Év végi szárnyalás a BÉT-en

Tőzsde2019. dec 7.F. T.
A rovat támogatója:

Szépen teljesítettek a részvénypiacok, köztük a BÉT, igazi Mikulás-rali alakult ki Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője szerint, aki a Trend FM Prémium kategória műsorának volt e heti vendége.

Mikusás-rali

A Mikulás-rali szezonális, adóoptimalizálási okai lehetnek Cinkotai Norbert szerint. Ez egy ismert dolog, a befektetők várnak rá, ezért sokszor előre vásárolnak, ami semlegesítheti a hatást, esetleg pár héttel előre-, vagy hátratolja a folyamatot.

Tavaly nyoma sem volt: nagy zuhanást hozott a december. Statisztikailag kétségkívül vannak olyan időszakok, amikor erősebbek vagy gyengébbek a tőzsdék, de ez nem elég erős ahhoz, hogy ha valaki erre épít, érdemi hozamtöbbletet érjen el.

OTP

A magyar piac is szépen teljesít, persze elsősorban az OTP, amely csúcsot csúcsra dönt, és a 15 ezer forintos árat is elérte. A kamatmarzs ugyan kicsi, de a volumen jelentős: nagy a hitelezés növekedése, és ez megfelelő profitnövekedést hoz a banknak. Mindazonáltal az elemző szerint már nem árt az óvatosság, mivel a bankpapírt értékeltsége már kissé magas.

Richter

A Richterben úgy tűnik, az elmúlt 1-2 hónapban megtörtént a fordulat, jelentős árfolyamemelkedés következett be, 5000 forint alatti áron sokan tartották olcsónak a papírt. Jelentős tényező lehet a gyenge forint, tekintettel arra, hogy a Richter 90 százalékban exportra termel. Emellett megjelent a nem kis volumenű sajátrészvény-vásárlás is, és mindemellett a harmadik negyedéves eredmény sem lett rossz, különösen a várakozásokhoz képest.

Mol

A Mol nem teljesít olyan fényesen, az elemző szerint ebben jelentős szerepe lehet annak, hogy a befektetők, komolyabb alapok átallokálták pénzük egy részét a Saudi Aramco jegyzésre, és ezért akár el is adtak meglévő részvényeikből az olajszektorban.

Telekom

A Telekom piacát a kivárás jellemzi, hiszen a Digivel, illetve a frekvencia-pályázattal kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság, ahogy azt sem lehet tudni, hogy milyen áron kel majd el a T-Systems. Mindazonáltal a 6 százalék feletti profithozam továbbra is igen vonzó.

A Teljes műsor itt hallgatható meg.