negatív ár is előfordult, ugyanakkor most kézzelfogható ok, hogy az olajkitermelők fenntartják a szigorú visszafogást, így a kínálatot alacsonyan tartják.

A Molnak ez alapvetően kedvező, ugyanakkor a befektetők már nem elsősorban az olajiparra koncentrálnak, hanem a cég más ágazataira, mint a vegyipar vagy a kiskereskedelem, és ezekben rendre erős negyedéveket produkált a Mol. Nehéz meghatározni, hogy növekedési, vagy osztaléksztoriként lehet a részvényre gondolni, egyelőre mind a kettő érvényes lehet.

Telekom

A negyedik blue chip, a Magyar Telekom Cinkotai szerint alulértékeltnek tekinthető, bár kétségtelen, hogy az osztalék csökkentését és helyette a sajátrészvény-vásárlás bővítését kedvezőtlenül ítélik meg a befektetők. Az európai telekommunikációs részvények között ugyanakkor az értékeltség növekedése figyelhető meg, ami akár a Magyar Telekomra is átragadhat, így lehet tere az árfolyam emelkedésének.

Az elemző 500 forint fölötti, akár 590 forintos árfolyamot is reálisnak lát, ráadásul azt sem tartja kedvezőtlennek, ha a befektetői várakozásokkal szemben nem növeli a cég a részvényesi juttatásokat, hanem inkább eladósodottságát csökkenti.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.